GOOD LIFE

Θες να μάθεις να τρως υγιεινά; Δες 5 tips για να "εκπαιδεύσεις" το μυαλό σου

Συχνά έχεις ακούσει τη φράση "όλα είναι στο μυαλό μας" και τελικά αυτή η φράση ισχύει ακόμα και στη διατροφή. Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής εξηγούν πως αν θέλεις να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες θα πρέπει να "μάθεις" και τον εγκέφαλό σου να αντιμετωπίζει αλλιώς το φαγητό και να κάνει τις "σωστές" επιλογές.

Σε άρθρο του tlif.egr διαβάσαμε 5 συμβουλές που δίνουν οι διατροφολόγοι για να μάθουμε να σκεφτόμαστε αλλιώς το φαγητό και να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας (και άρα το σώμα μας) να μάθει να τρώει υγιεινά.

1.Προετοιμάσου πνευματικά και ψυχολογικά για το κάθε γεύμα της ημέρας
Κάνε εικόνα το τι θα ήθελες ιδανικά να απολαύσεις, στο πλαίσιο της ισορροπημένης διατροφής, το χρόνο που θα αφιερώσεις στο γεύμα σου είτε για να το παρασκευάσεις είτε για να το καταναλώσεις και ουσιαστικά πείσε με αυτό τον τρόπο το μυαλό σου γι’ αυτό που θα ακολουθήσει. Την ίδια τακτική προτείνουμε να εφαρμόσεις και στην περίπτωση που θα επιλέξεις να φας κάπου έξω, σ’ ένα εστιατόριο ή κάλεσμα.

2.Αντικατέστησε το “junk” με το υγιεινό
Όταν λεμε “junk” εδώ, εννοούμε οποιαδήποτε κακή διατροφική συνήθεια έχουμε. Στην αρχή θα είναι δύσκολο, αφού όπως λένε το χέρι είναι η προέκταση του εγκεφάλου μας κι ο εγκέφαλός μας με τη σειρά του πρέπει να επαναπρογραμματιστεί. Με τη σταδιακή αλλαγή των συνηθειών αυτών θα συμβεί πιο εύκολα. Οπότε κάθε φορά που για σνακ θα παίρνεις ένα κομμάτι σοκολάτα, να το σκέφτεσαι δύο φορές και να προτιμάς δύο τρία αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ένα φρέσκο φρούτο ή μία χούφτα ξηρών καρπών.

3.Φώναξε την αλλαγή στη διατροφή και τη ζωή σου
Κυριολεκτικά φώναξέ το, αφού έτσι θα δεσμευτείς στους γύρω σου και θα προσπαθήσεις ακόμη περισσότερο να παραμείνεις focused στο στόχο σου. Μάλιστα όταν αρχίσεις να βλέπεις τα αποτελέσματα στην υγεία και το σώμα σου, τότε θα είσαι πιο πειστικός/ – ή και όλοι θα σε ρωτούν πως τα κατάφερες να μην παρεκλίνεις από το πλάνο.

4.Φαντάσου τον εαυτό σου εκεί που θέλεις να φτάσει
Κλείσε τα μάτια, συγκεντρώσου, πάρε βαθιές ανάσες και φαντάσου τον εαυτό σου στην κατάσταση που επιθυμείς να φτάσει με την όλη αλλαγή διατροφής και ζωής. Σκέψου πως θα είσαι με λιγότερα κιλά και πιο δυνατό, γυμνασμένο σώμα. Ονειρέψου πως θα νιώθεις όταν προσφέρεις στον οργανισμό σου όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που τόσο έχει ανάγκη στην καθημερινότητα, για περισσότερη ενέργεια και ευεξία. Και έτσι, μ’ έναν τρόπο μαγικό θα πείσεις το μυαλό σου και το μυαλό το σώμα σου.

5.Γίνε και εσύ mindful eater!
Αναγνώρισε πως δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για την κατανομή και την επιλογή των γευμάτων σου κι αντιμετώπισε τη διαδικασία του φαγητού ως μία ξεχωριστή κάθε φορά, εμπειρία. Ενημερώσου για το τι σου προσφέρει η κάθε τροφή. Σκέψου τα άμεσα αποτελέσματα από το γεύμα που απολαμβάνεις και μην υπολογίζεις τις επιπτώσεις των διατροφικών επιλογών σου σε βάθος χρόνου. Θέσε στόχους και να είσαι διορατικός σε σχέση με το φαγητό. Να γνωρίζεις δηλαδή τι κάνει καλό για την υγεία, την ψυχολογία ή τι θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων σου. Κοίταξε και λίγο πιο μακριά συνδέοντας τις διατροφικές επιλογές σου με τη φύση και διάφορα έμβια όντα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!