MEN'S GUIDE

Μάθε γιατί κάποιες ασκήσεις κοιλιακών είναι μάλλον ανούσιες

Οι πολυπόθητοι γραμμωμένοι και καλογυμνασμένοι κοιλιακοί είναι όνειρο πολλών που ξοδεύουν ώρες κάνοντας ασκήσεις για να γυμνάσουν τη συγκεκριμένη περιοχή. Μήπως όμως κάνουν τις λάθος ασκήσεις.

Όταν μιλάμε για ασκήσεις κοιλιακών, σχεδόν αμέσως στο μυαλό πολλών έρχονται τα ροκανίσματα και τα sit – ups . Και όμως πλέον οι ειδικοί σε θέματα fitness τονίζουν πως αυτές οι ασκήσεις δεν είναι ιδανικές, αλλά παρόλα αυτά πολλοί συνεχίζουν να τις κάνουν και παραμένουν οι πιο δημοφιλείς. Σε άρθρο του gimnastirio.gr, ειδικοί σε θέματα fitness εξηγούν ποιο είναι το πρόβλημα με κάποιες ασκήσεις κοιλιακών και προτείνουν τι ασκήσεις να κάνετε αντί για τα κλασικά ροκανίσματα και sit ups.Οι μέρες που οι γκουρού του Fitness «πλάσαραν» ροκανίσματα και sit – ups έχουν περάσει, αλλά για κάποιο λόγο οι άνθρωποι τις κάνουν ακόμα. Οι ειδικοί μιλάνε γι’ αυτό και προτείνουν ποιες ασκήσεις κοιλιακών πρέπει να κάνετε αντί αυτών.

Η προπόνηση με στόχο μία περιοχή του σώματος δεν είναι αποτελεσματική

Το πρόβλημα με τις πολλές ασκήσεις κοιλιακών είναι ότι προωθούν την ιδέα της προπόνησης για κάποιες περιοχές του σώματος. Με άλλα λόγια, επικεντρώνοντας σε ένα σημείο του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης για να το αλλάξετε. Ανεξάρτητα από το πως το κάνετε, η εν λόγω προπόνηση δεν μπορεί να σας δώσει καλοσχηματισμένους κοιλιακούς. «Θα μπορούσατε να κάνετε 1.000 ροκανίσματα και καθίσματα όλη τη νύχτα, αλλά εάν υπάρχει ένα στρώμα λίπους από πάνω, δεν θα δείτε ποτέ τους κοιλιακούς σας να κάνουν την εμφάνισή τους», λέει ο Ahsanti Johnson, ιδιοκτήτης του Chicago 360 Mind – Body – Soul. Όπως λέει ένα ρητό «Οι κοιλιακοί γίνονται στην κουζίνα», αλλά μπορείτε επίσης να το χρεώσετε στα γονίδια εάν έχετε six pack ή όχι. Οι προπονητές το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, έτσι ώστε τα μαθήματα άσκησης συχνά διαφοροποιούν ποιες κινήσεις των κοιλιακών συμπεριλαμβάνονται για μέγιστο όφελος για όλους τους τύπους σώματος. Όσον αφορά το τι μπορείτε να κάνετε; «Συγκεντρώσου σε full body ασκήσεις, οι οποίες θα σε αναγκάσουν να χρησιμοποιήσεις τον κορμό σου για να κάψεις λίπος και θερμίδες», λέει η Tanya Becker, συνιδρυτής κι επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος του Physique 57.

Δεν έχει σημασία που νιώθεις το κάψιμο

Ποιο είναι λοιπόν το νόημα του πιασίματος και της αίσθησης του καψίματος που νιώθετε αφού ολοκληρώσετε έναν απαιτητικό αριθμό από ροκανίσματα. «Αυτό οφείλεται στην κόπωση επειδή η ροή του αίματος προς τους μύες πέφτει, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο οξυγόνο διαθέσιμο στους μύες», εξηγεί η Brynn Putnam ιδρυτής της Refine Method. «Το λιγότερο οξυγόνο σημαίνει ότι οι μυς χρησιμοποιεί ένα πέρασμα να παράξει ενέργεια που δεν χρειάζεται οξυγόνο και αυτό οδηγεί στη συσσώρευση ιόντων H+ που κάνουν το αίμα σας πιο όξινο κι εμποδίζει την ικανότητα του μυ να συστέλλεται». Αυτό σημαίνει ότι οι μύες σας καταλήουν να «καίγονται» και να αισθάνονται κουρασμένοι, αλλά δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτής της επίδρασης και της πραγματικής καύσης λίπους ή το χτίσιμο των μυών.

