GOOD LIFE

Το «γαλλικό παράδοξο» και το σταφύλι της μακροζωίας

Το σταφύλι έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνών που αποδεικνύουν πως όχι απλώς αποτελεί σύμμαχο του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά πιθανά κρύβει και το μυστικό της μακροζωίας. Μάλιστα θεωρούν ότι είναι η λύση στον γρίφο του λεγόμενου «γαλλικού παράδοξου». 

Το French Paradox αναφέρεται στο γεγονός πως ενώ οι Γάλλοι καταναλώνουν κυρίως λιπαρές τροφές (η βάση των πιάτων της γαλλικής κουζίνας είναι συνήθως η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το αβγό) και μάλιστα σε τεράστιες ποσότητες, εμφανίζουν πολύ μικρά ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο. Συγκεκριμένα ενώ θα περίμενε κανείς να κατέχουν εξέχουσα θέση στην παγκόσμια κατάταξη νοσηρότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις, παραδόξως, συμβαίνει το αντίθετο. Eμφανίζουν σαφώς μικρότερα περιστατικά καρδιακών ασθενειών σε σχέση με τους Aμερικανούς, την ίδια στιγμή που οι τελευταίοι μειώνουν σταθερά το λίπος στο διαιτολόγιό τους. Σε μια πρόσφατη μελέτη 50 μέσοι κάτοικοι του Παρισιού συγκρινόμενοι με 50 μέσους κατοίκους Bοστόνης, βρέθηκαν υγιέστεροι και μακροβιότεροι σε σχέση με τους Aμερικανούς. Πολλοί ερευνητές ερμηνεύουν αυτό το παράδοξο λόγω της μεγάλης κατανάλωσης σταφυλιών από τους Γάλλους. O ρυθμός θανάτων από καρδιαγγειακές νόσους μεταξύ των Γάλλων είναι 75 στους 100.000, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τους Aμερικανούς είναι περισσότερο από διπλάσιος. Oι Eλληνες και οι Κύπριοι που επίσης κατέχουμε σημαντική θέση στη κατανάλωση σταφυλιού ανά τον κόσμο κατέχουμε σχετικά υψηλά ποσοστά μακροζωίας.

Τα αντιοξειδωτικά οφέλη του σταφυλιού

Οι έρευνες δείχνουν πως το σταφύλι συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο της καρδιάς , χάρη στην αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης. Συγκεκριμένα προκαλεί μείωση της οξείδωσης της λιποπρωτεϊνης LDL και άλλων λιπιδίων,  προσφέρει προστασία από την οξείδωση των λιπιδίων των κυττάρων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή των βιταμινών C και E.

Αντικαρκινική δράση

Εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να καταστέλλει τη σύνθεση ελευθέρων ριζών, μειώνει τον κίνδυνο μεταλλάξεων και τη φλεγμονή. Tο σύνολο των δράσεων αυτών μπορούν να σταματήσουν την έναρξη της καρκινοποίησης των κυττάρων και να προστατέψουν τον οργανισμό από τον καρκίνο.

Τι είναι η ρεσβερατρόλη

Η φλούδα των σταφυλιών περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες ρεσβερατρόλης σε σχέση με άλλα φρούτα όπως π.χ. τα μούρα. H ρεσβερατρόλη ανήκει στην οικογένεια των φυτοαλεξινών. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους. Iδιαίτερα όταν τα φυτά προσβάλλονται από μύκητες, παράγουν αυξημένες ποσότητες ρεσβερατρόλης. Στα κρύα κλίματα τα σταφύλια προσβάλλονται περισσότερο από μύκητες και έτσι η περιεκτικότητά τους σε ρεσβερατρόλη είναι μεγαλύτερη σε περιοχές με ψυχρότερο κλίμα. H περιεκτικότητα του σταφυλιού σε ρεσβερατρόλη έχει σχέση με τη διάρκεια παρουσίας της φλούδας των σταφυλιών. Όσο περισσότερο χρόνο παραμένουν οι φλούδες, τόσο περισσότερη ρεσβερατρόλη θα περιέχουν.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!