GOSSIP

Γιατί οι transgenders θύμωσαν με την Κατερίνα Καινούργιου;

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, με σχετική ανακοίνωση, έδειξε πως  έχει ενοχληθεί πολύ με την συμπεριφορά της Κατερίνας Κιανούργιου.

Αφορμή για την έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης, του ΣΥΔ, στάθηκαν τα σχόλια που έκανε η γνωστή παρουσιάστρια στην εκπομπή της όταν αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη της Caitlyn Jenner στην Αθήνα.


Η Caitlyn Jenner, είναι μια διάσημη Αμερικανίδα τρανς, που αποκάλυψε την αλλαγή φύλου της  με ένα εξώφυλλο στο περιοδικό Vanity Fair και προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Πριν την αλλαγή φύλου ήταν ο διάσημος Αμερικανός δεκαθλητής και χρυσός Ολυμπιονίκης Bruce Jenner, που είναι και ο βιολογικός πατέρας των αδελφών Jenner (Kendall & Kylie Jenner) και θετός πατέρας των Kardashians.


Η Κατερίνα Καινούργιου στην εκπομπή της αναφέρονταν στην Caitlyn Jenner στο ανδρικό γένος, λέγοντας "ο μπαμπάς των Kardashians" και το ΣΥΔ, θεωρεί πως αυτό είναι απαράδεκτο και πως αποτελεί μορφή λεκτικής βίας και χαρακτηριστικά αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή του:  «Η προσφώνηση σε λάθος γένος προς τους τρανς ανθρώπους (misgendering) αποτελεί κακοποίηση και βία για λόγους ταυτότητας φύλου».
 

Στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο αναφέρει αναλυτικά:

«Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών ανθρώπων, με το παρόν δελτίο τύπου καταγγέλλει με έντονο τρόπο τον συνεχή κακοποιητικό λόγο κατά των τρανς ανθρώπων, και ιδιαίτερα την προσφώνηση σε λάθος γένος (misgendering) στα μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας.

Αφορμή γι’ αυτήν την παρέμβαση είναι η τηλεοπτική εκπομπή «Ευτυχείτε» του καναλιού Open TV που παρουσιάζει η Κατερίνα Καινούργιου, στην οποία αναφέρθηκε γνωστή αμερικανίδα τρανς γυναίκα που επισκέπτεται τη χώρα μας, όχι μόνο εν γνώσει της παρουσιάστριας, αλλά με ηθελημένο τρόπο από την ίδια και τους συνομιλητές της, στο αντρικό γένος. Μπορείτε να δείτε το παρακάτω σχετικό βίντεο.


Η αναφορά, και μάλιστα η ηθελημένη και εν γνώσει αναφορά (που εν προκειμένω είναι παραπάνω από προφανής), στο λάθος γένος, στιγματίζει, κακοποιεί και αποτελεί απεχθή βία για λόγους ταυτότητας φύλου, καθώς αμφισβητεί την ταυτοτική υπόστασή τους, θέτει σε διακινδύνευση την προστασία της προσωπικότητάς τους καθώς αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας των τρανς ανθρώπων αποτελεί η ταυτότητα φύλου τους, αποτελεί πολιτισμική και δομική βία που οδηγεί στη φυσική βία κατά των τρανς ανθρώπων, ενώ στρέφεται εναντίον μίας ομάδας ανθρώπων που υποφέρουν στο μέγιστο από τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς και τη βία.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 1 του ν. 4491/2017 (νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου): «κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του» ενώ σε μία σειρά νομοθεσιών, ανάμεσα σ’ αυτές το Άρθρο 81Α (ρατσιστική βία), ο αντιρατσιστικός νόμος (ν. 4285/2014), η νομοθεσία για την ίση μεταχείριση (ν. 4443/2016), και άλλες, συμπεριλαμβάνουν στις κατηγορίες έννομης προστασίας και την ταυτότητα φύλου. Πέραν ακόμη της κείμενης νομοθεσίας, αξίζει να αναφέρουμε τις κατευθύνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, σύμφωνα με τις οποίες, σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται σεβαστή και αποδεκτή η ταυτότητα φύλου των τρανς προσώπων σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους, ενώ ενδεικτική είναι πρόσφατη νομολογία δικαστηρίου που αποφάσισε ότι η αναφορά σε λάθος γένος και όνομα αποτελεί είδος κακοποίησης.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, μάλιστα, έχει εκδώσει από το 2014 το βιβλίο «Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, διακρίσεις και μύθοι»(το οποίο επανεκδόθηκε σε αναθεωρημένη έκδοση από την Εφημερίδα των Συντακτών), ακριβώς ώστε να μη συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά και στο πλαίσιο ενημέρωσης της κοινωνίας, αλλά και των επαγγελματιών των ΜΜΕ καθώς και άλλων επαγγελματιών (υγείας, εκπαίδευσης κ.α.) και είναι διαθέσιμο δωρεάν.

Δηλώνουμε, τέλος, με κατηγορηματικό τρόπο ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργειά μας σε κάθε περίπτωση που τα τρανς πρόσωπα κακοποιούνται στη δημόσια σφαίρα, και ανάμεσα στις μορφές κακοποίησης και έμφυλης βίας, εμπίπτει με σαφή τρόπο το misgendering».

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!