Τα sit-ups μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας

Το ξέρατε ότι η επανειλημμένη κάμψη του σώματός σας ως τη μέση μπορεί δυνητικά να βλάψει τη μέση και τον αυχένα σας; Ο Sebastian Lagree, ιδιοκτήτης του Lagree Fitness, δεν έχει συμπεριλάβει τα ροκανίσματα στα μαθήματά του για αρκετά χρόνια και προειδοποιεί «Η επανειλημμένη κάμψη του νωτιαίου μυελού μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στη σπονδυλική στήλη». Αυτές οι ασκήσεις δεν είναι αρκετές να σας δώσουν έναν δυνατό κορμό, ο οποίος είναι και ο σκοπός της προπόνησης κοιλιακών. Ο Personal Trainer και instructor HIIT, Robert Ramsey επισημαίνει ότι έχει γίνει αρκετή έρευνα στο θέμα. Οι ειδικοί λένε ότι η κάμψη της σπονδυλικής στήλης σε επαναλαμβανόμενη μορφή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε βάθος χρόνου.

Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβετε ότι ο πυρήνας αποτελείται αποτελείται από περισσότερους μύες. «Υπάρχουν πάνω από 22 διαφορετικούς μύες που συνδέουν, διασχίζουν και αρχίζουν στην περιοχή του πυρήνα κι εστιάζοντας μόνο στην κοιλιακή χώρα κάνει ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα ζημιογόνο», εξηγεί ο εκπαιδευτής Yoga Alexis Novak.


Κάθε άσκηση μπορεί να γίνει «άσκηση πυρήνα» αν γίνει σωστά

Μπορείτε να αποκτήσετε δυνατότερους κοιλιακούς εμπλέκοντας τον πυρήνα κατά τη διάρκεια των squats, deadlifts κλπ. «Το κλειδί για την αποτελεσματική λειτουργία του πυρήνα είναι να διατηρήσετε μία «ουδέτερη σπονδυλική στήλη» ή τη φυσική καμπυλότητα της πλάτης σας σε κάθε άσκηση που κάνετε», εξηγεί η Putnam. «Να είστε σίγουροι ότι προπονείστε με αρκετή αντίσταση ή ένταση για να νιώσετε τους μύες του πυρήνα σας αντανακλαστικά υποχωρούν ή συμπιέζουν όταν μετακινείστε».  Και μην ξεχνάτε, ο πυρήνας είναι πραγματικά όλο σας το σώμα, επειδή τα πάντα είναι συνδεδεμένα με τον περιτοναϊκό ιστό, λέει ο Ramsey. «Εάν κάτσεις σε ευθεία στάση κι επεκτείνεις τα χέρια σου έξω και προς τα πλάγια, αυτή είναι μία κίνηση πυρήνα επειδή το χρησιμοποιείτε για να σταθεροποιήσετε τα χέρια», λέει.

Σταμάτα να ανησυχείς για το Six Pack

Είναι πιο εύκολο να ασχοληθείτεμε την αισθητική των κοιλιακών σας, αλλά πιο σημαντικό να στοχεύσετε στο πόσο δυνατός είναι ο πυρήνας σαν αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς. «Δουλέψτε στην τελειοποίηση των λειτουργικών κινήσεων που προκαλούν τον πυρήνα σας, όπως τα squats, τα deadlifts κ.ά. ώστε να απομακρύνετε σε βάθος χρόνου τους πόνους», συμβουλεύει η Putnam. Ο Lagree προσθέτει ότι ένας ισχυρός πυρήνας μπορεί να αποτρέψει τα δυσάρεστα προβλήματα της πλάτης, να βελτιώσει τη στάση του σώματος και να μειώσει ή να εξαλείψει την πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!