GOOD LIFE

Federico Fellini: Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Ιταλίας [εικόνες]

Ο Federico Fellini μετέτρεψε τις προσωπικές του εμμονές -πάθη και φετίχ- σε κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που έχουν παρουσιαστεί ποτέ στην οθόνη. 

Γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1920 στο Rimini της Ιταλίας. Είναι ένας από τους πιο ιδιαίτερους σκηνοθέτες, με προκαθορισμένα ταλέντα και στοιχεία, που καθόρισαν την τέχνη του και την αφηγηματική τεχνική του. Την πρώτη του ταινία την σκηνοθέτησε το 1950 και 4 χρόνια αργότερα κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Ακολούθησε το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας για το «La Strada» με την οποία έγινε παγκόσμια γνωστός και το διαδέχθηκαν άλλες τρεις, οι «Le Notti Di Cabiria», «8 ½» και «Amarcord», καθώς και έναν Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.

Οι πρώτες ταινίες του περιείχαν μερικά ίχνη από νεορεαλιστικά στοιχεία, αλλά επέτρεπαν παράξενες εισβολές μιας ονειρικής καθημερινότητας. Αυτές οι ταινίες οδήγησαν σιγά σιγά σε μια αυτοβιογραφική εξομολόγηση που παρέπεμπε όμως στο μείζον και το γενικό. Ο Fellini αυτοσχεδίαζε και δούλευε πάντα χωρίς σενάριο, ενώ έδινε πολύ μεγάλη σημασία στην επιλογή των προσώπων. Έβλεπε μόνος του χιλιάδες ανθρώπους πριν επιλέξει τους κατάλληλους, με κριτήριο όχι την υποκριτική τους ικανότητα, αλλά την ιδιαιτερότητα της φυσιογνωμίας τους.

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης ήταν λάτρης των γυναικών και ζούσε παράλληλα πολλές ζωές. Παρόλα αυτά, για όποιον γνωρίζει έστω και λίγο τη ζωή του, είναι μάλλον σίγουρο ότι χωρίς την παρουσία τής αγαπημένης του και επί πεντηκονταετία μοναδικής συζύγου του, Giulietta Masina, ίσως να μην μπορούσε να κάνει καμία ταινία. Πέθανε στη Ρώμη στις 31 Οκτωβρίου του 1993 μετά από ένα δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!