GOOD LIFE

Γιατί αυτή την Παρασκευή την λέμε "Μαύρη"- 3 πιθανοί λόγοι

Σήμερα δεκάδες χώρες ανά τον πλανήτη ζουν στη shopping φρενίτιδα της Black Friday. Από πού όμως προήλθε αυτή η ονομασία;

Η Black friday είναι πάντα η Παρασκευή πριν τη γιορτή των ευχαριστιών. Η γιορτή αυτή ξεκίνησε από τη Βόρεια Αμερική και καθιερώθηκε τον 16ο αιώνα στον Καναδά και τον 17ο αιώνα στις ΗΠΑ ως φεστιβάλ σοδειάς, ως μια γιορτή δηλαδή, στην οποία οι αγρότες ευχαριστούσαν τον Θεό για τα καλά που τους χάρισε η γη τους.


Στον Καναδά και στις ΗΠΑ τη συγκεκριμένη ημέρα οι μεγαλουπόλεις συχνά αδειάζουν καθώς οι περισσότεροι επιστρέφουν στα πατρικά τους σπίτια ή πηγαίνουν στα εξοχικά τους για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους τη γιορτή του Thanksgiving (Γιορτή των Ευχαριστιών) και τα μαγαζιά ανοίγουν την Black Friday με εντυπωσιακές προσφορές και εκπτώσεις που αρχικά ακολουθούσαν την λογική "ψώνια της τελευταίας στιγμής"  πριν από τη μεγάλη γιορτή και προσφορές ώστε όλοι (ακόμα και οι οικονομικά ασθενέστεροι) να μπορέσουν να αγοράσουν τα απαραίτητα για τη γιορτή.

Παράλληλα πλέον η Black Friday σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της εορταστικής σεζόν εν όψει Χριστουγέννων και ως άτυπος θεσμός έχει καθιερωθεί σε πολλές χώρες.

Γιατί όμως ονομάστηκε "Μαύρη" η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου; 
 

1. Η μια από τις επικρατέστερες θεωρίες είναι πως το όνομα προήλθε επειδή τη συγκεκριμένη ημέρα οι έμποροι στα τεφτέρια τους για πρώτη φορά σημείωναν με μαύρο μελάνι τα έσοδά τους. Το μαύρο μελάνι το χρησιμοποιούσαν για τα κέρδη. Από Ιανουάριο έως και Νοέμβριο κάθε χρονιά χρησιμοποιούσαν κόκκινο, διότι τόσο καιρό τους έπαιρνε να ισοφαρίσουν τα έσοδα με τα έξοδα.

2. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει πως η «Μαύρη Παρασκευή» προέκυψε ως όνομα επειδή εκείνη την ημέρα οι άδειοι δρόμοι των πόλεων μαύριζαν από τον κόσμο και τα αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς τα μαγαζιά για να ψωνίσουν.

3. Τέλος υπάρχει η θεωρία πως πήρε το όνομά της επειδή οι εργάτες και οι υπάλληλοι που παρέμειναν στις πόλεις την εν λόγω ημέρα, για να δουλέψουν ζητούσαν τελικά όλοι άδεια για να πάνε στα καταστήματα και «μαύριζαν» τα απουσιολόγια.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!