GOOD LIFE

Πώς να έχεις παραισθήσεις χωρίς φυσικά να πάρεις ναρκωτικά [βίντεο]

Ο τρόπος που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος πάντα εντυπωσιάζει με την απίστευτη πολυπλοκότητα που τον χαρακτηρίζει.

Οι άνθρωποι από την αρχαιότητα συχνά χρησιμοποιούσαν ψυχότροπες ουσίες και ναρκωτικά για να έχουν παραισθήσεις και το LSD να είναι ίσως η πιο γνωστή ουσία που προκαλεί παραισθήσεις.
Ωστόσο κάποιοι ισχυρίζονται πως ένας άνθρωπος μπορεί να προκαλέσει και μόνος του παραισθήσεις και μάλιστα σε λιγότερο από 30 λεπτά.
Πρόσφατα ανέβηκε στο διαδίκτυο ένα σχετικό βίντεο που σου δείχνει πως αν καλύψεις το πρόσωπο σου με ένα λευκό χαρτί (σαν μάσκα μπροστά στα μάτια σου) και το στερεώσεις με κάτι στο κεφάλι σου και παράλληλα ακούς σε ένα απομονωμένο δωμάτιο μόνο συνεχή θόρυβο (όπως για παράδειγμα τα "παράσιτα" που κάνει η τηλεόραση) τότε μέσα σε περίπου μισή ώρα ο εγκέφαλός σου θα αρχίσει να έχει παραισθήσεις. Και μπορεί το βίντεο που ακολουθεί να έχει γυριστεί με μάλλον "χαλαρή" διάθεση αλλά η επιστήμη επιβεβαιώνει πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να προκαλέσει μόνος του παραισθήσεις χωρίς τη χρήση ψυχότροπων ουσιών.
Οι επιστήμονες εξηγούν πως αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος προσπαθεί να καλύψει το "κενό" σε πληροφορίες μέσω αισθήσεων που έχει συνηθίσει να λαμβάνει με αποτέλεσμα να σε κάνει να "ακούς" να "αισθάνεσαι" και να "βλέπεις" πράγματα που δεν υπάρχουν στη πραγματικότητα. Αυτό είναι γνωστό ως φαινόμενο  Ganzfeld. Συγκεκριμένα ήδη από τη δεκαετία του 30 ο ψυχολόγος Wolfgang Metzger είχε αποδείξει πως οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις μελέτες του όταν κοιτούσαν για ώρα σε ένα "κενό" πεδίο εμφάνιζαν παραισθήσεις και παρουσίαζαν αλλαγή της δραστηριότητας στα εγκεφαλογραφήματα ενώ από την εποχή της αρχαιότητας ήταν γνωστό το φαινόμενο με τους μαθητές του Πυθαγόρα να κλείνονται σε σπηλιές με απόλυτο σκοτάδι για να πάρουν "σοφία". Αντίστοιχες παραισθήσεις έχει παρατηρηθεί πως εμφανίζουν άνθρωποι που μένουν για μεγάλο διάστημα στα ολόλευκα σκηνικά των αρκτικών τοπίων αλλά και μεταλλωρύχοι που εγκλωβίστηκαν για μεγάλο διάστημα στο σκοτάδι.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!