MEN'S GUIDE

Tί είναι αυτό που κάνει ευτυχισμένο έναν παντρεμένο άνδρα; Η επιστήμη απαντά

Αρκετές έρευνες έχουν γίνει για να εντοπίσουν πότε αισθάνονται ευτυχισμένοι οι παντρεμένοι άνδρες και τα πορίσματά τους συγκλίνουν σε ένα βασικό παράγοντα.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες της τελευταίας δεκαετίας, το βασικό κριτήριο για να νιώθει ευτυχισμένος ένας παντρεμένος άνδρας δεν είναι η καλή επικοινωνία με τη σύζυγό του, ή τα κοινά ενδιαφέροντα αλλά κάτι πολύ πιο πεζό: η καλή εξωτερική εμφάνιση της συζύγου.

Και μπορεί να είναι σχεδόν αυτονόητο πως οι άνδρες ενδιαφέρονται για την εξωτερική εμφάνιση των γυναικών (και ειδικά της συζύγου τους) αλλά οι έρευνες δείχνουν πως για τους άνδρες το πόσο όμορφη και ελκυστική βρίσκουν τη σύζυγό τους αποτελεί το κλειδί για ένα μακρύ και ευτυχισμένο γάμο.

Συγκεκριμένα μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η ψυχολόγος Andrea Meltzer από το Southern Methodist University Dedman College of Humanities and Sciences αποκάλυψε ότι οι άνδρες που αισθάνονται φυσική έλξη για τη γυναίκα τους παίρνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το γάμο τους και ότι αυτή η ικανοποίηση έχει διάρκεια στο χρόνο.

Αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ελκυστικότητα του άνδρα δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο στην ικανοποίηση που αντλεί η γυναίκα από το γάμο της.

Η Meltzer παρακολούθησε τα 4 πρώτα χρόνια γάμου 450 ζευγαριών και μαζί με τους συνεργάτες της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες νιώθουν πραγματικά ευτυχισμένοι όταν η γυναίκα τους παραμένει ελκυστική.

"Η γοητεία που ασκεί μια περιποιημένη και φυσικά ελκυστική γυναίκα στην ικανοποίηση του άνδρα είναι πολύ πιο ισχυρή από την αυτήν που ασκούν οι ωραίοι σύζυγοι στις γυναίκες τους" επισημαίνει η Meltzer. 

Η ίδια έρευνα έδειξε πως και οι ελκυστικές σύζυγοι ένιωθαν επίσης μεγαλύτερη ευτυχία στο γάμο τους και οι ερευνητές το απέδωσαν στο γεγονός ότι οι άνδρες επιβραβεύουν με διάφορους τρόπους (π.χ. δώρα, ταξίδια, εκπλήξεις) την φυσική έλξη που νιώθουν για τη γυναίκα τους κι έτσι υπάρχει μια ανταποδοτική σχέση χαράς και ικανοποίησης.

Αντίθετα, οι άνδρες που δεν έχουν δίπλα τους όμορφη γυναίκα φαίνεται επίσης να το… ανταποδίδουν, με αποτέλεσμα οι γυναίκες, στην περίπτωση αυτή, να νιώθουν λιγότερη ευτυχία από το γάμο τους, ενδεχομένως ακόμα και δυστυχία.

Μια παρόμοια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 από το Ινστιτούτο Σχέσεων στο UCLA είχε καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Οι ερευνητές διατύπωσαν, τότε, την άποψη ότι οι άνδρες που δήλωσαν τυχεροί επειδή παντρεύτηκαν όμορφη γυναίκα είχαν συγχρόνως και πιο ευτυχισμένες γυναίκες. Φαίνεται ότι οι άνδρες είναι πιο πιστοί και πιο έτοιμοι να προσφέρουν ικανοποίηση στις όμορφες συζύγους τους, είχε αναφέρει ο επικεφαλής εκείνης της μελέτης, ο καθηγητής ψυχολογίας Benjamin Karney.

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!