MEN'S GUIDE

Η επιστήμη εξηγεί πως ένα ατμόλουτρο ή ένα ζεστό μπάνιο κάνει καλό

Τα ατμόλουτρα τα συναντάμε από την αρχαιότητα να χρησιμοποιούνται από διάφορους λαούς ως μέθοδος χαλάρωσης και βελτίωση της ευεξίας. Από το χαμάμ μέχρι την σάουνα και τα σύγχρονα spa, η δύναμη των υδρατμών και του ζεστού νερού είναι γνωστή. 

Τα τελευταία χρόνια όμως και πλειάδα επιστημονικών ερευνών έρχεται να επιβεβαιώσει τα οφέλη του ατμόλουτρου.

 Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Loughborough του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι όταν το σώμα σου θερμαίνεται σε ένα ατμόλουτρο καίει πιο αποτελεσματικά τις θερμίδες, μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος με παρόμοιο τρόπο που κάνει μία προπόνηση κατά την οποία ζεσταίνεσαι και ιδρώνεις.

Οι ερευνητές συνέκριναν άνδρες που έκαναν μακράς διάρκειας ατμόλουτρο σε θερμοκρασία 40° C και άνδρες που έκαναν μια κυκλική προπόνηση για μια ώρα. Και οι δύο δραστηριότητες δόθηκαν για να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος κατά 1° C. Αν και η καύση θερμίδων ήταν υψηλότερη στους ποδηλάτες, ωστόσο όσοι έκαναν ατμόλουτρο έκαψαν ακόμα περισσότερες θερμίδες σε μισή ώρα. Η ανταπόκριση του σακχάρου στο αίμα, η οποία είναι ένα σημαντικό μέτρο μεταβολικής φυσικής κατάστασης, ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες, αλλά η τιμή του σακχάρου στο αίμα ήταν 10% χαμηλότερη μετά από το φαγητό σε όσους έκαναν ατμόλουτρο. Η αντιφλεγμονώδης ανταπόκριση του σώματος στην άσκηση ήταν παρόμοια με το ζεστό μπάνιο.

Αυτή η έρευνα υποστηρίζει προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι η παθητική θέρμανση από ζεστά λουτρά, σάουνες και ατμόλουτρα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου. Μια φινλανδική μελέτη το 2015 δείχνει ότι οι συχνές σάουνες βελτίωσαν την καρδιαγγειακή λειτουργία στους άνδρες, μειώνοντας την εμφάνιση καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο συσχετίζεται με μελέτη του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, που δείχνει ότι τα θερμά λουτρά μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Όρεγκον εξήγησε ότι η παθητική θέρμανση αυξάνει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο σώμα, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Το νιτρικό οξείδιο είναι ένα αέριο που μεταφέρει πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων. Από τις βασικές λειτουργίες του είναι να στέλνει το μήνυμα στα λεία μυϊκά κύτταρα των αρτηριών να χαλαρώσουν. Το νιτρικό οξείδιο ελευθερώνεται από το ενδοθήλιο και κατευθύνεται στο εσωτερικό της αρτηρίας προκαλώντας χαλάρωση. Έτσι οι αρτηρίες διαστέλλονται και ρυθμίζεται η πίεση του αίματος. Επιπλέον, μία σημαντική πληροφορία: Το νιτρικό οξείδιο παίζει ρόλο στη στύση. Όταν ο σεξουαλικός ερεθισμός δια μέσου των νεύρων φτάσει στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων του πέους, αυτά παράγουν νιτρικό οξείδιο. Έτσι διαστέλλονται τα αγγεία, γεμίζουν αίμα και επέρχεται η στύση.  

Κια φυσικά δεν χρειάζεται να πας σε κάποιο ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να απολαύσεις ένα ατμόλουτρο. Μπορείς απλά να ζεστάνεις το νερό στο σπίτι σου να κλείσεις την πόρτα του μπάνιου και να απολαύσεις στιγμές χαλάρωσης μέσα στο ζεστό νερό σε ένα δωμάτιο γεμάτιο υδρατμούς.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!