GOOD LIFE

Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας

Όλοι ψάχνουν το μυστικό για την μακροζωία, με πολλούς μύθους να γράφονται για μαγικά ελιξίρια που χαρίζουν νιότη ή μας κάνουν αθάνατους.  

Πάντως μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, ισχυρίζεται ότι το μυστικό στη μακροζωία είναι ένα, να ζούμε κοντά στη φύση.   

Οι άνθρωποι που ζούνε σε σπίτια κοντά σε βλάστηση, τείνουν να ζούνε περισσότερα χρόνια συγκριτικά με εκείνους που ζούνε σε πιο «τσιμεντένιες» περιοχές, αναφέρει το περιοδικό.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ εξέτασαν δεδομένα από 108.630 ανθρώπους στο διάστημα 2000 με 2008, συγκρίνοντας τις πιθανότητες μακροζωίας όταν τα σπίτια περιβάλλονταν από πράσινο.

Ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι που ζούσαν σε πιο πράσινες περιοχές είχαν 12% παραπάνω πιθανότητες για μια μεγαλύτερη ζωή σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν σε λιγότερο πράσινες περιοχές. Η συσχέτιση ήταν ακόμη πιο έντονη όταν οι θάνατοι συνδέονταν με καρκίνο και αναπνευστικές ασθένειες.

Οι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές με βλάστηση, είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αναπνευστικά προβλήματα και 13% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο, συγκριτικά με εκείνους που δεν έμεναν κοντά στη φύση.

Οπότε ποια ακριβώς σύνδεση υπάρχει μεταξύ της φύσης και της μακροζωίας;

Φυσικά οι άνθρωποι που ζούνε σε καθαρό και πράσινο περιβάλλον δεν βιώνουν όλες τις επιβλαβείς συνέπειες της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, της ρύπανσης του περιβάλλοντος, του ενοχλητικού θορύβου και της υπερβολικής ζέστης.

Οι ερευνητές όμως επίσης τονίζουν, πως οι περιοχές με βλάστηση αυξάνουν την διάθεση για δραστηριότητες εκτός σπιτιού, όπως η γυμναστική, εντείνοντας την κοινωνική επικοινωνία, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα του στρες.

Επίσης τα προβλήματα της ψυχικής υγείας που συνδέονται με την κατάθλιψη τείνουν να μειώνονται κατά 30% όταν τα άτομα αυτά ζούνε σε ένα πράσινο περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!