GOOD LIFE

Nice to meet you: Katerine Duska

Αν και την γνωρίσαμε πριν λίγο καιρό, αμέσως κατάφερε να μας κερδίσει και να μας μαγέψει με την ιδιαίτερη χροιά της.

Είμαι ένας από τους χιλιάδες θαυμαστές της που όταν άκουσα για πρώτη φορά τη φωνή της εντυπωσιάστηκα. Θεωρώ πως είναι από τα ενδιαφέροντα πρόσωπα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια μέσα από μια νέα γενιά δημιουργών που δίνουν φρεσκάδα στην μουσική βιομηχανία της χώρας μας. Αυτή τη περίοδο έχει κυκλοφορήσει τον πρώτο της ολοκληρωμένο δίσκο που έχει το τίτλο «Embodiment» και περιλαμβάνει 9 νέα τραγούδια, όλα σε αγγλικό στίχο. Ο πολυσυλλεκτικός ήχος του άλμπουμ αντλεί τα συστατικά του από διαφορετικούς μουσικούς χώρους όπως pop, indie-electropop, soul και r&b μεταξύ άλλων, αποκαλύπτοντας ένα ευρύ μουσικό φάσμα που φανερώνει τις διαφορετικές επιρροές της. Ανάμεσα στα πρότυπά της βρίσκονται οι Beatles, η Nina Simone, ο Raye Charles και τρέφει μεγάλη αγάπη στον Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Πλέσσα.

Από τον: Άγγελο Γεραιουδάκη
Φωτογραφία: Elen Aivali

Πρόσφατα κυκλοφόρησες τον νέο σου ολοκληρωμένο δίσκο (μέσω της Μinos ΕΜΙ) με τίτλο «Εmbodiment» που υπογράφεις στίχους και μουσική η ίδια. Θες να μας πεις δύο λόγια για την καινούργια σου δουλειά; 

Είναι ο πρώτος μου δίσκος και αυτό από μόνο του είναι κάτι πολύ μοναδικό για μένα! Είναι μια πολύ προσωπική δουλειά που ετοίμαζα πολύ καιρό. Γράφτηκε σε διαφορετικές περιόδους και έτσι συγκεντρώνει ποικίλους συντελεστές και συνεργάτες. Περιλαμβάνει 9 κομμάτια που έχω γράψει μέσα σε ένα διάστημα πολυετές και ο τίτλος αντηχεί το πόσο με απορρόφησε όλη αυτή η δημιουργική διαδικασία όλον αυτό τον καιρό. 

Το πρώτο δείγμα δουλειάς σου είναι εξ´ολοκλήρου σε αγγλόφωνο στίχο. Τι σε παρακίνησε να κάνεις την συγκεκριμένη επιλογή; 

Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στον Καναδά, οπότε την αγγλική γλώσσα τη νιώθω μητρική. Μου είναι πολύ φυσικό να γράφω στ' αγγλικά και δεν μου έχει βγει ποτέ να γράψω σε άλλη γλώσσα μέχρι στιγμής.

Πώς ένιωσες την πρώτη φορά που άκουσες ένα από τα τραγούδια σου στο ραδιόφωνο; 

Δεν το πίστευα καθώς ήταν ένα demo του "One in a Million " χωρίς να έχει προηγηθεί καν επίσημη κυκλοφορία του τραγουδιού! Ένιωσα πως πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο μου και είμαι πολύ ευγνώμων για τη στήριξη που έχω λάβει από το ελληνικό ραδιόφωνο και ακόμη λαμβάνω. 

Νομίζω πως σαν είδος μουσικής κατατάσσεται περισσότερο κάπου ανάμεσα σε jazz, indie-pop και neo-soul. Θεωρείς ότι είναι η χροιά της φωνής κάθε τραγουδιστή που τον οδηγεί στο ποια τραγούδια μπορεί να ερμηνεύσει ή απλά ο καθένας οδηγείται από το τι του αρέσει περισσότερο; 

Ο ήχος του δίσκου δεν είναι καθόλου jazz, αλλά επειδή η φωνή μου έχει επηρεαστεί από jazz ακούσματα, ίσως δημιουργείται μια τέτοια εντύπωση μερικές φορές. Σίγουρα δεν πιστεύω πως η χροιά ή το χρώμα μιας φωνής καθορίζει το είδος της μουσικής μέσα στο οποίο επιλέγει να εκφραστεί ένας τραγουδιστής. Τα ακούσματα βέβαια, όπως προανέφερα είναι πολύ πιο καθοριστικά γιατί διαμορφώνουν ένα ύφος και ένα στυλ, αλλά και πάλι δεν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, εγώ έχω ασχοληθεί και με το κλασικό τραγούδι, αλλά δεν είναι κάτι ευδιάκριτο στο τραγούδισμά μου. 

