MEN'S GUIDE

Κουράζεσαι πολύ όταν αθλείσαι; Μπορεί να έχεις έλλειψη σε 4 βασικά στοιχεία

Αν έχεις παρατηρήσει πως τον τελευταίο καιρό κουράζεσαι πολύ περισσότερο όταν γυμνάζεσαι και εμφανίζεις συχνά συμπτώματα όπως κράμπες ή υπερβολική εφίδρωση μπορεί να σου λείπει κάποιο από τα ακόλουθα στοιχεία και να χρειάζεται να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή σου.

Βιταμίνη D

Έχουν γίνει πολλές μελέτες για τα οφέλη της βιταμίνης D στους αθλητές – μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού και βελτιώνεται η λειτουργία των μυών. Τα συμπληρώματα αυτής της βιταμίνης μπορούν να μειώσουν τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να αναπληρώσουμε την ενέργειά μας μετά την άσκηση και μία πολύ πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Queen Margaret του Εδιμβούργου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις μας. Για να είμαστε σίγουροι πως παίρνουμε αρκετή βιταμίνη D χρειαζόμαστε έκθεση στον ήλιο, αλλά υπάρχουν και ορισμένες τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν. Ο τόνος, ο σολομός, ο κρόκος των αυγών και τα μανιτάρια είναι όλα καλές πηγές. Κάντε έναν έλεγχο των επιπέδων σας σε βιταμίνη D, ώστε να καθορίσετε πόση χρειάζεστε και αν υπάρχει ανάγκη για συμπληρώματα.

Μαγνήσιο

Αυτό το σημαντικό μέταλλο απαιτείται σε περισσότερες από 300 λειτουργίες του μεταβολισμού. Μας βοηθά να διατηρήσουμε τη λειτουργία των μυών και των νεύρων σε καλή κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Πιο σημαντικός από όλα, όμως, είναι ο ρόλος του στην δημιουργία DNA – είναι δηλαδή από τους παράγοντες που συμμετέχουν στη δημιουργία μυϊκής μάζας και οστών και αυτό το καθιστά εξαιρετικά σημαντικό για τη γενικότερη υγεία και για τις αθλητικές μας επιδόσεις. Μέσα στα άλλα του οφέλη είναι η αυξημένη δύναμη και αντοχή, όπως και ο καλύτερος ύπνος. Ο οργανισμός μας απορροφά λιγότερο μαγνήσιο αν καταναλώνουμε πολλή καφεΐνη, πολύ αλκοόλ και πολλή ζάχαρη. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές μαγνησίου είναι τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, τα παντζάρια, το καστανό ρύζι, τα όσπρια και το σπανάκι.

Κάλιο

Είναι το τρίτο πιο βασικό μέταλλο στον οργανισμό μας και παίζει κυρίαρχο ρόλο στην υγεία μας, όπως στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.
Το κάλιο διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό, βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας υγρών και επιτρέπει στα νεύρα και στους μύες να λειτουργούν σωστά. Η έλλειψη του συνδέεται τόσο με την εμφάνιση κόπωσης, όσο και με συμπτώματα όπως οι κράμπες και οι μυικοί πόνοι και η αδυναμία των μυών, αλλά και η έντονη εφίδρωση και οι δυσπεψίες. 
Τροφές που περιέχουν κάλιο είναι τα φρούτα (και εδικά οι μπανάνες)  και τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια.

Βιταμίνη C

Όλοι γνωρίζουμε πως η βιταμίνη C ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αλλά αυτό το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό βοηθά επίσης την αντοχή μας, όπως και τη διαδικασία επαναφοράς του σώματος μετά από κοπιαστική άσκηση. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C ενισχύουν το κάψιμο του λίπους, καθυστερούν την κούραση και μας βοηθούν να εκμεταλλευθούμε πλήρως τις ώρες που γυμναζόμαστε. Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή και οι κόκκινες πιπεριές, όπως και το μπρόκολο, το ακτινίδιο, οι φράουλες και το πεπόνι. Αν τρώμε τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως που προβλέπει μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα έλλειψης αυτής της τόσο σημαντικής βιταμίνης.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!