GOOD LIFE

Πώς πρόβατα, κρεμμύδια, βατράχια κ.ά. προβλέπουν τον καιρό

Η μέθοδος πρόβλεψης του καιρού με την σπουδή της φύσης, είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο και συνδέεται με τις παραδόσεις κάθε τόπου.

Πρόσφατα η Telegraph δημοσίευσε τις προβλέψεις του Βρετανού David King, ο οποίος προβλέπει τον καιρό με τη σπουδή της φύσης για περισσότερα από 50 χρόνια και μάλιστα συχνά η γνώμη του έχει ζητηθεί από την βασιλική οικογένεια.
Ο David King, προβλέπει έναν βαρύτατο χειμώνα στην Αγγλία και εξηγεί πως φέτος τα κρεμμύδια έχουν πιο σκληρή και παχιά φλούδα (που αυτό σημαίνει πως προετοιμάζονται για παγωμένο χώμα) ενώ και τα πρόβατα έχουν πολύ πλούσιο τρίχωμα (άλλη μια ένδειξη πως έπεται δριμύ ψύχος). 
Σε γενικές γραμμές η μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων και των φυτών μπορεί νας μας δώσει μια εικόνα για τον καιρό που θα ακολουθήσει, καθώς φαίνεται πως όλοι οι οργανισμοί προετοιμάζονται για τις καιρικές αλλαγές. Παράλληλα ενδείξεις για τα καιρικά φαινόμενα διαβάζουν κάποιοι στην θέση του φεγγαριού, στο χρώμα του ουρανού, ενώ άπειρα είναι τα αντίστοιχα τοπικά σημάδια που έχουν μάθει να διαβάζουν οι ντόπιοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Σε Κύπρο και Ελλάδα είναι γνωστά τα Ημερομήνια ή  Μηναλλάγια (Μήνας+αλλαγή), ενώ ανά περιοχές είναι γνωστά ως Μεραμήνια, Μηνολόγια, Καταμήνια, Νερομήνια, Κεφαλομήνια, Καταμηνάτα, Αλλαξομήνια, Προφάνερα ή Φανερά, Λογομήνια, Δρίμες και Δρίματα.

Δείτε κάποια από τα δημοφιλέστερα σημάδια όπως τα δημοσιεύει το alekati.gr με στοιχεία από τα The SAS Survival Handbook, Το βιβλίο του δάσους

1) Η συμπεριφορά των ζώων: Τα ζώα έχουν μεγάλη ευαισθησία στις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης, κάτι που τους δίνει την δυνατότητα να «προβλέπουν» τον καιρό ακόμα και μία με δύο μέρες πριν. Τα πουλιά που τρέφονται με έντομα συνήθως πετούν πιο χαμηλά, όταν πρόκειται να πλησιάσει την περιοχή ένα βαρομετρικό χαμηλό. Αντίθετα, σε περίπτωση που η ατμοσφαιρική πίεση είναι υψηλή, αυτά πετούν πολύ ψηλά. Η εμφάνιση αρκετών λαγών σε μία περιοχή και η ασυνήθιστα έντονη δραστηριότητά τους και κινητικότητά τους, είναι επίσης ένα σημάδι χαμηλού βαρομετρικού που πλησιάζει στην περιοχή μέσα στις επόμενες ώρες.

Επίσης:
Κόκορας: Όταν ο κόκορας λαλεί συχνά κατά τη διάρκεια της μέρας

Τυφλοπόντικας: Οι σωροί από χώμα, που φτιά­χνουν οι τυφλοπόντικες, γίνον­ται πιο ψηλοί ό­ταν προμηνύεται περίοδος βροχών

Χελιδόνια: Πετάνε ξυστά στο έδαφος ό­ταν προμηνύεται μπόρα.

Βατράχια: Όταν τα βατράχια κοάζουν όλο το βράδυ ο καιρός την επόμενη μέρα θα είναι καλός.

2) Η συμπεριφορά των φυτών: Η μυρωδιά των φυτών και των δέντρων όταν γίνεται έντονη είναι ένα επίσης σημάδι ότι επίκειται βροχή. Οφείλεται στην υγρασία της ατμόσφαιρας που προηγείται μιας βροχής. Επίσης τα ανθοφόρα φυτά συνήθως ανοίγουν τα άνθη τους περισσότερο λίγο πριν τη βροχή, για να μπορέσουν να δεχτούν περισσότερο νερό της βροχής.

