GOOD LIFE

Σε ποιές τροφές "εθιζόμαστε" και σε ποιές όχι

Πρόσφατη μελέτη της Dr. Nicole Avena της Ιατρικής Σχολής Icahn στη Νέα Υόρκη, εξηγει ως ναι μεν δεν υπάρχει επισήμως η έννοια του εθισμού σε συγκεκριμένες τροφές ωστόσο η προτίμηση των ανθρώπων στις λιπαρές επεξεργασμένες τροφές με ζάχαρη είναι εμφανής και θυμίζει την συμπεριφορά εθισμένων ατόμων.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που έγινε με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των διατροφικών  προτιμήσεων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, οι 504 συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το ποιες τροφές τους προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα, π.χ. τις καταναλώνουν σε σημείο που να αισθάνονται άσχημα , αισθάνονται πως δεν μπορούν να τους αντισταθούν, τους προκαλούν ευφορία αλλά και τύψεις κ.λπ. και στη συνέχεια η ειδικός έβγαλε το μέσο όρο για τις διάφορες τροφές και τις κατέταξε από την περισσότερο ως τη λιγότερο προβληματική, όσον αφορά συμπεριφορές που προσομοιάζουν στον εθισμό.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι τροφές που προκαλούσαν τη μεγαλύτερη νοητική και φυσική δυσφορία είναι τροφές επεξεργασμένες, με πολλά λιπαρά και σάκχαρα, οι οποίες, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, φαίνεται πως προκαλούν αλλαγές και συγκεκριμένες συμπεριφορές που κάποιος θα μπορούσε να διαγνώσει ως εθισμό. Λόγω, όμως, του ότι οι μελέτες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως σε ζώα, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για ασφαλή συμπεράσματα σε ανθρώπους.
Το τελικό αποτέλεσμα της μελέτης έδειξε πως οι πιο εθιστικές και προβληματικές τροφές είναι: η πίτσα (με σκορ 4,01/7), η σοκολάτα (με 3,73/7), τα πατατάκια (με 3,73/7), τα μπισκότα (με 3,71/7), το παγωτό (με 3,68/7). Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται το αγγούρι (με σκορ 1,53/7), τα καρότα (με 1,60/7), τα φασόλια (με 1,63/7), το μήλο (με 1,66/7) και το καστανό ρύζι (με 1,74/7).

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!