GOOD LIFE

Τα 4 οφέλη της "διαλειμματικής δίαιτας"

To 2018 είναι η χρονιά που όλοι μιλούν για τη νέα επαναστατική δίαιτα που σε βοηθά να χάσεις κιλά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο διατροφικό πλάνο, απλά αλλάζοντας τις ώρες που τρως.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

 

Η Διαλειμματική Δίαιτα ή Διαλειμματική Νηστεία" αναφέρεται σε περιόδους νηστείας, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν τρώτε τίποτα, ακολουθούμενες από περιόδους σίτισης. Η τυπική καθημερινή διαλειμματική διίατα ονομάζεται 16:8, όπου για 16 ώρες κάθε μέρα δεν τρώτε και τρώτε ό,τι θέλετε μέσα σε διάστημα 8 ωρών.

Αρχικά ακούγεται δύσκολο, αλλά αν σκεφτεί κανείς πως καθημερινά κανείς δεν τρώει την ώρα του ύπνου (που κατά μέσο όρο διαρκεί περίπου 7 με 8 ώρες) αλλά και μεγάλα διαστήματα μέσα στην ημέρα, τότε απλά μιλάμε για μια καθημερινή επέκταση της περιόδου "νηστείας" κατά λίγες μόνο ώρες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι περισσότεροι άνθρωποι νηστεύουν για περίπου 12 ώρες και τρώνε για περίπου 12 ώρες και αυτή την αναλογία αλλάζει κατά 4 ώρες η διαλειμματική δίαιτα.

 

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ

Περισσότερη απώλεια λίπους

Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Yale έδειξε ότι – αντιθέτως με το τι πιστεύεται – ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται με τη διαλειμματική νηστεία. Αυτό αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίει το σώμα σας ημερησίως. Ο τρόπος με τον οποίο η διαλειμματική νηστεία το κάνει αυτό είναι υποστηρίζοντας τη γονιδιακή δραστηριότητα. Η νηστεία ενεργοποιεί τα γονίδια, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν πρωτεΐνες που καθιστούν το σώμα λιγότερο αποτελεσματικό. Ενώ αυτό μπορεί να ακούεται σαν κάτι αρνητικό, είναι στην πραγματικότητα πολύ επωφελής για την απώλεια λίπους.

Λιγότερη αποτελεσματικότητα σημαίνει ότι το σώμα θα πρέπει να καίει περισσότερο λίπος και υδατάνθρακες ώστε να ολοκληρώσει τις καθημερινές δραστηριότητες. Συνδυάστε τη διαλειμματική νηστεία με υψηλής έντασης άσκηση και έχετε το τέλειο πλάνο για αποτελεσματική απώλεια λίπους καθώς διατηρείτε παράλληλα τη μυϊκή σας μάζα.

 

Βελτιωμένη υγεία

Έρευνα δείχνει ότι η διαλειμματική νηστεία υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, που σημαίνει ότι θα είστε λιγότερο επιρρεπείς σε ασθένειες που θα σας αναγκάσουν να απέχετε από το γυμναστήριο. Άλλες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η διαλειμματική νηστεία προωθεί την κανονική ευαισθησία στην ινσουλίνη και την καρδιαγγειακή υγεία!

Θέτοντας το απλά, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να σας αποτρέψει από το να αρρωσταίνετε, να βελτιώσει τον μεταβολισμό σας, και να ευκολύνει την ανάκαμψη μετά από μια προπόνηση.

 

Βοηθά στην αντιμετώπιση του jet lag

Είτε το πιστεύετε είτε όχι η διαλειμματική νηστεία βοηθά στην αντιμετώπιση του jet lag. Έρευνα δείχνει ότι αν νηστέψετε για τουλάχιστον 16 ώρες, αυτό θα βοηθήσει στην εξάλειψη του «ρολογιού» του σώματος μας που σχετίζεται με το φαγητό.

Το σώμα μας δουλεύει σε ρολόι 24 ωρών βασισμένο σε σήματα φωτός. Το βιολογικό αυτό ρολόι μας σηματοδοτεί πότε είναι ώρα να φάμε ή να κοιμηθούμε, γι ‘αυτό νιώθουμε υπνηλία όταν σκοτεινιάζει και πιο άγρυπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν αλλάζετε ζώνες ώρας, το βιολογικό σας ρολόι πρέπει να προσαρμόζεται στην αλλαγή των σημάτων, γι ‘αυτό και μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και αποσυντονισμένοι όταν ταξιδεύετε σε μια νέα ζώνη ώρας.

Αλλά το φως δεν είναι το μόνο σήμα που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να ρυθμίσει αυτά τα μοτίβα. Υπάρχουν διάφορα άλλα σήματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας για να προγραμματίσετε το βιολογικό σας ρολόι, και ένα από αυτά είναι το φαγητό.

Όταν νηστεύετε, μπορείτε να επαναφέρετε το βιολογικό σας ρολόι, επειδή δεν υπάρχουν σημάδια φαγητού. Εάν στη συνέχεια σηματοδοτήσετε το σώμα σας τρώγοντας την ίδια ώρα της ημέρας, όταν κανονικά θα σπάσετε τη νηστεία σας – αλλά το κάνετε στη νέα ζώνη ώρας – το σώμα σας προσαρμόζεται πολύ πιο γρήγορα και τα συμπτώματα του Jet lag είναι λιγότερο αισθητά.

 

Ευκολία

Η ευκολία είναι ακόμη ένα πλεονέκτημα της διαλειμματικής νηστείας. Όταν ξυπνάτε το πρωί, δεν χρειάζεται να φτιάξετε πρωινό ή να προετοιμάσετε το μεσημεριανό σας γεύμα. Επίσης όταν τελικά φτάσει η στιγμή που θα σπάσετε τη νηστεία, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο πολύ για αυτό που θα φάτε επειδή η διαλειμματική νηστεία σας επιτρέπει να έχετε μια πολύ πιο ευέλικτη διατροφή.

Ο ειδικός Jim Stoppani (PhD Φυσιολογία Άσκησης) ισχυρίζεται ότι αυτό το είδος διατροφής τον βοηθά να διατηρεί τη σωματική του διάπλαση με χαμηλό ποσοστό λίπους ενώ ταξιδεύει και το σημαντικότερο χωρίς καμία προετοιμασία.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!