GOSSIP

Το ΣΕΗ ανακοίνωσε πως έχει δεχτεί 14 καταγγελίες κατά του Κώστα Σπυρόπουλου

Με νέα ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αποκάλυψε πως συνολικά 14 καταγγελίες κατά του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού Κώστα Σπυρόπουλου  έχουν φτάσει στα χέρια τους, ενώ η ανακοίνωση αναφέρει και τις καταγγελίες που έγιναν εις βάρος γνωστού σεναριογράφου.

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του Σωματείου, στην οποία δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά και το όνομα του σεναριογράφου Αλέξανδρου Κακαβά εναντίον του οποίου έχουν γίνει 11 καταγγελίες, τα επίμαχα περιιστατικά έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα 1994 έως το 2005.

«Υποβλήθηκαν στο Σωματείο μας καταγγελίες κατά του σκηνοθέτη - ηθοποιού Κώστα Σπυρόπουλου, από 14 καταγγέλλουσες. Ειδικότερα, πρόκειται για μία ομαδική καταγγελία δώδεκα (12) καταγγελλουσών ηθοποιών καθώς επίσης και για άλλες δύο μεμονωμένες καταγγελίες. Οι καταγγελίες περιγράφουν την ίδια πράξη κατά τα χρονικά διαστήματα από το 1994 έως το 2005, που φαίνεται να αποτελεί μοτίβο συμπεριφοράς προσβάλλοντας την γενετήσια αξιοπρέπεια/ελευθερία» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε σε συνέχεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησε το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΗ, στις 4 Απριλίου.

Κατά την διάρκεια της συνέλευσης αποφασίστηκε ομόφωνα η δημοσιοποίηση και καταδίκη των καταγγελλόμενων περιστατικών, η κοινοποίησή τους στο Υπουργείο Πολιτισμού, στα επαγγελματικά Σωματεία ή Ενώσεις που πιθανόν οι καταγγελλόμενοι είναι μέλη, σε κάθε φορέα του Δημοσίου που πιθανόν χρηματοδοτεί παραγωγές στις οποίες συμμετέχουν ή πιθανόν να συμμετέχουν ή σε επιτροπές στις οποίες είναι μέλη (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά: Περιφέρεια Αττικής, Ένωση Σεναριογράφων, Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου) αλλά και σε δημόσιες και ιδιωτικές καλλιτεχνικές σχολές και εργαστήρια. Να σημειωθεί εδώ πως ούτε ο Κώστας Σπυρόπουλος ούτε ο Αλέξανδρος Κακαβάς είναι μέλη του ΣΕΗ οπότε το σωματείο δεν μπορεί να εκδώσει πειχαρχικές αποφάσεις εναντίον τους.

Στην ίδια ανακοίνωση παρατίθεται και ένα αυτούσιο απόσπασμα καταγγελίας στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο μόνος λόγος που οδηγούμαι στην παρούσα καταγγελία είναι γιατί δε θέλω καμία άλλη κοπέλα ή συνάδελφος να υποστεί αυτό τον εξευτελισμό και να μην υφίσταται κανείς την παραμικρή απειλή ή εκφοβισμό ή προτροπή για τον τρόπο που μπορεί να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά στον χώρο μας. Θέλω να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν είναι έτσι μια επαγγελματική οντισιόν, ούτε ένας επαγγελματίας σκηνοθέτης, παραγωγός ή σεναριογράφος».

 

Ποιος είναι ο σεναριογράφος Αλέξανδρος Κακαβάς

Διαβάζοντας το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της Ένωσης Σεναριογράφων της οποίας είναι και πρόεδρος βλέπουμε ότι είναι βραβευμένος σεναριογράφος και από το 2020 έως και σήμερα είναι Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.), ενώ από το 2017 έως το 2019 υπήρξε μέλος του τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ν.Δ. ως αναπληρωτής γραμματέας του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ κ.ά. υπό την βουλευτή Β’ Αθηνών κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και μέλος του τομέα Πολιτισμού υπό την βουλευτή Α’ Αθηνών κα Όλγα Κεφαλογιάννη. Μάλιστα από το 2010 έως το 2012 υπήρξε υπεύθυνος Κινηματογράφου στον τομέα Πολιτισμού της Ν.Δ. υπό τον βουλευτή Λακωνίας, τομεάρχη, κ. Αθ. Δαβάκη. Μεταξύ άλλων ήταν στενός συνεργάτης του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου κατά τη θητεία του στο υπουργείο το 2014. Τη διετία 2015-2017 υπήρξε μέλος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας και συνεργάστηκε με την Έλενα Ράπτη, τον Κ. Γκιουλέκα και τον Θεόδωρο Φορτσάκη που διατέλεσαν τομεάρχες

 

Οι πιο γνωστές και τελευταίες του δουλειές είναι οι εξής:

