VIRAL

Ένας 52χρονος είχε πάνω από 100 μεταλλικά αντικείμενα στο στομάχι του

Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι γεγονός: περισσότερα από 100 μεταλλικά αντικείμενα αφαιρέθηκαν από το στομάχι ενός άνδρα.


Γάλλοι χειρουργοί αφαίρεσαν από το στομάχι ενός άνδρα περισσότερα από 100 κομμάτια μετάλλων διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, τα οποία είχε καταπιεί λόγω ψύχωσης. Η σπάνια αυτή ιατρική περίπτωση παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο για ασυνήθιστα ιατρικά περιστατικά BMJ Case Reports.

Ο 52χρονος, παρόλο που έκανε αντιψυχωσική θεραπεία με φάρμακα, είχε συνεχώς την τάση να καταπίνει μεταλλικά αντικείμενα, όπως κουταλάκια, νομίσματα, καρφιά, βίδες, μικρά μαχαίρια, μεταλλικά ξυραφάκια κ.α.

Σταδιακά ορισμένα μεταλλικά αντικείμενα, που είχαν χωνευθεί μόνο εν μέρει ή καθόλου, είχαν σχηματίσει ενιαίες μεταλλικές μάζες μέσα στο στομάχι του, τόσο μεγάλες που είχαν φράξει τον πυλωρό, το στόμιο που συνδέει το στομάχι με το λεπτό έντερο, πράγμα που εμπόδιζε την κένωση του στομάχου του από το περιεχόμενό του.

Ο άνδρας είχε πάει πέντε φορές στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων σε διάστημα πέντε ετών, παραπονούμενος για στομαχόπονους, ναυτίες και εμετούς με αίμα. Σε τέσσερις περιπτώσεις οι γιατροί χρειάσθηκε να τον εγχειρίσουν για να αφαιρέσουν μεταλλικές μάζες από το στομάχι του, κάτι που δεν ήταν δυνατό να γίνει μόνο με το ενδοσκόπιο.

Την πέμπτη και χειρότερη φορά, πριν μερικούς μήνες, αποκαλύφθηκε ότι τα μεταλλικά αντικείμενα είχαν ανοίξει τρύπα στο στομάχι του. 

Οι γιατροί από νοσοκομείο του Πουασί, με επικεφαλής τον Δρ Ελίας Σαχιν, δήλωσαν έκπληκτοι που κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί πολύ πιο συχνά, αν λάβει κανείς υπόψη του τα κοφτερά αντικείμενα (π.χ. ξυραφάκια) που ο άνδρας κατάπινε. Αλλά, όπως είπαν, τα τοιχώματα του στομαχιού μπορεί τελικά να αποδειχθούν πολύ ανθεκτικά και να επουλώσουν τις πληγές τους.

Στο ερώτημα γιατί κάποιος να καταπιεί σκοπίμως τόσα πολλά μεταλλικά ή άλλα αντικείμενα, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Συνήθως είναι μια συμπεριφορά που έχουν άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές ή φυλακισμένοι. Οι ψυχωσικοί μπορεί να ακούνε εσωτερικές φωνές που τους λένε να καταπιούν τα αντικείμενα, ενώ άλλοι άνθρωποι το κάνουν από μία τάση να κάνουν κακό στον εαυτό τους.

Η θεραπεία είναι δύσκολη, καθώς αν κάποιος έχει την τάση να καταπίνει ασυνήθιστα και επικίνδυνα αντικείμενα, συνήθως θα το κάνει ξανά και ξανά, ακόμη κι αν αυτό του προκαλεί πόνους ή ιατρικά προβλήματα.

Πηγή: tovima.gr
 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!