MEN'S GUIDE

Να γιατί οι άνδρες δεν μπορούν να αδυνατίσουν

Η δίαιτα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και ιδιαίτερα για έναν άντρα καλοφαγά, που προτιμάει να βάλει 1-2 κιλά παραπάνω, παρά να στερηθεί τις αγαπημένες του απολαύσεις.

Επιστήμονες από τον Καναδά, βρήκαν έναν ακόμη -βασικό- λόγο, για τον οποίο οι άνδρες δυσκολεύονται, και αυτός έχει να κάνει με τη βαρεμάρα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, οι άνδρες όχι μόνο δεν κάνουν εύκολα δίαιτα, αλλά δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να ψάξουν και να βρουν τις υγιεινές τροφές που απαιτούνται.

Αντιθέτως, καταναλώνουν ότι πέσει στο δρόμο τους. «Βρήκαμε -όσον αφορά τους άνδρες- πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίζεται με το πόσα μαγαζιά που πωλούν αυτά τα προϊόντα βρίσκονται στην τριγύρω περιοχή» αναφέρει η Christelle M. Clary, από το τμήμα Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου.

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας, Yan Kestens, ανέφερε πως οι γυναίκες είναι πολύ πιο έτοιμες στο συγκεκριμένο θέμα. «Οι γυναίκες έχουν περισσότερες γνώσεις γύρω από τη διατροφή και εκτός του ότι επιλέγουν διάφορες στρατηγικές για την αγορά των τροφίμων από ότι οι άνδρες, εξετάζουν πολλά περισσότερα από τον αριθμό των καταστημάτων που είναι διαθέσιμα στην περιοχή τους».

Για την έρευνα, το Πανεπιστήμιο εξέτασε 50.000 Καναδούς από το Τορόντο, το Βανκούβερ, το Κάλγκαρι, το Μόντρεαλ και την Οτάβα, με όλους τους ερωτηθέντες να έχουν συμμετάσχει παράλληλα σε προγράμματα της Καναδικής Κοινοτικής Έρευνας για την Υγεία (CCHS). Εκτός από τον κόσμο, το Πανεπιστήμιο συμπεριέλαβε στις μετρήσεις του τις πηγές προϊόντων σε φρούτα και λαχανικά (όπως τα σουπερμάρκετ και τα παντοπωλεία), αλλά και τις πηγές των ανθυγιεινών όπως τα fast foods ή τα ψιλικατζίδικα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Όταν τα δεδομένα τη έρευνας προσαρμόστηκαν ανάλογα με την ηλικία, το εισόδημα αλλά και λοιπούς παράγοντες που επηρεάζουν την προτίμηση αγοράς, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η μέση γυναίκα διαχειρίζεται περίπου 4,4 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μια μερίδα περισσότερη δηλαδή, από ότι οι άντρες, που προέκυψε ότι δείχνουν να προτιμούν μόνο ότι βρίσκεται στην τριγύρω περιοχή της διαμονής τους.

Ο καθηγητής Kestens επιθυμεί τώρα να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες γύρω από τις επιπτώσεις που προκαλεί η αγορά των υγιεινών τροφίμων από «μαγαζιά της γειτονιάς». Αναφέρει μάλιστα πως οι κοινωνικές νόρμες μπορούν να έχουν σημαντική επιρροή στις προτιμήσεις των ανδρών αλλά και των γυναικών. «Ανάμεσα στις πιθανές εξηγήσεις για τις διαπιστώσεις αυτές, είναι ότι οι πηγές των υγιών ή των ανθυγιεινών τροφίμων, αντανακλούν παράλληλα και τις κοινωνικές νόρμες με βάση την κατανάλωση στην περιοχή αυτή. Και είναι η κατανάλωση της συγκεκριμένης περιοχής, που ενθαρρύνει τον κόσμο στις προτιμήσεις, έτσι ώστε ο κόσμος να ταιριάζει με το κοινωνικό πρότυπο», ολοκληρώνει ο Kestens.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!