MEN'S GUIDE

Διατροφολόγοι εξηγούν ποια τυριά πρέπει να επιλέγεις και γιατί

Kάποια τυριά μπορούν να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για το έντερο λόγω των συστατικών που περιέχουν και των ευεργετικών επιδράσεων τους στην υγεία του εντέρου. Κατά κύριο λόγο, αυτό μπορεί να οφείλεται στις πρωτεΐνες που περιέχουν, οι οποίες είναι αναγκαίες για την οικοδόμηση και την ανανέωση των κυττάρων του εντέρου, στην καλλιέργεια των προβιοτικών, καθώς πολλά τυριά περιέχουν φυσικά προβιοτικά, στα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3 που έχουν γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και στις φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην προαγωγή της υγιεινής λειτουργίας του εντέρου και στη μείωση του φλεγμονώδους αντίκτυπου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιλογή υγιεινών τυριών, χωρίς πρόσθετα χημικά και προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να συμβάλει στην υγιεινή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της φλεγμονής. Τα τυριά που παράγονται με φυσικές ζυμώσεις, δηλαδή όχι χημικά ή επεξεργασμένα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία της φλεγμονής του εντέρου, προάγοντας έτσι την κοιλιακή ευεξία.  Όπως επισημαίνει στη Vogue.it η διατροφολόγος Laura Parada, «τα φυσικά τυριά έχουν υψηλό pH, στερεή σύσταση και υψηλότερο ποσοστό λίπους από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, χαρακτηριστικά που βοηθούν στην προστασία των προβιοτικών μικροοργανισμών και ως εκ τούτου τη ζωτικότητά τους».

 

Γιατί χρειαζόμαστε γαλακτικές ζυμώσεις

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε σήμερα περιορίζουν την παροχή ζωντανών μικροοργανισμών, τόσο απαραίτητων για την υγεία της μικροχλωρίδας μας. «Το έντερο μας το χρειάζεται για να αντισταθμίσει τα διατροφικά λάθη, το στρες, την κατανάλωση καπνού και αλκοόλ» , υπογραμμίζει η διατροφολόγος María-José Crispín. Και η Parada προσθέτει: «Σήμερα, η μικροχλωρίδα έχει αλλοιωθεί περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν λόγω της πρόσληψης αντιβιοτικών, της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και γλυκαντικών . Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την τροποποίηση της σύνθεσης και της ισορροπίας του».


Τα τυριά που παράγονται με χειροποίητο τρόπο (όχι υπερεπεξεργασμένα) είναι υγιεινές τροφές, γιατί, όπως επισημαίνει η Parada, «είναι πλούσια σε μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου , και παρέχουν βιταμίνη D και K2, που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των οστών». Ωστόσο, προειδοποιεί ο ειδικός, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τυρί είναι παράγωγο του γάλακτος και ότι αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες και λίπη». Ακριβώς λόγω της υψηλής παρουσίας των τελευταίων, είναι σημαντικό να μετριαστεί η κατανάλωσή τους. «Με τη λήψη γαλακτικών ζυμώσεων, βελτιώνουμε τη μικροχλωρίδα μας και μειώνουμε τη φλεγμονή του εντέρου», λέει η Crispín. «Αλλά, φυσικά, μιλάμε για μικρές ποσότητες. Είναι καλύτερα να καταναλώνετε μια μικρή δόση τυριού κάθε μέρα παρά να κάνετε μεγάλη φαγοπότι σε μια περίσταση». Η Parada, από την πλευρά του, μας θυμίζει ότι είναι ένα τρόφιμο που περιέχει λακτόζη, μια ζάχαρη που προκαλεί δυσανεξία. Και, μιλώντας για ώριμα τυριά, όπως τα ιταλικά Parmigiano Reggiano , το Castelmagno και το πεκορίνο της Σαρδηνίας, των οποίων οι ιδιότητες που προάγουν την υγεία συχνά εκθειάζονται, εξηγεί: «Όσο πιο ώριμο είναι ένα τυρί, τόσο μικρότερη είναι η παρουσία λακτόζης. Από την άλλη, όμως, θα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο, γεγονός που καθιστά ενδεδειγμένη τη μέτρια κατανάλωση».


Ποια τυριά να προτιμάς

Για να έχει προβιοτικές ιδιότητες και να βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία της φλεγμονής του εντέρου, ένα τυρί δεν πρέπει να είναι προϊόν υπερεπεξεργασίας και να είναι απαλλαγμένο από πρόσθετα και συντηρητικά. Πρέπει να επιλέξεις φρέσκα, ποιοτικά τυριά, όπως κατσικίσιο ή πρόβειο τυρί, ρικότα, τυρί κότατζ  ή μοτσαρέλα.

Τέλος, ας καταρρίψουμε έναν ψευδή μύθο. Η κατανάλωση τυριού συνδέεται συνήθως με αυξημένη χοληστερόλη, αλλά, όπως επισημαίνει η Crispín, αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση υψηλής κατανάλωσης. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σχετικά με τη σχέση μεταξύ της υγείας της μικροχλωρίδας και της αποτελεσματικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος έχει τονίσει τα οφέλη, όσον αφορά τη μείωση της χοληστερόλης, από τη μετάβαση από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λουκάνικων  σε σχέση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. «Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται», λέει η Crispín, «αυτή η αλλαγή στη διατροφή θα ευνοούσε τη μείωση της χοληστερόλης». Αλλά ο ειδικός προσθέτει: «Προφανώς υπό την προϋπόθεση ότι οι ποσότητες είναι μέτριες».

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!