PFC: Οι καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται παντού ακόμα και στα κουτιά της πίτσας

Οι PFC είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως σε εκατοντάδες πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Δυστυχώς όμως δεν είναι καθόλου αθώες.

200 επιστήμονες από 38 χώρες έχουν υπογράψει τη » δήλωση της Μαδρίτης». Αυτή η δήλωση απαιτεί περιορισμό των χημικών ουσιών γνωστές ως PFAC και τις εναλλακτικές λύσεις τους που δεν έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος για την ασφάλεια τους. Οι PFC, ή υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, που συνήθως αναφέρονται ως πολυφθοροαλκύλιο και υπερφθοροαλκύλιο, είναι ευρέως διαδεδομένες στον σύγχρονο κόσμο. Όπως αναφέρει το InVitromagazine.gr, η χρήση τους είναι να απωθούν το νερό και το λάδι σε προϊόντα όπως τα κουτιά της πίτσας, οι κερωμένες σακούλες ζαχαροπλαστικής, στα χαλιά, στα σακουλάκια ποπκόρν, τα κύπελλα ποτών και σε λαδόκολλες. Χρησιμοποιούνται ευρέως επειδή αυξάνουν την αντίσταση των προϊόντων σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ποιες ασθένειες σχετίζονται με τις PFC

Mελέτες σε ζώα έχουν βρει ισχυρή σύνδεση μεταξύ PFC και προβλημάτων υγείας όπως η ηπατική τοξικότητα, επικίνδυνες αλλαγές στο μεταβολισμό των λιπιδίων και προβλήματα με το ανοσοποιητικό, ενδοκρινολογικό και νευρικό σύστημα. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν επίσης ότι αυτές οι χημικές αυτές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν όγκους, τοξικές συμπεριφορές και θανάτους στα βρέφη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης επιδημιολογικής έρευνας συνδέονται επίσης με καρκίνους του νεφρού και των όρχεων, ελκώδη κολίτιδα, φτωχή ανοσοαπόκριση, μειωμένα επίπεδα ορμονών, καθυστερημένη εφηβεία, παχυσαρκία, χαμηλότερο βάρος γέννησης, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και υποθυρεοειδισμό.

Πώς να αποφύγετε τις χημικές ουσίες PFC

- Να είστε επιφυλακτικοί με όλα τα υφάσματα που έχουν σήμανση ότι απωθούν τους λεκέδες ή το νερό.

- Αποφύγετε τα αντικολλητικά τηγάνια και τα μαγειρικά σκεύη με αντικολλητική επίστρωση. Επιλέξτε τα από ανοξείδωτο χάλυβα ή χυτοσίδηρο.

- Κάνετε την έρευνά σας, ειδικά όταν αγοράζετε εργαλεία και επιλέξετε ρούχα που δεν αναγράφουν στις ετικέτες τους Gore-Tex pizzaή Teflon.

- Αποφύγετε τα έπιπλα που έχουν προεργασία για αποφυγή λεκέδων.

- Φτιάξτε ποπκόρν μόνοι σας δηλαδή στην κατσαρόλα. Οι σακούλες ποπκόρν για φούρνο μικροκυμάτων συχνά επικαλύπτονται με PFC στο εσωτερικό.

- Όσο μπορείτε κάντε περικοπές σε φαστ φούντ, υπηρεσίες ντιλίβερι και συσκευασμένα τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα συχνά περιέρχονται σε περιτυλίγματα με PFC ουσίες.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!