Πέθανε ο γνωστός τραγουδοποιός Γιώργος Ζήκας.

Από ανακοπή καρδιάς έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών, ο τραγουδοποιός Γιώργος Ζήκας που μας είχε χαρίσει μεγάλες μουσικές επιτυχίες.

Είχε γεννηθεί στις 16 Μαΐου 1949 στη Θεσσαλονίκη. Σταμάτησε το σχολείο στην Γ’ Γυμνασίου και σε ηλικία 16 ετών έγινε σχεδιαστής μόδας. Μετά τον στρατό άρχισε να φτιάχνει κοσμήματα. Με όχημα το κόσμημα πήγε στο Παρίσι όπου εκεί ξανασυναντήθηκε με τη μόδα, δουλεύοντας κυρίως στις Κυκλάδες με παραγωγή κοσμημάτων. Στη συνέχεια άνοιξε μπαρ στη Θεσσαλονίκη και σε νησιά.

Γύρω στα 30, άρχισε με ένα μπουζούκι τυχαία να αυτοσχεδιάζει τραγούδια. Εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το 1985. Ο Διονύσης Σαββόπουλος ήταν ο άνθρωπος που τον «έσπρωξε» στη δισκογραφία όταν άκουσε μια κασέτα του στο κατάστημα της Λύρα στην οδό Τσιμισκή και τον παρότρυνε να κυκλοφορήσει τα κομμάτια. Ο Γιώργος Ζήκας πρωτοπαρουσίασε τα τραγούδια του στη Θεσσαλονίκη στην «Όμορφη Νύχτα», το καλλιτεχνικό δημιουργικό στέκι που υπήρχε στην Παπάφη.

Πρώτη του εμφάνιση στη δισκογραφία ο δίσκος ”Με τα φεγγάρια χάνομαι” όπου έκανε την πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση και η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Ακολούθησε σε συνεργασία με τον Γιώργο Πετζίκη που ανέλαβε την παραγωγή το ”Σώπα και άκουσε” με την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Ακολουθεί η συνεργασία με τη Μαριώ σε πιο λαϊκά τραγούδια που περιλαμβάνονται στο ”Σβήστα όλα” και μια συνεργασία με το Γιώργο Νταλάρα. Ο Σταμάτης Κραουνάκης του προτείνει να συνεργαστεί με τον Κώστα Μακεδόνα και προκύπτει το ”Γουστάρω”. Από τις σπουδαίες του συνεργασίες με το Λευτέρη Ζερβουδάκη στο ”Μια ζωή στην ίδια τάξη”, με τη Σοφία Παπάζογλου στο ”Πάμε Νότια”, με την Κατερίνα Κούκα στην ”Ανατροπή” και στην ”Κουρσάρα” που τραγούδησαν από κοινού με τη Γλυκερία. Αλλά και τον Σταύρο Λογαρίδη – ”Από βαρύ ζεϊμπέκικο μέχρι σκληρό ροκάκι” Έκανε σπάνια εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια σε σκηνές της Θεσσαλονίκης, με ξεχωριστή την παρουσία του στη Βεντέτα, μαζί και με τους Kadinelia, το κιθαριστικό ντουέτο που έχει δημιουργήσει ο γιος του, Θανάσης Ζήκας μαζί με την Εύη Σεϊτανίδου, αλλά και άλλους καλλιτέχνες της πόλης.
Η σχέση του με την Αθήνα ήταν πάντα σχέση επισκέπτη. Αυτοδίδακτος μουσικός, εργάστηκε από τα 14 του σε διάφορες δουλειές και ήταν από τους ελάχιστους συνθέτες που τραγουδούσε ο ίδιος τα τραγούδια του. Ο γιος του, Οδυσσέας Ζήκας, ασχολείται με την τέχνη του θεάτρου. Ο Γιώργος Ζήκας περνούσε τα πιο μεγάλα διαστήματα της ζωής του στην αγαπημένη του Πάρο.

Τo μήνυμα του Γιώργου Νταλάρα

«Στο καλό Γιώργο, καλέ μου φίλε. Αυτή η τρομοκρατία του κενού και της απώλειας, φαίνεται ότι δεν έχει σταματημό. Ο Γιώργος Ζήκας με τα «ωραιότερα τραγούδια του», τα «μαργαριτάρια του», φτιαγμένα με μαστοριά και τέχνη, βγαλμένα από τη ζωή του, μας άφησε ξαφνικά. Ένας όμορφος άνθρωπος, άξιος, με ωραία ψυχή, ωραίος μάγκας, καλός φίλος, ευγενής, κοσμογυρισμένος, φιλοσοφημένος, ήταν ο αρχηγός της πριγκιποπαρέας του λαϊκού τραγουδιού.
Γιώργο, η Σοφία, τ’ αγόρια σου, οι φίλοι σου, θα είναι πάντα περήφανοι για σένα.


Θα θυμάμαι πάντα ότι «στο Agrigento μου ‘βγαλαν το μάτι, στις Συρακούσες κλέβουνε καρδιές….»
Σ’ ευχαριστώ που μου το εμπιστεύθηκες μαζί με όλα τ’ άλλα τα ωραία σου» έγραψε στα social media

.


 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!