GOOD LIFE

Κρίσεις πανικού: Υπάρχει θεραπεία;

Ένα από τα προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων πάνω στον πλανήτη σήμερα, είναι και οι κρίσεις πανικού.  Μαζί με την κατάθλιψη συναντώνται ολοένα και πιο συχνά, ιδιαίτερα στις σύγχρονες, ανεπτυγμένες κοινωνίες. 

Οπως δείχνουν έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, μετά το 2020 οι 2 αυτές ασθένειες, αναμένεται ν` ανέβουν στην πρώτη θέση μεταξύ των προβλημάτων υγείας που  εμφανίζονται πιο συχνά.

Οι κρίσεις πανικού χαρακτηρίζονται από μια περίοδο έντονου φόβου ή δυσφορίας που παρουσιάζετε ξαφνικά , κορυφώνετε σε λίγα λεπτά και συνοδεύετε από σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Στην διάρκεια της κρίσης ο ασθενής   νοιώθει την καρδιά του να κτυπά δυνατά, ιδρώνει,    τρέμουν τα χέρια του, ζαλίζετε και συχνά αισθάνεται ότι είναι έτοιμος να λιποθυμήσει. Επίσης μπορεί να νοιώσει αδυναμία, πόνο στο στήθος, δυσκολία να αναπνεύσει, ίλιγγο, ναυτία ή αίσθημα μη πραγματικού.O συνδυασμός αυτών των συμπτωμάτων διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Βιώνοντας όλα αυτά ο ασθενής αρχίζει να πιστεύει ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει με την υγεία του. Νοιώθει ότι μπορεί να πάθει καρδιακό επεισόδιο, εγκεφαλικό, να τρελαθεί ή να πεθάνει και ο φόβος μετατρέπετε σε πανικό. Γ` αυτό τον λόγο οι περισσότεροι ασθενείς όταν περάσει η κρίση, αρχίζουν να επισκέπτονται γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων ψάχνοντας να βρουν τι τους συμβαίνει, συνήθως όμως χωρίς αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα βέβαια η ζωή του ασθενή δεν απειλείτε. Η πολύ δυσάρεστη κατάσταση που βιώνει, είναι τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα  έντονου άγχους με καταθλιπτικά στοιχεία, το οποίο σωματοποιείται, μετατρέπετε δηλαδή σε κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρονται πιο πάνω. Βέβαια η συχνή εμφάνιση τέτοιων κρίσεων παρόλο που δεν απειλή την ζωή αυτού που υποφέρει,  επηρεάζει την ποιότητα της και έχει αρνητικές επιπτώσεις στις  σχέσεις του με το περιβάλλον.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα 4% του πληθυσμού του πλανήτη θα παρουσιάσει κρίση πανικού έστω και μια φορά στην ζωή του. Μεταξύ των γυναικών η συχνότητα αυτών των κρίσεων είναι 4 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τους άντρες και η πιο επικίνδυνη ηλικία είναι μεταξύ 20-35 χρόνων

Αιτίες που τις προκαλούν

 Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, τα πράγματα στα οποία δίνει αξία σήμερα ο άνθρωπος, δημιουργούν ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την εμφάνιση των κρίσεων πανικού. Ο καταναλωτισμός, η προσήλωση και εξάρτηση του ανθρώπου από τα υλικά αγαθά. Η γοητεία που ασκούν πάνω του, η εξουσία που νομίζει ότι του προσφέρουν και η καθημερινή προσπάθεια να τ` αποκτήσει,  δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση των κρίσεων και άλλων προβλημάτων υγείας.

Τα ακριβή αίτια της εμφάνισης των κρίσεων πανικού δεν έχουν κατανοηθεί ακόμα πλήρως. Αυτό που είναι γενικά αποδεκτό είναι ότι συνδέονται με τα επίπεδα άγχους και την ικανότητα του ατόμου να το διαχειριστή. Επίσεις γίνετε αναφορά σε διαταραχές στο επίπεδο των νευροδιαβιβαστών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως της σεροτονίνης και νορανδρεναλίνης που διευκολύνουν την εμφάνιση τους. Πολλές φορές οι κρίσεις πανικού συνδέονται με άλλες περιπτώσεις φοβίας όπως είναι η αγοραφοβία, κοινωνική φοβία κ.α η` και με  σωματικές ασθένειες πχ τον υπερθυρεοιδισμό.

Η κληρονομικότητα είναι ακόμα ένας παράγοντας που επηρεάζει την εμφάνιση των κρίσεων. Εχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι τα παιδιά γονιών που παρουσιάζουν κρίσεις πανικού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την διαταραχή.

Πως να βοηθήσετε τον εαυτό σας

Τα ‘αγαθά’  που έχουν πραγματική αξία για τον άνθρωπο, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά και την υγεία του, είναι η εσωτερική ειρήνη, η ηρεμία, η αισιοδοξία, ο σεβασμός, η ικανότητα του να επικεντρώνετε στο παρόν,  ν` αγαπά και να προσφέρει. Όλα όσα δηλαδή δεν αγοράζονται αλλά  κερδίζονται σαν αποτέλεσμα εργασίας με τον ίδιο τον εαυτό του. Προσηλωθείτε σ` αυτή την προσπάθεια.         

1]Στην διάρκεια της κρίσης σταματάτε αυτό που κάνετε και μείνετε εκεί που είστε

2]Προσπαθήστε να αναπνέετε αργά βαθιά και σταθερά παρακολουθώντας την εισπνοή και εκπνοή σας.

3]Προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας εικόνες με ευχάριστο περιεχόμενο

4]Ηρεμίστε τον εαυτό σας υπενθυμίζοντας τον ότι αυτό που συμβαίνει είναι κάτι περαστικό που δεν σας απειλή

5]Αν η κρίσης πανικού είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης κάποιων συγκεκριμένων παραγόντων πχ ειδικές φοβίες, κλειστοφοβία κ.α απομακρυνθείτε από αυτούς                

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού γίνετε  με φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με ψυχοθεραπευτική υποστήριξη. Μια άλλη μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή, είτε από μόνη της, είναι ο βελονισμός. Ο συνδυασμός του με την φαρμακευτική αγωγή μας επιτρέπει να μειώσομε τις δόσεις των φαρμάκων περιορίζοντας έτσι τις παρενέργειες τους. Με τον βελονισμό ρυθμίζομε την κυκλοφορία της ενέργειας μέσα στον οργανισμό από την οποία εξαρτάτε  η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και γενικά του σώματος μας. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε αποτελεσματικά το άγχος και η κατάθλιψη που προκαλούν τις κρίσεις πανικού. Επίσης ο βελονισμός από μόνος το δεν έχει παρενέργειες.        

                                      Δρ Πανίκος Όξινος   Ψυχίατρος-Βελονιστής

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!