1999 – 2001 ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ – σενάριο 52′ αυτοτελών επεισοδίων (Alpha TV). Παραγωγή Frenzy Film. Φιναλίστ για καλύτερο σενάριο πρωτότυπης δραματικής σειράς και βραβείο κοινού καλύτερης πρωτότυπης δραματικής σειράς στα Πρόσωπα 2001
Επισκέπτης, Σκουπίδια, Νοκ Άουτ, σκ. Π.Κοκκινόπουλος
Οικογενειακή Υπόθεση, Δεσμοί Αίματος, Η Τελευταία Στάση,
Το Τέλος του Παιχνιδιού (1 & 2), σκ. Μπ. Σπανός
Η Κάθοδος, Το Χάρισμα, σκ. Χρ. Δήμας

2019 ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ Δημιουργός και Παραγωγός της σειράς ντοκιμαντέρ της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος 15 Χ 30′ Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο εκλιπόντων Ελλήνων στιχουργών. Συσκηνοθεσία με Αδαμάντιο Πετρίτση σε 11 (Βίρβο, Βασιλειάδη (Τσάντα), Κολοκοτρώνη, Τσώτου, Πάνου, Ρασούλη, Κατσούλη, Χριστοδούλου, Αλκαίο, Ελευθερίου, Γκάτσο) προβολή από το κανάλι της Βουλής

2018-2019 ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ Δημιουργός και εκτελεστής παραγωγής της σειράς 12 Χ 52′ της ιστορικής σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ Α.Ε. Σενάριο σε 9 επεισόδια. Σκηνοθεσία σε 4 (Χρυσόστομος Σμύρνης-Στεργιάδης, Βενιζέλος-Μεταξάς, Ζαχαριάδης-Σοφούλης, Παπάγος-Πλαστήρας). Συνσκηνοθεσία με τον Αδαμάντιο Πετρίτση σε 3 (Γούναρης-Δραγούμης, Παπαναστασίου-Τσαλδάρης, Μερκούρης-Μπενάκης, Τσουδερός – Σ.Βενιζέλος, Παπανδρέου-Καραμανλής)

2018 ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ Δημιουργός και παραγωγός της σειράς ντοκιμαντέρ της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος 30 Χ 30′ Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο εκλιπόντων σεναριογράφων και γελοιογράφων. Σκηνοθεσία των επεισοδίων Αλη Ντίνο Μπέη και Βασίλη Χριστοδούλου και συνσκηνοθεσία με τον Αδαμάντιο Πετρίτση 5 (Ι. Καμπανέλλη, Μ. Αγγελόπουλο, Μποστ, Αρχέλαο, Μ. Αργυράκη). Προβολή από το κανάλι της Βουλής.

2016 ΜΝΗΜΕΣ ΧΑΡΑΣ (Όταν η Ελλάδα μεγάλωνε…) Παραγωγή/Σκηνοθεσία (7)/Σενάριο (12). Σειρά 12 X 52΄αυτοτελών ντοκιμαντέρ για την ΕΤ2.

2012 Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ (52’) ντοκιμαντέρ Εκτέλεση Παραγωγής/Σενάριο/Σκηνοθεσία για την ΕΤ1
2012 Σκηνοθεσία εκδηλώσεων ημέρας Μουσείων και εκδήλωσης «Η Αίγυπτος μέσω των Παπύρων» στο Νομισματικό Μουσείο
2011 – 2012 Παραγωγή εκπομπής Το Α και το Ω των ακινήτων (Channel 9)
2011 – 2012 ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΣΕ ΛΕΝΕ ΠΟΝΤΟ, Σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισόδια Χ 52′. Σενάριο σε σκηνοθεσία Κ. Χαραλάμπους (10), Ν. Αναγνωστόπουλου (2) παραγωγή ΕΤ3
2011 Ο ΓΑΜΟΣ (ταινία μικρού μήκους 10’) σενάριο/σκηνοθεσία/παραγωγή. Χρηματοδοτηθείσα από την ΕΡΤ ΑΕ

2010 ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (50’ ντοκιμαντέρ) Σεναριογράφος, κειμενογράφος σε σκηνοθεσία Κ. Μαχαίρα, παραγωγή ΣΚΑΙ (non credited)
2010 ΚΑΒΑΦΗΣ (50’ ντοκιμαντέρ) Σεναριογράφος, κειμενογράφος (παραγωγή ΣΚΑΙ) σε σκηνοθεσία Κ. Μαχαίρα

2009 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ (50’ ντοκιμαντερ) Σεναριογράφος, κειμενογράφος (παραγωγή ΣΚΑΙ) σε σκηνοθεσία Γ. Κολόζη

2008 ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (σειρά ντοκιμαντέρ, 12 Χ 50) Γενικός συντονιστής και κειμενογράφος (παραγωγή ΣΚΑΙ) σε σκηνοθεσία Κ. Μαζάνη και Κ. Ευαγγελάκου

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!