GOOD LIFE

Ξέρετε γιατί πρέπει να είναι ανοιχτά τα στόρια στα αεροπλάνα;

Όσοι έχουν πετάξει με αεροπλάνο θα έχουν ακούσει την βασική οδηγία να έχουν ανοιχτά τα στόρια στο παράθυρο της θέσης τους κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης. Λίγοι όμως γνωρίζουν για ποιό λόγο υπάρχει αυτός  ο κανόνας.

Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η Metro, μας εξηγεί πως υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος που θα πρέπει πάντα να φροντίζουμε να ακολουθούμε αυτή την οδηγία.
Σύμφωνα με την Saran Udayakumar, υπεύθυνη  ασφαλείας αεροπλοϊας, ο βασικός λόγος είναι για να μπορεί να υπάρχει αμέσως η δυνατότητα να δει κάποιος τις συνθήκες που επικρατούν μέσα και έξω από το αεροπλάνο σε περίπτωση ατυχήματος.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, σε περίπτωση ατυχήματος, το προσωπικό του αεροσκάφους έχει μόλις ελάχιστα δευτερόλεπτα στη διάθεσή του προκειμένου να οργανώσει το ιδανικό σχέδιο εκκένωσης του αεροπλάνου. "Σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμα και το τελευταίο δευτερόλεπτο μετράει" λέει και αναφέρει πως με τα στόρια πρέπει να είναι ανοιχτά ώστε οι αεροσυνοδοί να μπορούν αμέσως να δουν τί συνθήκες επικρατούν εξωτερικά (π.χ. αν έχει εκδηλωθεί φωτιά σε κάποιο σημείο) και άρα να επιλέξουν την σωστή και ασφαλή έξοδο κινδύνου. Επίσης τα ανοιχτά στόρια επιτρέπουν και σε όποιο εξωτερικό συνεργείο διάσωσης να εκτιμήσει αμέσως την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό ενός αεροπλάνου σε περίπτωση ατυχήματος. Τέλος οι ειδικοί ασφάλειας αεροσκαφών επισημαίνουν πως ο κανόνας φτιάχτηκε γιατί έχει παρατηρηθεί πως οι ίδιοι οι επιβάτες σε αρκετές (ευτυχώς σπάνιες) περιπτώσεις) είναι αυτοί που εντοπίζουν "βλάβες" σε συστήματα του αεροσκάφους (όπως π.χ. να αποσπαστεί κάποιο τμήμα από το σκελετό των φτερών) και ειδοποιούν το πλήρωμα που την ώρα της απογείωσης και της προσγείωσης βρίσκεται στις ειδικές καμπίνες. 


 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!