MEN'S GUIDE

To αλκοόλ σκοτώνει τα σπερματοζωάρια; Η επιστήμη απαντά

Η κατανάλωση αλκοόλ στις κοινωνικές συνευρέσεις είναι κάτι που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Όταν όμως το αλκοόλ καταναλώνεται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Και καθώς μιλάμε για την αντρική γονιμότητα, αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα Centers for Disease Control and Prevention, στο περίπου 35% των περιπτώσεων υπογονιμότητας, βρέθηκε πως το αλκοόλ παίζει ρόλο.

Μετα-ανάλυση μελετών στην επιθεώρηση Reproductive Biomedicine Online αναφέρει πως η σταθερή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ -πέντε ή περισσότερα ποτά στους άντρες σε διάστημα δύο ωρών- έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Θέλετε κι άλλα δεδομένα: Σε άρθρο τους ειδικοί από την Κλινική Κλίβελαντ στις ΗΠΑ σημειώνουν πως κατανάλωση πάνω από 14 αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και να επηρεάσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Τα κακά νέα: Το αλκοόλ επηρεάζει την αντρική γονιμότητα

Με πολλούς τρόπους, αφού έχει βρεθεί πως διαφοροποιεί τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, το μέγεθος, το σχήμα και την κινητικότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη στην online επιθεώρηση Reproductive Biology and Endocrinology αναφέρει πως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στους άντρες μπορεί να επηρεάσει με πολλούς τρόπους τη γονιμότητά τους:

  • Μειώνοντας τα επίπεδα της τεστοστερόνης, που διεγείρει το σχηματισμό σπερματοζωαρίων, και αυξάνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων που μπορούν να μειώσουν την παραγωγή σπέρματος.
  • Συρρικνώνοντας τους όρχεις, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ανικανότητα ή υπογονιμότητα.
  • Επηρεάζοντας την απελευθέρωση γοναδοτροπίνης, που επηρεάζει την παραγωγή σπερματοζωαρίων
  • Προκαλώντας πρόωρη ή μειωμένη εκσπερμάτιση
  • Διαφοροποιώντας το σχήμα, το μέγεθος και την κινητικότητα των υγιών σπερματοζωαρίων

Τέλος, όταν η κατανάλωση αλκοόλ συνδυάζεται με χρήση μαριχουάνας ή οπιοειδών, επίσης επηρεάζεται η αντρική γονιμότητα.

Τα καλά νέα: Η επίδραση του αλκοόλ μπορεί να αντιστραφεί

Από τη στιγμή που ενημερώνεστε για την αρνητική επίδραση του αγαπημένου σας ποτού (όταν το παρακάνετε) στη γονιμότητά σας, τα καλά νέα είναι ότι είναι στο χέρι σας να αντιστρέψετε την κατάσταση. Μελέτη δημοσιευμένη στην ηλεκτρονική επιθεώρηση US National Library of Medicine  έδειξε ότι αρκούν τρεις μήνες χωρίς αλκοόλ για να αρχίσουν πάλι να παράγονται από τον οργανισμό υγιή σπερματοζωάρια.

Επηρεάζει το αλκοόλ και τη γυναικεία γονιμότητα;

Γνωρίζουμε πως η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη, αποδεικνύεται όμως επιστημονικά πως μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επίτευξης κύησης. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η τακτική μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ από τις γυναίκες, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention, μπορεί να μειώσει τη γυναικεία γονιμότητα με πολλούς τρόπους:

Διακοπή της έμμηνου ρύσης (αμηνόρροια) και της ωορρηξίας, εξαιτίας αλλαγών που προκαλεί στη λειτουργία των ωοθηκών.
Διαφοροποιώντας τα επίπεδα των ορμονών (τεστοστερόνη, οιστραδιόλη και ωχρινοτρόπος ορμόνη).
Προκαλώντας υπερπρολακτιναιμία (υψηλά επίπεδα προλακτίνης, της ορμόνης που προκαλεί τη γαλακτοφορία μετά την κύηση και αποτρέπει την ωορρηξία).

Αντρική γονιμότητα: Πώς μπορείτε να την ενισχύσετε

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το έντονο άγχος, η παχυσαρκία και το κάπνισμα επηρεάζουν τη γονιμότητα – αλλά και την υγεία σας συνολικά. Και ένα ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες στοιχείο: Πρόσφατη μελέτη βρήκε πως οι άντρες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Με απλά λόγια, προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά εποχής, ψάρι, ελαιόλαδο, όσπρια και σιτηρά ολικής αλέσεως εάν θέλετε να είστε πιο υγιής και πιο γόνιμος.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε:

  • Βάλτε στη ζωή σας τη φυσική δραστηριότητα που ενισχύει τα επίπεδα τεστοστερόνης.
  • Περιορίστε σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Διακόψτε το κάπνισμα.
  • Βρείτε τρόπους να διαχειρίζεστε το άγχος, ώστε να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα κορτιζόλης
  • Δώστε προτεραιότητα στον καλό και επαρκή για τις ανάγκες σας ύπνο.
  • Συζητήστε τις διατροφικές σας συνήθειες και ανάγκες με τον γιατρό σας και διερευνήστε εάν σας λείπουν βιταμίνες και μέταλλα.
  • Εάν πάσχετε από χρόνια νοσήματα (π.χ. διαβήτη, υπέρταση ή άσθμα) συζητήστε με τον γιατρό σας για την καλύτερη διαχείρησή τους.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!