MEN'S GUIDE

Ξέρεις πόσο σημαντική είναι η χοληστερίνη για την σεξουαλική ζωή σου;

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τους πολλούς κινδύνους που κρύβει για την υγεία σου η αυξημένη χοληστερίνη (ή αλλιώς χοληστερόλη) και σίγουρα θα έχεις ακούσει συμβουλές για το πως να διατηρείς την χοληστερόλη σου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ωστόσο αυτό που πολλοί δεν γνωρίσουν είναι πως η χοληστερόλη ή αλλιώς χολιστερίνη είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και τη σεξουαλική σας ζωή: το σώμα μας παράγει χοληστερόλη και τη χρειάζεται όχι μόνο για να δημιουργήσει κυτταρικές μεμβράνες αλλά και σεξουαλικές ορμόνες όπως οιστρογόνα και τεστοστερόνη. 

Όπως διαβάζουμε στο capital.gr, τοσώμα  μας διαθέτει ένα ενσωματωμένο "εργοστάσιο” παραγωγής χοληστερόλης, το συκώτι μας. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται χοληστερόλη για να λειτουργεί σωστά και το συκώτι μας μπορεί να φτιάξει όλη τη χοληστερίνη που χρειαζόμαστε ακόμη κι αν δεν προσλαμβάνουμε καθόλου χοληστερόλη από το φαγητό. Τα προβλήματα ξεκινάνε όταν καταναλώνουμε πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε πλάκα που επικαλύπτει (και τελικά φράσσει) τις αρτηρίες. 

Η χοληστερόλη τροφοδοτεί την ερωτική μας διάθεση. Αυτό δεν είναι μύθος –στη χοληστερόλη οφείλουμε την παραγωγή των ορμονών του σεξ, της τεστοστερόνης, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Δεν θα θέλατε να ζήσετε χωρίς αυτήν! Για την ακρίβεια, δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτή, καθώς η χοληστερόλη είναι επίσης ένα ζωτικής σημασίας συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών ενώ παίζει επίσης ρόλο στην πέψη, βοηθώντας το συκώτι να παράγει τα οξέα που χρειάζονται για την πέψη του λίπους.

Οι έγκυες γυναίκες έχουν φυσικά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ολική χοληστερόλη και η LDL χοληστερόλη φτάνουν στα ανώτερα υψηλά επίπεδα. Αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο για να δημιουργηθεί το έμβρυο, έτσι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εκτός κι αν η χοληστερόλη παραμείνει αυξημένη και μετά τον τοκετό. Άλλη έρευνα δείχνει πως το μητρικό γάλα, το οποίο είναι από τη φύση του υψηλό σε χοληστερόλη, μπορεί να προσφέρει προστασία της καρδιάς αργότερα στη ζωή του παιδιού.

Η χοληστερόλη μπορεί να προστατεύει το δέρμα μας. Έρευνα για την προληπτική φροντίδα της επιδερμίδας δείχνει πως η χοληστερόλη που προστίθεται ως συστατικό στα ενυδατικά προϊόντα θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τη βλάβη από τις ακτίνες UV. Άλλα λιπίδια, ή λιπαρά συστατικά, δεν παρέχουν την ίδια προστασία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Dermatological Science.

Παρόλα αυτά, οι υψηλές τιμές της μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό και μάλιστα έρευνες έχουν δείξει πως και τα παιδιά μπορεί να έχουν υψηλή χοληστερόλη και μάλιστα σε ανθυγιεινά επίπεδα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης στα παιδιά από την ηλικία των 9 ετών περίπου. "Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως μπορεί να έχει υπάρχουν παράγοντες καρδιακού κινδύνου στην παιδική ηλικία – 40 χρόνια πριν πάθει κάποιος το έμφραγμα", σημειώνει ο Dr. Berenson, βασικός ερευνητής στη μελέτη Bogalusa Heart Study, μια μελέτη που παρακολούθησε την ανάπτυξη παραγόντων κινδύνων καρδιοπάθειας σε ομάδα παιδιών, από το δημοτικό σχολείο μέχρι τη μέση ηλικία. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!