GOOD LIFE

"Κόντρα" Τόκιο, Σαουδικής Αραβίας και Ντουμπάι για τον υψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο [εικόνες]

Μπορεί στο Ντουμπάι να υπάρχει το Burj Khalifa και στην Σαουδική Αραβία να φτιάχνουν ουρανοξύστη με ύψος 1 χιλιόμετρο, αλλά στο Τόκιο ετοιμάζονται να φτιάξουν ουρανοξύστες με ύψος 1 μίλι!

Μία άτυπη κόντρα έχει ξεσπάσει για το ποιός τελικά θα κατακτήσει τον τίτλο της κατασκευής του υψηλότερου ουρανοξύστη του κόσμου. Πριν λίγο καιρό στη Σαουδική Αραβία ξεκίνησαν τα έργα ανέγερσης του Jeddah Tower, που θα έχει ύψος 1 χιλιομέτρου. Τότε όλοι μιλούσαν για το κτίριο που θα εκθρονίσει από την κορυφή του κόσμου το Burj Khalifa του Ντουμπάι, τον ουρανοξύστη που ολοκληρώθηκε το 2009 και έχει ύψος 828 μέτρα.
Τώρα όμως οι Ιάπωνες εμφάνισαν τα σχέδια για την κατασκευή του Sky Mile, ενός κτιρίου που θα μπορεί να φιλοξενήσει 55.000 άτομα και έχει ύψος 1699 μέτρα δηλαδή λίγο παραπάνω από ένα μίλι! Αν τελικά το έργο πάρει άδεια κατασκευής (η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα αποφασίσει μέσα στο 2016)  τότε θα μιλάμε για το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο.
Στην ουσία πρόκειται για την φουτουριστική πόλη που οραματίστηκαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Kohn Pedersen Fox και Leslie E. Robertson, στα πλαίσια του πρότζεκτ "Next Tokyo", που σύμφωνα με το Architectural Digest, είναι μία πρωτοβουλία της ιαπωνικής κυβέρνησης, η οποία ζήτησε από σχεδιαστές να δώσουν λύση στα όποια πιθανά προβλήματα θα αντιμετωπίσει το Τόκιο με την κλιματική αλλαγή μέχρι το έτος 2046.
Τα δύο γραφεία παρουσίασαν το συγκεκριμένο σχέδιο, μίας  "νησιωτικής πόλης" που θα στηθεί στον κόλπο του Τόκιο και θα μπορεί να προστατεύσει τους κατοίκους από σεισμούς, τυφώνες και άνοδο των υδάτων και αυτό που κλέβει την παράσταση είναι το κεντρικό κτίριο Sky Mile. H λογική είναι σε περίπτωση ανάγκης να κατασκευαστεί μια συστάδα τέτοιων "νησιών", που θα στεγάσουν ακόμα και 500.000 κατοίκους.
Όλα τα κτίρια του σχεδίου είναι ενεργειακά αυτόνομα, με την χρήση αιολικής, ηλιακής ακόμα και παλιρροιακής ενέργειας, ενώ στον τεράστιο κεντρικό ουανοξύστη η διακίνηση πόσιμου νερού (μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι σχεδιαστές) γίνεται τελικά μέσω δεξαμενών και πάνελ με "συλλέκτες" νερού, που έχουν τοποθετηθεί σε διαφορετικά ύψη του κτιρίου και αποθηκεύουν και φιλτράρουν το νερό της βροχής και των υδρατμών της ατμόσφαιρας, το οποίο στη συνέχεια κυκλοφορεί προς τα κάτω μέσω σωληνώσεων με τους νόμους της βαρύτητας. Τέλος το όλο συγκρότημα περιλαμβάνει και καλλιέργειες άλγης στο νερό της θάλασσας για την παραγωγή βιοκαυσίμων και μεγάλο σύστημα συγκοινωνιών.

Οι υπεύθυνοι του Next Tokyo δήλωσαν πολύ αισιόδοξοι και πιστεύουν πως αν τελικά εγκριθεί το συγκεκριμένο οικολογικό, οικιστικό πρότζεκτ από την κυβέρνηση, το κόστος κατασκευής του, που τώρα φαντάζει υπέρογκο, θα υπερκαλυφθεί από επενδυτές που ήδη εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων οικιστικών δομών σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου.

Sky Mile στο Τόκιο

Jeddah Tower στη Σαουδική Αραβία

 Burj Khalifa στο Ντουμπάι

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!