WOMEN'S GUIDE

Δυναμικές γυναίκες που έμειναν στην ιστορία [εικόνες]

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, κάναμε μία ανασκόπηση στο παρελθόν και βρήκαμε γυναίκες που με το σπινθηροβόλο και άφοβο πνεύμα τους, υπήρξαν πρωτοπόρες για την εποχή τους αφήνοντας το δικό τους στίγμα στην ιστορία του κόσμου. 

Jane Goodall

Αποτέλεσε την πιο διάσημη γυναίκα οικολόγο του κόσμου παράλληλα με το να είναι ειδική στους χιμπατζίδες. Προικισμένη με εξαιρετική σωματική αντοχή, ταξίδευε κάθε μέρα του χρόνου σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας ομιλίες και πρωτοστατώντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω του ιδρύματος που φέρει το όνομά της.

Margaret Thatcher

Γεννήθηκε το 1925, ξεκινώντας τη καριέρα της ως δικηγόρος. Το 1979 αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, αποκτώντας το προσονύμιο της Σιδηράς Κυρίας. 

Marie Curie 

Η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ. Η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής (1903) για την έρευνά της στη ραδιενέργεια. Το δεύτερο Νόμπελ ήταν Χημείας (1911). Λίγα χρόνια αργότερα, συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία των πρώτων μηχανημάτων με ακτίνες Χ. 

Coco Chanel

Η Gabrielle Bonheur ήταν πρωτοποριακή Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας, της οποίας η μοντέρνα και νεωτεριστική φιλοσοφία, οι εμπνευσμένες γυναικείες μόδες - από τις αντρικές - και η αναζήτηση της πολυτελούς απλότητας, την έκαναν αναμφισβήτητα τη σημαντικότερη φιγούρα στην ιστορία της μόδας του 20ου αιώνα. 

Amelia Mary Earhart

Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Έκανε πολλά ρεκόρ, έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες της και συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης The Ninety-Nines, για τις γυναίκες πιλότους. 

Jeanne Manford

Μία δασκάλα δημοτικού σχολείου, το 1972 προχώρησε στους δρόμους της Νέας Υόρκης υποστηρίζοντας το Gay Pride Parade. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την δημιουργία των σημαντικότερων οργανώσεων της Αμερικής (PFLAG), για gay, λεσβίες, αμφισεξουαλικά και τρανσεξουαλικά άτομα.

Μητέρα Τερέζα

Αλβανίδα Καθολική μοναχή, με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, από τα Σκόπια. Ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και για περισσότερα από 45 χρόνια, βοήθησε φτωχούς και αρρώστους, με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 1997.

Rosa Louise McCauley Parks

Ήταν μια έγχρωμη μοδίστρα, που έμελλε να μείνει στην ιστορία όταν, στις 1 Δεκεμβρίου 1955, στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ που απαιτούσε από τους έγχρωμους πολίτες να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς. 

Marilyn Monroe

Αμερικανίδα ηθοποιός, σύμβολο του σεξ τη δεκαετία του ’50. Γεννήθηκε ως Νόρμα Τζιν Μπέικερ και πέρασε άσχημα παιδικά χρόνια. Ξεκίνησε ως μοντέλο και μετά ασχολήθηκε ως κομπάρσος σε ταινίες. Προκάλεσε σκάνδαλο, όταν γνωστοποιήθηκε ότι είχε ποζάρει γυμνή για το περιοδικό Playboy. Παντρεύτηκε 3 φορές. Η θυελλώδης ζωή της στιγματίστηκε από τη σχέση της με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζον Κένεντι. Βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών, με τις συνθήκες του θανάτου της να παραμένουν μέχρι σήμερα ανεξήγητες. 

Anne Frank

Γερμανίδα Εβραία, έγραψε ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν, με την οικογένειά της σε σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Μεταφέρθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ έμεινε σε εκείνη τη σοφίτα. Γραμμένο στα Ολλανδικά, είναι ένα από τα πλέον πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα

Η Diana Spencer, πρώτη σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου, διαδόχου του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου, απέκτησε τεράστια φήμη ως προσωπικότητα, και προσέλκυε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ παγκοσμίως, για την υπόλοιπη ζωή της. Ακόμη και μετά το διαζύγιό της με τον Κάρολο, συνέχισε αφοσιωμένη στο φιλανθρωπικό της έργο. Ο τραγικός της θάνατος, σε τροχαίο το 1997, στο Παρίσι, εξακολουθεί να προκαλεί ερωτηματικά. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!