GOOD LIFE

Διαβουλιμία: Η διατροφική διαταραχή που λίγοι γνωρίζουν

Μπορεί ο όρος να μην αναγνωρίζεται ακόμη ως επίσημη διατροφική διαταραχή από τις ιατρικές και ψυχιατρικές κοινότητες, ωστόσο η διαβουλιμία είναι πραγματικά επικίνδυνη και απαιτεί ανάλογη προσοχή με την ανορεξία και τη βουλιμία.

Τι ακριβώς είναι;

Πρόκειται για μια διατροφική διαταραχή, στην οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 λαμβάνουν σκόπιμα μικρότερη δόση ινσουλίνης από αυτή που χρειάζονται προκειμένου να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στον αγώνα τους για αδυνάτισμα.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα;

Ένα άτομο που πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταραχή εμφανίζει συχνές αυξομειώσεις του βάρους, έντονη ανησυχία για την εικόνα του, κατάθλιψη και κυκλοθυμικότητα, ενώ μπορεί επίσης να αποφεύγει τις επισκέψεις στο γιατρό για έλεγχο του σακχάρου. Πολύ πιθανό είναι επίσης να ταλαιπωρείται από επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων, αλλά και να εμφανίζει υψηλή μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c).

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η μείωση στη δόση της ινσουλίνης σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση τροφής έχει αρκετές βραχυπρόθεσμες συνέπειες, όπως υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (συχνά πάνω από 600), σωματική αδυναμία και κούραση, αδυναμία συγκέντρωσης και χαμηλά επίπεδα νατρίου και καλίου. Μεσοπρόθεσμες συνέπειες, όπως μυϊκή ατροφία, δυσπεψία και υψηλή χοληστερόλη, παρουσιάζονται όταν η διαταραχή εξακολουθεί να μην έχει διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί. Οι μακροπρόθεσμες βλάβες που μπορεί να προκληθούν περιλαμβάνουν σοβαρή νεφρική βλάβη και νευροπάθεια, καρδιακά προβλήματα και οστεοπόρωση, ακόμα και κώμα ή θάνατο.

Εάν πιστεύεις ότι εσύ ή κάποιος από το στενό οικογενειακό ή φιλικό σου περιβάλλον πάσχει από τη συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή, επικοινώνησε με το γιατρό σου το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: olivemagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!