GOOD LIFE

Γιατί παχαίνουμε όσο μεγαλώνουμε; Η επιστήμη έχει μια αναπάντεχη απάντηση

Πολλοί συχνά κοιτάζουν τις παλιές φωτογραφίες τους από τα εφηβικά και νεανικά τους χρόνια και συχνά απορούν με το πως κατάφεραν να πάρουν τόσο βάρος μεγαλώνοντας, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν το βάρος τους να αυξάνεται με τα χρόνια.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι προκαλεί την αύξηση του βάρους με την πάροδο των χρόνων: κάποιοι θεωρούν πως συνδέεται με τη μείωση της άθλησης και την επικράτηση μιας καθιστικής ζωής, άλλοι μιλούν για ορμονικές αλλαγές (ειδικά στις γυναίκες) και αλλαγές στο μεταβολισμό κ.λπ.
Ωστόσο μια ομάδα επιστημόνων από την Ιαπωνία έχει δώσει τη δική της εξήγηση που διαφέρει από όλες τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται σε έναν από τους δύο τύπους λίπους στο σώμα μας, το οποίο γίνεται λιγότερο ενεργό με την ηλικία.

Το ένα είδος λίπους στο σώμα μας είναι το γνωστό, λευκό λίπος, που εντοπίζεται κάτω από το δέρμα του στομάχου και των μηρών, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού.

Το άλλο είδος λίπους είναι το καφέ λίπος, που παράγει θερμότητα, τονώνοντας τον μεταβολισμό, ώστε ο οργανισμός να χρησιμοποιήσει το λευκό λίπος.

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, τα μωρά έχουν καφέ λίπος γύρω από την ωμοπλάτη, προκειμένου να διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία τους μετά τη γέννηση, ωστόσο υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτό εξαφανίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, επειδή ο οργανισμός δεν το χρειάζεται πλέον.

Νεότερες έρευνες έδειξαν ότι το καφέ λίπος συνεχίζει να υπάρχει στους ενήλικες με τις γυναίκες να διαθέτουν περισσότερο, όμως η θερμογόνος δράση του είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο ενεργό, καίγοντας μικρότερη ποσότητα κακού λευκού λίπους.

 

Η νέα αυτή διαπίστωση ανοίγει, σύμφωνα με τους επιστήμονες το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!