WOMEN'S GUIDE

Τι θα συμβεί αν βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά το χειμώνα

Σίγουρα η μαμά σας θα σας έλεγε να μην βγαίνετε ποτέ έξω με βρεγμένα μαλλιά το χειμώνα, γιατί μπορεί να κρυολογήσετε ή να κολλήσετε κάποια ίωση. Μήπως όμως αυτό είναι μύθος;

Οι επιστήμονες τονίζουν πως τα βρεγμένα μαλλιά στο κρύο δεν αποτελούν από μόνα τους αιτία να κρυολογήσει κανείς ή να κολλήσει κάποια ίωση, συντελλλούν όμως στο να εξασθενίσουν οι άμυνες του οργανισμού. 

Συγκεκριμένα όπως εξηγεί δημοσίευσμα στο shape.gr, τα βρεγμένα μαλλιά  κάνουν τη θερμοκρασία του σώματος να πέσει, μιας και από το κεφάλι, χάνεται πολύτιμη θερμότητα, ειδικά με βρεγμένα μαλλιά, με αποτέλεσμα το σώμα να παλεύει να αποκαταστήσει τη θερμοκρασία, ενώ την ίδια στιγμή το ανοσοποιητικό σύστημα χάνει τη σταθερότητά του και σταματά να λειτουργεί σωστά, αφήνοντας χώρο στα μικρόβια να εισέλθουν από τη μύτη ή το στόμα ή και από την ίδια την επιδερμίδα!

Σε επίπεδο ομορφιάς, αν βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά στο κρύο, οι τρίχες θα σπάσουν, μιας και το νερό, που έχει μπει στην τρίχα, φτάνει σε σημείο που ψύχεται  και διαστέλλεται παίρνοντας 10 φορές παραπάνω χώρο από όσο κατείχε. Aυτό το φούσκωμα της τρίχας, προκαλεί ανύψωση και της επιφανειακής στιβάδας της επιδερμίδας του τριχωτού της κεφαλής, αφήνοντας την ευάλωτη σε περιβαλλοντικές και θερμικές βλάβες. Τέλος, τα μαλλιά που παγώνουν, γίνονται λιγότερα ευκολοχτένιστα και μπερδεύονται περισσότερο.

Το πόσο γρήγορα θα σπάσει η τρίχα, έχει φυσικά να κάνει και με την ποιότητά της. Έπειτα, ο ψυχρός, ξηρός αέρας, μπορεί να οδηγήσει και σε πιτυρίδα, μιας και ο αέρας αυτός στεγνώνει και το τριχωτό της κεφαλής.

Άλλωστε, τους κρύους μήνες, τείνουμε να κάνουμε και καυτά ντους, που ξηραίνουν την επιδερμίδα και του κεφαλιού.

Άρα, μπορεί να μην κινδυνεύετε άμεσα από κάποια ίωση ή κρυολόγημα, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που επιβάλλουν να διατηρούμε το κεφάλι μας στεγνό και ζεστό (με ένα σκούφο ή καπέλο) τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!