MEN'S GUIDE

4 λόγοι για να αρχίσεις μια total body προπόνηση

Όσοι ασχολούνται με το bodybuilding προτιμούν την split άσκηση που σε βοηθά να εστιάζεις την προπόνησή σου σε συγκεκριμένες μυικές ομάδες του σώματός σου. Μήπως όμως αυτό δεν είναι το ιδανικό;

 Με τα splits, μπορείτε να αυξήσετε τον όγκο ανά μεμονωμένες μυϊκές ομάδες, θυσιάζοντας όμως τη συχνότητα, ενώ με την total body προπόνηση καλείστε να γυμνάζετε όλες τις μυικές ομάδες σε κάθε προπόνηση. Η προπόνηση ολόκληρου του σώματος περιλαμβάνει λιγότερο όγκο ανά μυϊκή ομάδα ανά άσκηση, αλλά κάθε μυϊκή ομάδα προπονείται πιο συχνά.

Η συχνότητα, όπως αποδεικνύεται, είναι ο αποτελεσματικός τρόπος. Πιο κάτω είναι τέσσερις λόγοι που διαβάσαμε στο fit-blaster.com, για τους οποίους, σύμφωνα με τον ειδικό Jim Stoppani, πρέπει να κάνετε προπόνηση ολόκληρου του σώματος.

1. Μεγαλύτερη απώλεια λίπους

Οι έρευνες δείχνουν ότι η προπόνηση ολόκληρου του σώματος μπορεί να βελτιώσει την απώλεια λίπους σε σχέση με την τυπική προπόνηση split. Σε μια μελέτη, τα άτομα που έκαναν προπόνηση ολόκληρου του σώματος τρεις φορές την εβδομάδα έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος από εκείνους που ακολουθούσαν ένα τυπικό πρόγραμμα προπόνησης split.

Η προπόνηση ολόκληρου του σώματος φαίνεται να επηρεάζει την απώλεια λίπους μέσω της γονιδιακής ενεργοποίησης. Η γονιδιακή ενεργοποίηση είναι κρίσιμη για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων της άσκησης, είτε πρόκειται για μυϊκή ανάπτυξη είτε για απώλεια λίπους.

Η προπόνηση ολόκληρου του σώματος υποκινεί τη γονιδιακή δραστηριότητα για να διατηρηθούν οι μεταβολικές διεργασίες σε κάθε μυ, αποτέλεσμα που διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το σώμα σας χρησιμοποιεί επίσης περισσότερο λίπος και υδατάνθρακες για καύσιμα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

2. Περισσότερος μυϊκός όγκος

Στην ίδια μελέτη, η ομάδα που προπονούσε ολόκληρο το σώμα κέρδισε ελαφρώς περισσότερη μυϊκή μάζα από την ομάδα της προπόνησης split. Ένας πιθανός λόγος: Τα άτομα που προπόνησαν ολόκληρο το σώμα έδειξαν βελτιωμένες αναλογίες τεστοστερόνης προς κορτιζόλη. Όσο υψηλότερη είναι η τεστοστερόνη και όσο χαμηλότερη είναι η κορτιζόλη, τόσο πιο αναβολική είναι η κατάσταση σας.

Η ενεργοποίηση αυτής της ιδανικής αναβολικής αναλογίας μέσω της συχνής προπόνησης ολόκληρου του σώματος μεγιστοποιεί την πιθανή μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση, οδηγώντας σε μεγαλύτερη μυϊκή ανάπτυξη.

3. Μεγαλύτερη δύναμη

Όταν οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες δυνατότερων ατόμων – εκείνων που θα μπορούσαν να εκτελέσουν squat με βαρύτερο φορτίο – και πιο αδύνατων ατόμων, βρήκαν ότι αυτοί που ήταν πιο δυνατοί στο πρόγραμμα προπόνησης ολόκληρου του σώματος είχαν μεγαλύτερα κέρδη δύναμης από αυτούς που ακολουθούσαν μια προπόνηση split.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι προχωρημένοι αθλούμενοι μπορεί να αποκομίσουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη από τη χρήση ενός προγράμματος προπόνησης ολόκληρου του σώματος.

4. Καλύτερη συνολική υγεία

Με την καθημερινή ενεργοποίηση των γονιδίων σε κάθε μυϊκή ίνα, η προπόνηση ολόκληρου του σώματος διατηρεί τις μεταβολικές διαδικασίες στα ύψη, γεγονός που παίζει ρόλο στην πρόληψη της εμφάνισης διαφόρων μεταβολικών νοσημάτων.

Φροντίστε λοιπόν να δοκιμάσετε την προπόνηση ολόκληρου του σώματος με σκοπό να βελτιώσετε τη δύναμή σας, να κάψετε λίπος και να οικοδομήσετε μυϊκή μάζα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!