GOOD LIFE

Tι είναι η δίαιτα 5:2 των δύο ημερών που κάνει καλό στην καρδιά;

Μια νέα μελέτη δείχνει πως η αποκαλούμενη δίαιτα 5:2, δηλαδή μια διαλειμματική δίαιτα που διαρκεί μόνο δύο μέρες την εβδομάδα, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Nutrition, οι διακεκομμένες ή διαλειμματικές δίαιτες, όπως η δίαιτα 5:2 (των δύο ημερών την εβδομάδα), εκκαθαρίζουν καλύτερα τα τριγλυκερίδια από το αίμα και μειώνουν την συστολική πίεση περισσότερο, ύστερα από την κατανάλωση γευμάτων.

Όπως διαβάζουμε στο healthyliving.gr, η σύγκριση έγινε με μια συμβατική δίαιτα καθημερινού περιορισμού θερμίδων. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι οι  διαλειμματικές δίαιτες μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η δίαιτα 5:2 προτείνει πέντε μέρες της εβδομάδας κανονικό φαγητό χωρίς περιορισμό στις θερμίδες και για δύο μέρες πολύ λίγες θερμίδες. Για δύο μέρες την εβδομάδα, κατά προτίμηση όχι συνεχόμενες, καταναλώνονται μέχρι 500-600 θερμίδες.

Στην πρώτη μελέτη αυτού του είδους, ερευνητές του University of Surrey εξέτασαν τον αντίκτυπο της δίαιτας 5:2 στην ικανότητα του οργανισμού να εκκαθαρίζει το λίπος (τριγλυκερίδια) και τη γλυκόζη μετά από ένα γεύμα. Συνέκριναν την επίδραση αυτή με μια συμβατική δίαιτα που προκαλεί την ίδια απώλεια βάρους μέσω ημερήσιου περιορισμού των θερμίδων.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι υπέρβαροι συμμετέχοντες ακολούθησαν είτε τη δίαιτα 5:2 είτε μια δίαιτα ημερήσιου περιορισμού θερμίδων και έπρεπε να χάσουν το 5% του βάρους τους.

Εκείνοι που συμμετείχαν στη δίαιτα 5:2 έτρωγαν κανονικά για πέντε ημέρες και για τις δύο ημέρες νηστείας κατανάλωναν 600 θερμίδες, χρησιμοποιώντας σκευάσματα και συγκεκριμένα τα Fast Foodpacks LighterLife.

Όσοι ακολουθούσαν τη συμβατική δίαιτα έπρεπε να καταναλώνουν κάθε μέρα 600 θερμίδες λιγότερες  από τις εκτιμώμενες ανάγκες τους. Οι γυναίκες κατανάλωναν περίπου 1.400 θερμίδες και οι άνδρες περίπου 1.900 θερμίδες την ημέρα.

Κάτω από την εξειδικευμένη παρακολούθηση των διαιτολόγων, οι συμμετέχοντες στη δίαιτα 5:2 πέτυχαν 5% απώλεια βάρους σε 59 ημέρες. Αυτοί που ακολουθούσαν την καθημερινή δίαιτα πέτυχαν τον ίδιο στόχο σε 73 ημέρες.

Τελικά, 27 άτομα ολοκλήρωσαν τη μελέτη καθώς περίπου το 20% των συμμετεχόντων και στις δύο ομάδες αποχώρησαν επειδή δεν μπορούσαν να ανεχθούν τις δίαιτες ή δεν ήταν σε θέση να επιτύχουν το 5% του στόχου για απώλεια βάρους.

Τριγλυκερίδια, πεπτίδιο C και συστολική πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα 5:2 απομάκρυναν πιο αποτελεσματικά το λίπος (τριγλυκερίδια) ύστερα από ένα γεύμα που τους δόθηκε σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν την καθημερινή δίαιτα.

Αν και δεν υπήρχαν διαφορές στα επίπεδα της γλυκόζης μετά από το γεύμα, οι ερευνητές έκπληκτοι βρήκαν μια διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων: στο πεπτίδιο C που αποτελεί ένα δείκτη έκκρισης της ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η σημασία αυτού το ευρήματος χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Επιπλεον, η μελέτη έδειξε μεγαλύτερη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης στους συμμετέχοντες στη δίαιτα 5 2. Η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 9% σ’ αυτήν την ομάδα ενώ υπήρξε αύξηση κατά 2% στα άτομα που ακολουθούσαν την καθημερινή δίαιτα. Η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνιση καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η Rona Antoni, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Όπως διαπιστώθηκε σε αυτή τη μελέτη, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες προσπάθησαν πολύ να ακολουθήσουν τη διατροφή 5:2, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η προσέγγιση δεν είναι κατάλληλη για όλους. Το κλειδί για την επιτυχία της δίαιτας είναι η εξεύρεση μιας προσέγγισης που μπορείτε να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα”.

Η ίδια πρόσθεσε: “Αλλά εκείνοι που είναι σε θέση να τηρήσουν τη διατροφή 5:2, θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν μια ευεργετική επίδραση σε μερικούς σημαντικούς δείκτες κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο από την καθημερινή δίαιτα. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουμε τα συμπεράσματά μας και να κατανοήσουμε τους βασικούς μηχανισμούς της διαλειμματικής διατροφής”.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!