MEN'S GUIDE

Τελικά το bodybuilding μπορεί να συνδυαστεί με τρέξιμο; Μάθε τι ισχύει

Συχνά επικρατεί η εντύπωση πως όσοι ασχολούνται με το bdybuilding δεν μπορούν ή δεν πρέπει να ασχολούνται με το τρέξιμο. Μήοως όμως αυτό είναι μύθος.

Αυτά που ακούγονται πιο συχνά για το συνδυασμό τρεξίματος και προπόνησης bodybuilding είναι πως με το τρέξιμο χάνονται οι μύες, και πως οι bodybuilders δεν αντέχουν να τρέξουν.
Όμως ένας διάσημος bodybuilder, o Kris Gethin, αποδεικνύει πως και οι δύο αυτοί ισχυρισμοί δεν ισχύουν. 
Ο ίδιος κατάφερε να συνδυάσει το bodybuilding με την προετοιμασία του για το τρίαθλο Ironman και τα κατάφερε μια χαρά.

Σε άρθρο του bodybuilding.com διαβάσαμε τα 4 μαθήματα που αποκόμισε ο Kris συνδυάζοντας το τρέξιμο με το bodybuilding 

 Οι μύες δεν χάνονται!

Σαφώς, αν κάποιος δεν κάνει κάτι άλλο εκτός από υψηλού όγκου τρέξιμο αντοχής, παραμελεί την προπόνηση με βάρη, και ακολουθεί μία χαμηλή σε πρωτεΐνη δίαιτα, τότε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας.

Ωστόσο, η διατροφή που ακολουθούσα ήταν υψηλή σε πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και μέτρια σε πρόσληψη λίπους. Έδινα επίσης ιδιαίτερη προσοχή στην ανάκαμψη και στη μείωση του σωματικού στρες.

Η συχνότητα των γευμάτων μου παρέμεινε υψηλή με έξι γεύματα ημερησίως. Το συμπέρασμα μου είναι ότι, εάν η διατροφή σας βρίσκεται στην εντέλεια, τότε το σώμα σας μπορεί να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε προκλήσεις.

 

 Το τρέξιμο είναι εξαιρετικό για τις επιδόσεις σας στο γυμναστήριο

Οι περισσότεροι από τους bodybuilders που έχω προπονηθεί μαζί έχουν αρκετή δύναμη αλλά τους λείπει η αντοχή.

Αυτό έχει συνήθως μια σημαντική επίπτωση στην ικανότητα τους να σπάσουν το φράγμα της έντασης που πάντα κυνηγάω. Το τρέξιμο αντοχής έχει αυξήσει σημαντικά την ικανότητα των πνευμόνων μου και την αποτελεσματικότητα της καρδιάς μου, και αυτό φαίνεται κατά τη διάρκεια που προπονούμαι με βάρη.

Η ώθηση από το τρέξιμο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ειδικά για την ανάκαμψη μεταξύ των σετ, ενώ χρησιμοποιείτε υψηλότερο αριθμό επαναλήψεων στα μεγαλύτερα μέρη του σώματος, όπως τα πόδια και η πλάτη. Ο ίδιος ο Άρνολντ στην «Εγκυκλοπαίδεια του Σύγχρονου Bodybuilding» σημείωσε ότι η άσκηση βαρειών ημικαθισμάτων είναι «σαν να τρέχετε σε ένα μίνι-μαραθώνιο». Και αφού βγαίνω από το γυμναστήριο, νιώθω ότι η ανάκαμψή μου επίσης βελτιώνεται. Η καρδιά μου μπορεί να αντλεί αίμα στις κατεστραμμένες μυϊκές ίνες πιο εύκολα, συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των τοξινών και του γαλακτικού οξέος, ενώ παράλληλα μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στις εντοπισμένες περιοχές βλάβης.

 

: Το τρέξιμο κάνει καλό στην υγεία

Κάνω τακτικά εξετάσεις αίματος, καθώς και τεστ αλλεργίας τροφίμων, για να αξιολογήσω πώς οι τρέχουσες συνήθειες μου επηρεάζουν την υγεία μου. Μπορώ να πω ότι από τη στιγμή που ξεκίνησα την προπόνηση αντοχής στην προετοιμασία για το Ironman, οι δείκτες υγείας μου είναι καλύτεροι από ποτέ.

Το τρέξιμο αντοχής έχει μεταδώσει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία στην καρδιά, στους πνεύμονες, στην αρτηριακή πίεση, στη χοληστερόλη, ακόμη και στη λειτουργία του εντέρου μου. Ως κάποιος που πιστεύει ότι η υγεία πρέπει να είναι πάντα η προτεραιότητα, αυτό έλαβε την προσοχή μου.

 

Το τρέξιμο πρέπει να γίνεται σωστά!

Για μένα, τα οφέλη του τρεξίματος είναι φανερά. Ωστόσο, όπως κάποιος που είναι γύρω στα 30 κιλά βαρύτερος από έναν συνηθισμένο δρομέα, έπρεπα να μάθω πώς να βοηθώ το σώμα μου να αντιμετωπίζει το στρες – και συγκεκριμένα, στις αρθρώσεις. Δεν είναι αρκετό το να τρέχεις, πρέπει να τρέχεις σωστά.

Αυτό σημαίνει προσκρούοντας στο έδαφος με το μπροστινό ή μεσαίο μέρος του πέλματος, αντί με την πτέρνα σε κάθε βήμα, ώστε να αποφεύγω το υπερβολικό στρες στους Αχίλλειους τένοντες, στα γόνατα, και στις γάμπες. Καθώς οι μηροί μου είναι μεγαλύτεροι από τον μέσο άνθρωπο, τους καθιστά επιρρεπείς σε γρηγορότερη κόπωση. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να δοθεί περισσότερη προσοχή στην σωστή πρόσκρουση του πέλματος.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!