GOOD LIFE

Εσύ έχεις αντρικό ή γυναικείο χαμόγελο; Το ήξερες πως υπάρχει διαφορά;

Το χαμόγελο χαρίζει γοητεία και σε άντρες και γυναίκες και συμβολίζει τη καλή διάθεση ανεξάρτητα από το φύλο. Και όμως οι επιστήμονες εξηγούν πως το αντρικό χαμόγελο διαφέρει από το γυναικείο.

Όπως διαβάζουμε στο healthyliving.gr, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Visual Computer: International Journal of Computer Graphics, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα χαμόγελα των αντρών και των γυναικών και μάλιστα είναι μετρήσιμες.

Συγκεκριμένα βάσει της έρευνας η δυναμική του τρόπου με τον οποίο οι άντρες και οι γυναίκες χαμογελούν είναι μετρήσιμη και αυτό επιτρέπει στην τεχνητή νοημοσύνη να αντιλαμβάνεται αυτόματα το φύλο, με βάση μόνο το χαμόγελο.

Αν και η αυτόματη αναγνώριση φύλου είναι ήδη διαθέσιμη, οι υπάρχουσες μέθοδοι χρησιμοποιούν στατικές εικόνες και συγκρίνουν τα σταθερά χαρακτηριστικά του προσώπου. Η νέα έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε τη δυναμική κίνηση του χαμόγελου για αυτόματη αναγνώριση σχετικά με το αν το πρόσωπο είναι ανδρικό ή γυναικείο.

Πιο πλατιά τα γυναικεία χαμόγελα

Με επικεφαλής τον καθηγητή Hassan Ugail, η ερευνητική ομάδα χαρτογράφησε 49 σημεία στο πρόσωπο, κυρίως γύρω από τα μάτια, το στόμα και κάτω από τη μύτη. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να εκτιμήσουν πώς αλλάζει το πρόσωπο καθώς χαμογελάμε από τις υποκείμενες μυϊκές κινήσεις – συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις αποστάσεις μεταξύ των διαφορετικών σημείων και της «ροής» του χαμόγελου: πόσο μακριά και πόσο γρήγορα τα διάφορα σημεία του προσώπου κινήθηκαν καθώς σχηματίστηκε το χαμόγελο. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τα χαμόγελα των γυναικών να είναι πιο επεκτατικά. Ο Ugail δήλωσε: “Οι γυναίκες θεωρούνται πιο εκφραστικές στο πώς χαμογελούν σε σχέση με τους άνδρες και η έρευνά μας το κατέγραψε”.

Η ομάδα δημιούργησε έναν αλγόριθμο χρησιμοποιώντας την ανάλυσή της και εξέτασε σε βίντεο 109 άτομα, καθώς χαμογέλασαν. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ήταν σε θέση να προσδιορίσει σωστά το φύλο στο 86% των περιπτώσεων με βάση τον αλγόριθμο και η ομάδα πιστεύει ότι η ακρίβεια μπορεί εύκολα να βελτιωθεί.

Ο βασικός σκοπός της έρευνας ήταν περισσότερο η προσπάθεια βελτίωσης των δυνατοτήτων της μηχανικής μάθησης, αλλά προέκυψαν μια σειρά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που η ομάδα ελπίζει να διερευνήσει σε μελλοντική έρευνα. Μια πρόκληση είναι αν οι υπολογιστές μπορούν να αναγνωρίσουν το χαμόγελο ενός διεμφυλικού ατόμου ή την επίδραση της πλαστικής χειρουργικής.

“Επειδή αυτό το σύστημα μετρά την υποκείμενη μυϊκή κίνηση του προσώπου κατά τη διάρκεια ενός χαμόγελου, πιστεύουμε ότι αυτή η δυναμική θα παραμείνει η ίδια ακόμα και αν αλλάξουν τα εξωτερικά φυσικά χαρακτηριστικά μετά από χειρουργική επέμβαση”, δήλωσε ο Ugail. “Αυτό το είδος αναγνώρισης του προσώπου μπορεί να γίνει με βιομετρική εξέταση επόμενης γενιάς, καθώς δεν εξαρτάται από ένα χαρακτηριστικό, αλλά από μια δυναμική που είναι μοναδική για ένα άτομο και πολύ δύσκολο να αλλάξει”.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!