GOOD LIFE

Δείτε τι δικαιούστε αν χαθούν ή φθαρούν οι βαλίτσες σας στο αεροπλάνο

Αυτές τις μέρες, εκατομμύρια άνθρωποι σχεδιάζουν κάποιο αεροπορικό ταξίδι για την περίοδο των εορτών και χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε τα δικαιώματα μας ως επιβάτες πτήσεων.

Ένα από τα πιο δυσάρεστα σενάρια που μπορεί πραγματικά να καταστρέψει τις γιορτινές αποδράσεις σας αυτές τις μέρες είναι η απώλεια, η φθορά ή η καθυστέρηση άφιξης των αποσκευών σας.


Ευτυχώς η ΕΕ έχει θεσπίσει κανόνες που αναφέρουν καθαρά τα δικαιώματά σας σε αυτό το άσχημο σενάριο.

Δείτε ποια είναι τα δικαιώματά σας αν και εφόσον 

  1. Η πτήση σας εκτελείται στο εσωτερικό της ΕΕ από αερομεταφορέα χώρας της ΕΕ ή χώρας εκτός ΕΕ
  2. Η πτήση σας φθάνει στην ΕΕ από χώρα εκτός ΕΕ και εκτελείται από αερομεταφορέα χώρας της ΕΕ
  3. Η πτήση σας αναχωρεί από χώρα της ΕΕ και εκτελείται προς χώρα εκτός ΕΕ από αερομεταφορέα χώρας της ΕΕ ή χώρας εκτός ΕΕ

Όπου ως ΕΕ νοούνται οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ και επιπλέον οι εξής χώρες: Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα, Ρεϋνιόν, Μαγιότ, Άγιος Μαρτίνος (γαλλικές Αντίλλες), Αζόρες, Μαδέρα και Κανάρια Νησιά, καθώς και Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία

Αυτά προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ για την απώλεια, φθορά ή καθυστέρηση άφιξης των αποσκευών.


Παραδιδόμενες αποσκευές

Εφόσον παραδιδόμενες αποσκευές χαθούν, φθαρούν ή παραδοθούν με καθυστέρηση, η αεροπορική εταιρεία φέρει την ευθύνη και δικαιούστε αποζημίωση που μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 1.220 ευρώ περίπου. Ωστόσο, εάν η φθορά προκλήθηκε από ελάττωμα της ίδιας της αποσκευής, δεν δικαιούστε καμία αποζημίωση.

Χειραποσκευές

Εάν η χειραποσκευή σας υποστεί φθορά, ο αερομεταφορέας ευθύνεται αν ήταν υπαίτιος της φθοράς που προκλήθηκε.

Ταξιδιωτική ασφάλιση

Αν ταξιδεύετε με ακριβά αντικείμενα, μπορείτε να ζητήσετε, έναντι αντιτίμου, υψηλότερο όριο αποζημίωσης (άνω των 1.220 ευρώ). Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να κάνετε σχετική εκ των προτέρων δήλωση στον αερομεταφορέα, το αργότερο κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων. Ωστόσο, για να εξασφαλίσετε επαρκή κάλυψη, θα ήταν σκόπιμο να κάνετε ιδιωτική ταξιδιωτική ασφάλιση.

Πώς να υποβάλετε καταγγελία

Εάν θέλετε να κάνετε καταγγελία για απώλεια ή φθορά αποσκευών, θα πρέπει να την υποβάλετε εγγράφωςστην αεροπορική εταιρεία εντός 7 ημερών, ή εντός 21 ημερών από την παραλαβή των αποσκευών σας, εάν υπήρξε καθυστέρηση. Δεν υπάρχει τυποποιημένο έντυπο σε επίπεδο ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!