GOOD LIFE

7 συμβουλές για να πείτε αντίο στο άγχος των εορτών

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζει και μολονότι κανονικά αυτές οι μέρες θα έπρεπε να είναι μέρες χαράς, συχνά συνδέονται με την αύξηση του στρες.

Και αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί θέλοντας να περάσουν τα τέλεια Χριστούγεννα και να βιώσουν μαγευτικά ρεβεγιόν, τελικά υιοθετούν συμπεριφορές που εντείνουν το άγχος με αποτέλεσμα τελικά να εμφανίζουν ακόμα και την λεγόμενη εορταστική κατάθλιψη. Αν θέλετε πραγματικά να χαρείτε φέτος τις γιορτές ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές.

1. Μην σκορπάτε χρήματα
Σίγουρα το γιορτινό shopping μπορεί να γίνει πηγή χαράς, αλλά χρειάζεται μέτρο και ρεαλισμό. Πριν πάτε για ψώνια, αποφασίστε ποιο θα είναι το budget που θα διαθέσετε για δώρα και για προσωπικές αγορές και μην το υπερβείτε. Τα χρήματα και οι λογαριασμοί αποτελούν πηγή άγχους.

2. Αποδεχτείτε τους "δύσκολους" συγγενείς
Μια βασική πηγή άγχους τις μέρες των εορτών είναι η αναπόφευκτη συνάντηση με συγγενικά πρόσωπα που ίσως είναι δύστροπα ή σας προκαλούν εκνευρισμό. Προσπαθήστε να τους αποδεχθείτε με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν. Μη σκέφτεστε αρνητικά ούτε να ρίχνετε “λάδι στη φωτιά”. Αποφασίστε πως κανείς δεν θα σας χαλάσει το κέφι και τις γιορτές και βάλτε το καλύτερο χαμόγελό σας.

3. Κάντε ένα οργανόγραμμα
Οργανώστε τις ημέρες που θα πάτε για ψώνια και φτιάξτε σχετικές, λίστες. Αποφασίστε από νωρίς τι θα περιλαμβάνουν τα γιορτινά μενού και κάντε από νωρίς τις απαραίτητες αγορές. Προσπαθήστε να ορίσετε από τώρα πότε θα ταξιδέψετε (αν σκοπεύετε να κάνετε κάποια γιορτινή απόδραση) και κλείστε εγκαίρως τα εισιτήρια και τη διαμονή σας και μην αφήνετε λεπτομέρειες για την τελευταία στιγμή.

4. Μην τα κάνετε όλα μόνοι σας
Αναθέστε και στα άλλα μέλη της οικογένειάς σας ή στους φίλους σας συγκεκριμένες ευθύνες. Επίσης, δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια. Μην ξεχνάτε πως κανείς δεν είναι τέλειος!

5. Κάντε ένα διάλειμμα
Αφιερώνετε καθημερινά λίγη ώρα σε σας. Ακόμα και 15 λεπτά μπορούν να σας ανανεώσουν αρκετά ώστε να αντέξετε τις υποχρεώσεις. Ακούστε μουσική, ξεκουραστείτε ή βγείτε μια βόλτα – κάντε ό,τι σας ευχαριστεί για να «καθαρίσει» το μυαλό σας.

6. Προσφέρετε στους άλλους
Αν νιώθετε μελαγχολικοί ή απομονωμένοι, πλησιάστε εσείς τους φίλους ή τους συγγενείς σας οργανώνοντας μια μικρή γιορτή ή ένα τραπέζι ή μια βραδιά με επιτράπεζια. Επίσης, συμμετάσχετε σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, και βοηθήσετε κάποιους άλλους. Έτσι θα αισθάνεστε λιγότερη μοναξιά.

7. Αποδεχθείτε τα συναισθήματά σας και πείτε και κάποια "όχι"
Μην προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας πως πρέπει να είστε διαρκώς χαρούμενοι επειδή είναι η πιο γιορτινή εποχή του χρόνου και φροντίστε να λέτε "όχι" σε προτάσεις που δεν σας εκφράζουν ή δεν σας ευχαριστούν, ακόμα και αν αυτό είναι μια γιορτινή βόλτα με την οικογένεια. Είναι προτιμότερονα μείνετε σπίτι και να χαλαρώσετε από το να κάνετε κάτι που θα σας πιέσει ψυχολογικά.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!