GOOD LIFE

Πόσο μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας ο καθημερινός καφές;

Το μειονέκτημα του αγαπημένου μας ροφήματος

 

Ο καφές έχει κατακτήσει κυριολεκτικά τον κόσμο. Είναι το αγαπημένο ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων και μάλιστα έχει και πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προστατεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο από άνοια, μειώνει τους κινδύνους για παθήσεις στο ήπαρ και το ποσοστό πρόωρου θανάτου.

Όμως έχει και τα κακά του. Και ένα από αυτά, όπως αναφέρει μια νέα επιστημο0νική μελέτη, αφορά τα κιλά μας και το πόσο γρήγορα τα παίρνουμε χρησιμοποιώντας τον. Ακόμα κι αν τον πίνουμε σκέτο, χωρίς ζάχαρη.

Ο καφές συμβάλλει έμμεσα στην αύξηση του σωματικού βάρους, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τα ευρήματα, η καφεΐνη εξασθενίζει την αίσθηση μας να αντιληφθούμε το γλυκό, με αποτέλεσμα να θέλουμε περισσότερη ζάχαρη από ότι χρειαζόμαστε, με τις λιγούρες να παρουσιάζονται πιο συχνά.

Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα που έγινε να αξιολογήσουν πόσο γλυκιά γεύση είχε ο καφές τους, όσοι ήπιαν τον καφέ με καφεΐνη βαθμολόγησαν το ρόφημα ως λιγότερο γλυκό. Σε δεύτερη φάση, όταν οι δύο ομάδες κατανάλωσαν ένα διάλυμα με ζάχαρη μετά τον καφέ, και πάλι όσοι είχαν πιει τον καφέ που περιείχε καφεΐνη δήλωσαν ότι η γεύση του ήταν λιγότερο γλυκιά.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλο, με στόχο να εντείνει την εγρήγορση. Όταν όμως οι υποδοχείς αδενοσίνης δεν ενεργοποιούνται μειώνεται ταυτόχρονα η ικανότητα αντίληψης της γλυκιάς γεύσης, κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει να προσθέσουμε ζάχαρη σε ό,τι τρώμε ή πίνουμε και γενικώς να έχουμε εντονότερη λιγούρα για κάτι γλυκό.

«Όταν πίνουμε καφέ αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις γεύσεις» αναφέρει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Ρόμπιν Ντάντο. «Έτσι, αν φάμε κάτι αμέσως αφού πιούμε καφέ ή καταναλώσουμε κάποιο άλλο προϊόν με καφεΐνη, αντιλαμβανόμαστε τη γεύση του διαφορετικά».

Αν λοιπόν ταλαιπωρείστε ήδη από έντονες λιγούρες που δεν μπορείτε να καταπνίξετε, προτιμήστε τουλάχιστον να πίνετε τον καφέ σας ντεκαφεϊνέ...

 

Πηγή: E-Daily.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!