GOSSIP

Eurovision 2024: Η Ισλανδία καλεί σε μποϊκοτάζ εάν δεν αποκλειστεί το Ισραήλ

O πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και μολονότι η EBU είχε πει αρχικά πως ο διαγωνισμός δεν σχετίζεται με την πολιτική, τώρα μια χώρα ζητά τον αποκλεισμό και στηρίζει δημόσια την Παλαιστίνη.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο zappit.gr το διοικητικό συμβούλιο της Ισλανδικής Εταιρείας Συγγραφέων και Συνθετών (FTT) με επίσημη ανακοίνωσή του ζητά δημόσια από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας (RÚV) να εφαρμόσει μποϊκοτάζ στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 2024, σε περίπτωση που δεν απαγορευτεί η συμμετοχή στο Ισραήλ.

Με μια δημόσια δήλωση που αποδέκτη της έχει τον γενικό διευθυντή του RÚV, Stefán Eiríksson, το ΔΣ της FTT «καλεί το RÚV να μην συμμετάσχει στη Eurovision το 2024, εκτός εάν απαγορευτεί η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό για τους ίδιους λόγους που απαγορεύτηκε στη Ρωσία στον τελευταίο διαγωνισμό».

«Όλοι έχουμε καθήκον να πάρουμε θέση ενάντια στον πόλεμο και τη δολοφονία αμάχων και αθώων παιδιών. Έχουμε πάντα την επιλογή να μην βάζουμε το όνομά μας σε τέτοια πράγματα, είτε είμαστε άτομα είτε κρατικοί θεσμοί. Οφείλουμε να μην μοιραστούμε τη σκηνή σε μια εκδήλωση που χαρακτηρίζεται πάντα από χαρά και αισιοδοξία, απέναντι σε εκείνα τα έθνη που δρουν με βία μέσω της στρατιωτικής ισχύος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το κείμενο διαμαρτυρίας συνυπογράφουν τα μέλη του ΔΣ του FTT Bragi Valdimar Skúlason, Védís Hervör Árnadóttir, Sóley Stefánsdóttir, Ragnheiður Gröndal, Andri Ólafsson, Hallur Ingólfsson και Hildur Kristín Stefánsdóttir.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ισλανδία εκφράζει την αντίθεση και την αλληλεγγύη της στη βία που υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης. Στον διαγωνισμό της Eurovision το 2019, ο οποίος έλαβε μάλιστα χώρα στο Τελ Αβίβ, το ισλανδικό γκρουπ Hatari δεν δίστασε να σηκώσει την παλαιστινιακή σημαία στο green room την ώρα της ανακοίνωσης της βαθμολογίας τους στον Μεγάλο Τελικό.

Όπως ήταν φυσικό, αμέσως στο στάδιο προκλήθηκε αναστάτωση, με τους Hatari να δέχονται έντονες αποδοκιμασίες από τους Ισραηλινούς, ενώ στο τέλος της βραδιάς «φυγαδεύτηκαν» από το σημείο υπό τον φόβο επιθέσεων. Επιπλέον, στο ισλανδικό κανάλι RÚV επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000€ για την κίνηση των εκπροσώπων του, η οποία παραβίασε ρητά βασικούς κανονισμούς του διαγωνισμού.

Φέτος, με φόντο την πολεμική σύρραξη Ισραήλ-Παλαιστίνης, οι φωνές που απαιτούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision φούντωσαν και μάλλον δικαιολογημένα, με τους Eurofans να ζητούν δίκαιη μεταχείριση από την EBU, η οποία για τους ίδιους λόγους (δηλαδή τον πόλεμο) απαγόρευσε οριστικά πριν 2 χρόνια τη συμμετοχή στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Στην επίσημη απάντησή της πριν από λίγες εβδομάδες η EBU ανέφερε πως «επί του παρόντος δεν σχεδιάζουμε να απαγορεύσουμε στο Ισραήλ την συμμετοχή του στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision», ενώ σε νέα της ανακοίνωση το απόγευμα της Δευτέρας (11/12) σημείωσε:

«Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς – όχι για κυβερνήσεις – και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του Ισραήλ συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια.

Τα διοικητικά όργανα της EBU και γενικότερα όλοι οι φορείς αξιολόγησαν τη λίστα των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του Ισραήλ συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες, ως εκ τούτου μαζί με άλλους 36 ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, θα μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό της Eurovision το 2024.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι στους Ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς. Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής».

Μάλιστα, η EBU δεν παρέλειψε να δώσει για πρώτη φορά απαντήσεις σχετικά με τη σύγκριση – που αναπόφευκτα έγινε από τους Eurofans – των περιπτώσεων του Ισραήλ με τη Ρωσία.

«Το 2022, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τα διοικητικά όργανα της EBU αποφάσισαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, όπου επρόκειτο να διαγωνιστούν από κοινού με την Ουκρανία.

Εμμένοντας στο γεγονός πως η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και έπειτα από επανειλημμένες παραβιάσεις των υποχρεώσεων της, ως μέλος, αλλά και παραβιάσεις των αξιών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης γενικότερα αποφασίσαμε να αναστείλουμε την ιδιότητα μέλους για την Ρωσία», επισημαίνει χαρακτηριστικά η EBU.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!