GOOD LIFE

Τα 5 βιβλία της εβδομάδας που αξίζει να διαβάσετε

Ένα βιβλίο διαποτισµένο από την αθωότητα και τη φρεσκάδα µιας γενιάς που ενηλικιώθηκε στα πρώτα χρόνια της µεταπολίτευσης, ένα ερωτικό μυθιστόρημα μίας οδύσσειας σωματικών απολαύσεων και ηθικής απελευθέρωσης και μία ποιητική συλλογή δουλειάς 50 ετών μίας σημαντικής και εξαιρετικής ποιήτριας, που έχει αφήσει το δικό της προσωπικό στίγμα στην Ελληνική ποίηση, είναι όλα στις επιλογές αυτής της εβδομάδας.  

1. "Η Σκεπή" από τις εκδόσεις Εστία

Ο ταλαντούχος συγγραφέας Πέτρος Κουτσιαμπασάκος περιγράφει πρόσωπα που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους, σε μικρές ή μεγάλες καμπές της ζωής τους. Η προσπάθειά τους να βρουν ξανά ένα δρόμο δένει τις οχτώ ιστορίες του βιβλίου. 

2. "Ζωή μεθόρια" από τις εκδόσεις Πατάκη

Στη µεθόριο, η Ζωή αναµετριέται µε την καινούρια της ιδιότητα αλλά και συγκρούεται, ως ασυµβίβαστη φοιτήτρια της µεταπολίτευσης, µε όσους προσπαθούν να τη φέρουν στα δικά τους µέτρα. Παλεύει να αυτονοµηθεί, να επαναπροσδιοριστεί και να ξεριζώσει τη δεισιδαιµονία που φωλιάζει µέσα της, βυθίζοντάς τη σε σκοτεινά νερά. Ένα µυθιστόρηµα δρόµου, γεµάτο µουσικές και πάρτι, τοπία, ταξίδια και προσωπικές αναζητήσεις, ένα βιβλίο διαποτισµένο από την αθωότητα και τη φρεσκάδα µιας γενιάς που ενηλικιώθηκε στα πρώτα χρόνια της µεταπολίτευσης και πορεύτηκε µέσα από τις µεταµορφώσεις που συντελέστηκαν στο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.

3. "Λίλιθ από γράμμα σε γράμμα" από τις εκδόσεις Καλέντης

Τo συγκεκριμένο μυθιστόρημα της Ελένης Γκίκα είναι ένα ερωτικό, βιβλιοφιλικό, υπαρξιακό θρίλερ , με αλληλογραφία αληθινή. Μέσα από το ερωτικό περιεχόμενο σαράντα έξι γραμμάτων, που τυχαία έπεσαν στα χέρια της, βρίσκουν διέξοδο τα εσώψυχά της, έρχεται έμμεσα στο φως διαυγής η δική της καθημερινότητα. Τα γράμματα είναι ανάσες, λύτρωση από τη μνήμη που κάνει τον άνθρωπο ευάλωτο, ευαίσθητο στον πόνο, κάτι που φοβάται η Λίλιθ. Η συγγραφέας δημιουργεί έναν λογοτεχνικό μικρόκοσμο χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές και παρουσιάζει ένα σκηνικό πολλαπλών αναγνώσεων δημιουργώντας ένα καινούργιο συγγραφικό πρότυπο. 

4. "Αντι-Ζυστίν" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια μνημειώδης οδύσσεια σωματικών απολαύσεων και ηθικής απελευθέρωσης, εμπνευσμένη από τις σεξουαλικές περιπέτειες του ίδιου του συγγραφέα της, η Αντι-Ζυστίν γράφτηκε σε αντιδιαστολή προς την περίφημη Ζυστίν του Mαρκήσιου ντε Σαντ, τον οποίο ο Ρεστίφ ντε λα Μπρετόν απεχθανόταν βαθιά. Χαριτωμένο, αθυρόστομο και αναίσχυντο, το αφήγημα δίνει το μέτρο της ελευθεριότητας της εποχής των γάλλων λιμπερτίνων, που σκανδάλισαν τον λογοτεχνικό 18ο αιώνα. Το βιβλίο συμπεριλαμβάνεται στη βάση συγγραμμάτων Εύδοξος καθώς θεωρείται κατάλληλο για να διδάσκεται στα πανεπιστήμια. 

5. "Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ: Ποίηση 963-2011 / Άπαντα" από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Πρόκειται για δημοσιευμένα ποιήματα 15 ποιητικών συλλογών, της σημαντικής και εξαιρετικής ποιήτριας, που εμπεριέχονται σε ένα τόμο - άπαντα. «Ο τόμος με τα άπαντά μου δεν είναι μόνο η συγκέντρωση των ποιημάτων μου αλλά κι ολόκληρης της ζωής μου, αφού δε θυμάμαι να έζησα ποτέ χωρίς ποίηση. Μικρή, μου διάβαζε ποίηση η μητέρα μου και, βέβαια, μεγάλωσα στη σκιά του νονού μου, του Νίκου Καζαντζάκη. Ήξερα πώς γράφονται τα ποιήματα, δηλαδή ότι δεν μπορείς να τα προγραμματίσεις. Εκείνα αποφασίζουν πότε θα σε κατακτήσουν. Αρκεί να ’χεις την όσφρηση που χρειάζεται για να τα συλλάβεις. Αυτό ίσως και να σημαίνει “ταλέντο”».

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!