Πιστεύεις ότι το ελληνικό κοινό είναι εξοικειωμένο με αυτά τα είδη μουσικής; 

Το ελληνικό κοινό σίγουρα είναι εξοικειωμένο γιατί ακούει πάρα πολύ ξένη μουσική. Είναι πάρα πολλές οι χώρες οι οποίες έχουν μια ισχυρή αγγλόφωνη σκηνή και εκείνη της Ελλάδος όλο και αναπτύσσεται με αποτέλεσμα να έχουν επεκταθεί και κάποιοι Έλληνες καλλιτέχνες εκτός συνόρων. Θεωρώ πως έχει πολύ δρόμο ακόμη ώστε να κυριαρχήσει στις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού όσο το ελληνόφωνο τραγούδι, αλλά πιστεύω πως έχει μέλλον. 

Έχουν ειπωθεί και γραφτεί τόσα για την jazz μουσική μέσα στα χρόνια. Για σένα τι είναι η jazz;

Είναι ένα είδος μουσικής το οποίο έχει δημιουργηθεί μέσα από πολύ πόνο. Για μένα προσωπικά σημαίνει ελευθερία και ρομαντισμός.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το τραγούδι;

Έφτασα σε ένα σημείο της ζωής μου πριν από μερικά χρόνια όπου δεν ήθελα να θυσιάζω τον χρόνο μου κάνοντας πράγματα που δεν με τρέφουν ψυχικά. Το τραγούδι είναι κάτι που αγαπώ πάρα πολύ. Όφειλα να το επιχειρήσω και να του αφοσιωθώ ολοκληρωτικά. 

Η καλύτερη συμβουλή που σου έδωσαν όταν έκανες τα πρώτα σου βήματα στο χώρο ποια ήταν;

Να αντιμετωπίζω τα πράγματα με περισσότερο χιούμορ και να το εντάξω περισσότερο στη δουλειά μου. 

Ποια είναι η ομορφότερη και ποια η πιο αμήχανη στιγμή που έχεις βιώσει στη σκηνή;

Τις ομορφότερες στιγμές πάνω στην σκηνή τις ζω όποτε αισθάνομαι να συνδέεται το κοινό μαζί μου συναισθηματικά, όποτε τραγουδάει τους στίχους των κομματιών μου μαζί μου και όποτε με προσέχει με απόλυτη ησυχία ακόμη και όταν παίζω μια μπαλάντα μόνη με συνοδεία μία κιθάρα. Όλα αυτά είναι ανεκτίμητα, με συγκινούν βαθιά και μού δίνουν τρομερή δύναμη για τη συνέχεια. Αμήχανες στιγμές έχουν υπάρξει αρκετές και εκεί είναι που ο αυτοσαρκασμός αποδεικνύεται σωτήριος! 

Τι σε ενοχλεί περισσότερο στο χώρο σου;

Το ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι για τους αντικαπνιστικούς χώρους! 

Ποια είναι η σχέση σου με το styling και πώς θα χαρακτήριζες το δικό σου στυλ;

Μου αρέσει πολύ γιατί το αντιμετωπίζω σαν προέκταση της καλλιτεχνικής μου έκφρασης. Μου αρέσει να παρουσιάζεται μια συνολική αισθητική, σε ακουστικό και ηχητικό πρωτίστως επίπεδο αλλά και σε οπτικό. Το δικό μου καθημερινό στυλ θα το χαρακτήριζα κατά βάση boho -chic χωρίς να αισθάνομαι όμως ότι με δεσμεύει γιατί μου αρέσει πολύ ο πειραματισμός. 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σου; 

Στις 16 Μαΐου, θα έχω τη μεγάλη χαρά να ανοίξω για τους Imam Baildi στο O2 στο Islington του Λονδίνου. Παράλληλα ετοιμάζουμε 2 νέα βιντεοκλίπ! 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!