3) Η μετάδοση του ήχου και οι ήχοι γενικά: Ο υγρός καιρός, που συνήθως θα καταλήξει σε μπόρα ή βροχή συντελεί στην καλύτερη κίνηση των ηχητικών κυμάτων, οπότε όλοι οι ήχοι της φύσης ακούγονται πιο πολύ από ό,τι πριν. Ειδικά ένας οξύς ήχος μπορεί να ακουστεί πολύ πιο μακριά από ό,τι θα ακουγόταν κάτω από καλές καιρικές συνθήκες. Όταν αρχίσει να επικρατεί μεγάλη ησυχία σε μία περιοχή, συνήθως αυτό προμηνείει κακό καιρό και οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα ζώα έχουν μπει στις φωλιές τους για να προστατευθούν. Προσοχή: Όταν η απόλυτη  ησυχία επικρατήσει απότομα και σε καλές καιρικές συνθήκες, αυτό μπορεί να είναι σημάδι κατολίσθησης, τους ήχους της οποίας τα ζώα ακούν πολύ πριν από τον άνθρωπο.

4) Ο Καπνός της φωτιάς: Αν έχετε ανάψει μια φωτιά για να ζεσταθείτε ή για να φάτε, μπορείτε να έχετε και ταυτόχρονη ...πρόβλεψη καιρού!Έτσι, όταν ο καπνός από τη φωτιά σας αναβαίνει προς τα πάνω κάθετα και ανενόχλητος, τότε ο καιρός είναι σταθερός και δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι στις καιρικές συνθήκες σύντομα. Αν όμως ανβαίνει με στροβιλισμούς ή αν αφού ανέβει λίγο μετά παραμένει εκεί ή κατεβαίνει πάλι προς τα κάτω, τότε το πιο πιθανό είναι ότι σύντομα θα έχετε βροχή ή βροχή σε συνδυασμό με δυαντό αέρα.

5) Εσείς οι ίδιοι: Το ανθρώπινο σώμα δείχνει και αυτό κάποια σημάδια αλλαγής του καιρού, αλλά σπάνια τα αναγνωρίζουμε. Για παράδειγμα οι άνθρωποι με κατσαρά μαλλιά ή με μαλλιά με μπούκλες βλέπουν τα μαλλιά τους να γίνονται πιο κατσαρά και να χάνουν τη φόρμα τους, όσο πλησιάζει ένα άσχημο καιρικό φαινόμενο. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην γούνα των ζώων. Πόνοι σε παλιά σπασίματα οστών ή πόνοι αρθρώσεων είναι επίσης ένα σημάδι επιδείνωσης του καιρού.

6) Σημάδια στον ουρανό:

Κόκκινος ουρανός το βράδυ, συνήθως σημαίνει καλές καιρικές συνθήκες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και το επόμενο πρωί.

Κόκκινος ουρανός το ξημέρωμα και νωρίς το πρωί είναι σημάδι έντονης

Ένα μουντό και γκρίζο πρωινό είναι συνήθως σημάδι μιας ξηρής μέρας.

Ένας όμως απογευματινός γκρίζος ουρανός είναι συνήθως προμήνυμα μιας επερχόμενης βροχής ή καταιγίδας.

Σε μια πεδιάδα η πρωινή ομίχλη που έχει την τάση να ανεβαίνει προς τον ουρανό είναι ένα σίγουρο σημάδι καλού καιρού.

Σε μια περιοχή με βουνά: αν η ομίχλη παραμένει και δεν έχει διαλυθεί μέχρι νωρίς το μεσημέρι, τότε είναι ένα σημάδι ότι μέχρι το απόγευμα θα έχει αρχίσει να βρέχει.

Ένα φωτεινό δαχτυλίδι γύρω από το φεγγάρι που μεγαλώνει: είναι σημάδι καλού καιρού, αφού σχηματίζεται από την υγρασία της ατμόσφαιρας που διαλύεται.

Αντίθετα, ένα φωτεινό δαχτυλίδι που ΄χει την τάση να μικραίνει : είναι σημάδι ότι έρχεται βροχή και μπόρα στις επόμενες ώρες.

Ουράνιο τόξο κατά τη δύση του ηλίου: είναι ένα επίσης σημάδι καλού καιρού που θα ακολουθήσει.

 

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!