Εδώ και μέρες ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομείο στην Αθήνα, καθώς έχει προσβληθεί από τη νόσο των λεγεωνάριων.
Ο γνωστος ηθοποιός παραμένει στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία, αλλά πλέον εκφράζεται αισοδοξίαγια την πορεία της υγείας του, αφού τις τελευταίες ώρες αποσωληνώθηκε και πλέον αναπνέει μόνο με τη βοήθεια μάσκας οξυγόνου. Όπως αναφέρει το protothema.gr o ηθοποιός που έχει προσβληθεί από τη νόσο των λεγεωνάριων, νοσηλεύεται τις τελευταίες δέκα μέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Σωτηρία. Παρά το γεγονός ότι αποσωληνώθηκε, παραμένει στην εντατική, ενώ εξακολουθεί να δέχεται αγωγή με αντιβίωση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο οργανισμός του ανταποκρίνεται καλά στην αγωγή.
Σημειώνεται, ότι το τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου έχει κατακλυσθεί από τηλεφωνήματα πολιτών που είτε ζητούν να μάθουν για την πορεία της υγείας του, είτε εκφράζουν τις ευχές τους για να ξεπεράσει γρήγορα την μεγάλη περιπέτεια της υγείας του.
Η νόσος των λεγεωναρίων
Το συγκεκριμένο βακτήριο που έχει προσβάλει τον δημοφιλή ηθοποιό (legionella) βρίσκεται ευρέως διαδεδομένο στη φύση, ιδίως στα περισσότερα συστήματα νερού, ενώ αποικίζει εύκολα όλα τα συστήματα ύδρευσης όπως και το δίκτυο παροχής θερμού και κρύου νερού. Παλαιότερα, το προσδιόριζαν ως βακτήριο – και αντιστοίχως ως νόσο- των κλιματιστικών διότι η εμφάνισή του ήταν συχνή στα μη καλά συντηρημένα και καθαρισμένα συστήματα κλιματισμού. Πλέον, όμως, οι ειδικοί γνωρίζουν πως εντοπίζεται σε πολλά συστήματα νερού και ύδρευσης, πχ σε πισίνες, συντριβάνια, spa κα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια βαριά μορφή πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων), η οποία οφείλεται στο βακτήριο Legionella. Έχει θνητότητα περίπου 5–10%, δηλαδή περίπου 5 με 10 άτομα από τα 100 που θα νοσήσουν, θα έχουν μοιραία κατάληξη.
Ωστόσο, δεν νοσούν όλοι όσοι εκτίθενται στο βακτήριο Legionella. Περισσότεροι ευάλωτοι, που συγκαταλέγονται στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου και που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από Legionella, είναι όσο έχουν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό με χρόνιες ασθένειες, οι καπνιστές, καθώς και οι ηλικιωμένοι.
Η νόσος ξεκινά συνήθως με πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία και πόνο στους μυς. Στη συνέχεια εμφανίζονται ξηρός βήχας και δυσκολία στην αναπνοή που μπορεί να εξελιχθούν σε βαριά πνευμονία. Το ένα τρίτο περίπου των ασθενών παρουσιάζει επίσης διάρροια ή έμετο, ενώ οι μισοί ασθενείς περίπου παρουσιάζουν σύγχυση ή παραλήρημα.
Όλα αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν έως και τρεις εβδομάδες αργότερα. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζεται να νοσηλευθούν και να λάβουν θεραπεία με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, ενώ η διάγνωση της συγκεκριμένης αναπνευστικής λοίμωξης γίνεται με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.