GOOD LIFE

Ζαλίζεστε όταν τρέχετε; Δείτε τι προκαλεί ζάλη στο τρέξιμο

Όσοι έχουν επιλέξει το τρέξιμο ως μέθοδο άθλησης τότε σίγουρα κάποια στιγμή έχουν βιώσει μια αίσθηση ήπιας ή πιο έντονης ζάλης είτε την ώρα της προπόνησης είτε μετά την ολοκλήρωσή της.

Τι όμως προκαλεί αυτή τη ζάλη; Στις περισσότερες περιπτώσεις η ζαλάδα μετά το τρέξιμο είναι φυσιολογική και αντιμετωπίζεται εύκολα, αν όμως είναι διαιίτερα έντονη και επίμονη καλό είναι να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Ακολουθεί μια λίστα με πιθανές αιτίες που προκαλούν τη ζάλη στο τρέξιμο.

1 Αφυδάτωση

Η μη λήψη αρκετών υγρών κατά τη διάρκεια του τρεξίματος μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα, ένα από αυτά είναι και η ζάλη. Εάν είσαι αφυδατωμένος σε σημείο που να αισθάνεσαι ζάλη, αναζήτησε αμέσως ιατρική βοήθεια. Απόφυγε την αφυδάτωση πίνοντας πολλά υγρά πριν, κατά και μετά το τρέξιμο.

2 Πεσμένο σάκχαρο

Εάν δεν τροφοδοτείς τον οργανισμό σου επαρκώς κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα πέσουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζάλη και αδυναμία. Η σωστή κατανάλωση τροφών πριν και κατά τη διάρκεια του τρεξίματος είναι σημαντική για να διατηρήσεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Αυτό ισχύει ακόμα και αν τρέχεις νωρίς το πρωί. Είναι καλή ιδέα να φας πρώτα ένα ελαφρύ σνακ πριν βγεις από την πόρτα.

 

3 Υπόταση

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση) μπορεί να προκαλέσει ζάλη. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχεις υπόταση, η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ροή του αίματος αυξάνεται στους μυς που χρησιμοποιούμε: στα πόδια. Μόλις σταματήσεις να κινείσαι, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επιστρέψει το αίμα πίσω στον εγκέφαλο. Έτσι η λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ζάλη μέχρι και λιποθυμία. Αυτό ονομάζεται "ορθοστατική υπόταση”, η οποία σχετίζεται με την άσκηση και είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να δεις κάποιους δρομείς να λιποθυμούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση ενός αγώνα. Γι΄αυτό, όταν τρέχεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συνεχίζεις να κινείσαι αφού τελειώσεις το τρέξιμο. Συνέχισε να περπατάς αν είναι δυνατόν και, εάν όχι, σήκωσε τα πόδια σου ψηλά. Πιες οπωσδήποτε νερό ή και κάποιο αθλητικό ποτό για να αντικαταστήσεις τα χαμένα υγρά και τους ηλεκτρολύτες. 

4 Εξάντληση λόγω θερμοκρασίας

Η ζάλη μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι εξάντλησης λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας (π.χ. καύσωνας). Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεις το τρέξιμο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αλλά και τον χειμώνα πρέπει να προσέχεις. Όταν αναπνέεις στο κρύο, ο ξηρός αέρας αναγκάζει το σώμα να θερμάνει και να υγροποιήσει τον αέρα αυτό. Έτσι, με κάθε εκπνοή έχεις σημαντικές απώλειες υγρών επομένως είναι σημαντικό να ενυδατώνεσαι όταν τρέχεις στο κρύο.

5 Άλλα θέματα υγείας

Μερικές φορές η ζάλη μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός σοβαρότερου προβλήματος υγείας, όπως ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία). Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να νιώθεις ζάλη μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι καλή ιδέα να επισκεφθείς έναν γιατρό αν νιώθεις ζάλη κατά τη διάρκεια του τρεξίματος ή μετά από το τρέξιμο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!