GOOD LIFE

Τί είναι το clean eating που ακούγεται πολύ τον τελευταίο καιρό;

Αν ασχολείσαι με τα social media σίγουρα καπου θα έχεις δει τον τελευταίο καιρό τον hashtag #cleaneating το οποίο έχει συνδεθεί με ένα lifestyle που εστιάζει στον υγιεινό τρόπο διατροφής και στο ευρύτερο κίνημα του wellness.

Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης το clean eating  ορίζεται ως τη "διατροφή που αποτελείται από μη επεξεργασμένες και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, που συνήθως καταναλώνεται σε μικρές μερίδες στη διάρκεια της ημέρας".

Στην ουσία το clean eating,  είναι ένας όρος που προέκυψε από αυτή την εντατικοποιημένη προσπάθεια μύησης στον υγιεινό τρόπο ζωής και τονίζει την αξία των φρέσκων, μη επεξεργασμένων, οργανικών ή βιολογικών τροφών και της ποικιλίας των λαχανικών στη διατροφή μας, αλλά αυτό που κατέληξε να σημαίνει πλέον δεν είναι αρκετά ευδιάκριτο. Κάποιοι το συνδέουν με αλκαλικές δίαιτες, άλλοι με την αποκλειστική κατανάλωση οργανικών τροφών. Πολλές από τις και τους bloggers που το προωθούν ως τρόπο ζωής, αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφών, όπως γαλακτοκομικά, τροφές με γλουτένη, ζωικά παράγωγα, με αποτέλεσμα αυτοί οι περιορισμοί να έχουν γίνει κομμάτι του ορισμού του clean eating.

Γιατί κυριαρχεί στα Μέσα;
Αν θες να αποδώσεις σε αριθμούς τη δημοφιλία του clean eating, δεν έχεις παρά να δεις τους ακόλουθους που έχουν στο instagram οι wellness bloggers, οι οποίοι συνολικά ξεπερνούν κάποια αρκετά εκατομμύρια, ενώ εξίσου ισχυρή απόδειξη είναι και η άνοδος των πωλήσεων των καταστημάτων με οργανικά και βιολογικά προϊόντα, όπως επίσης και η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα εν λόγω καταστήματα.

Αυτό, ωστόσο, από μόνο του δεν αρκεί για να καταστήσει τη βιομηχανία του clean eating «αθώα» στο σύνολό της. Όπως ισχυρίζονται πολλοί επικριτές του κινήματος (με εισαγωγικά ή χωρίς) το να είναι κάποιος αδύνατος ή διάσημος ή και τα δύο μαζί δεν του δίνει το δικαίωμα να παρέχει συμβουλές διατροφής και υγείας, χωρίς τα απαραίτητα προσόντα και γνώσεις. Αυτή η διχογνωμία έχει σαν αποτέλεσμα να γράφονται άρθρα, να δημοσιεύονται αναλύσεις επί αναλύσεων με κεντρικό θέμα το clean eating και κατά πόσον αυτό είναι ωφέλιμο ή όχι.

Ανεξάρητα από το μιντιακό θόρυβο, τελικά έχει ευνοήσει την καθημερινότητά μας το clean eating; Η απάντηση και εδώ δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι έχει παρακινήσει περισσότερο κόσμο να ψάχνει και να ασχολείται με έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και ζωής γενικότερα, είναι σημαντικό. Μια έρευνα που διεξήχθη το 2016, αναφέρει ότι το 47% των ανθρώπων ηλικίας 18-35 ετών απέκτησαν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες το διάστημα 2015-2016, με το ποσοστό να εμφανίζει αυξητική τάση για το χρόνο που διανύουμε.

Κρύβει κινδύνους και, αν ναι, ποιους;
Το clean eating, όπως και καθετί που γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα δημοφιλές και εξακολουθεί να ενδιαφέρει τον κόσμο, κρύβει κι αυτό τους κινδύνους του. Το βασικότερο είναι να μην πιστεύεις ό,τι διαβάζεις ή ακούς, αν δεν βασίζεται σε ιατρικά τεκμηριωμένη άποψη, γιατί πολλές φορές. όταν πρόκειται για το παραπάνω κέρδος, υπάρχουν κι εκείνοι που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, δεν μπορούν και δεν κάνει όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως να αποκλείσουν ολόκληρες ομάδες τροφών από το διατροφολόγιό τους. Για να αποφύγεις τέτοια ενδεχόμενα, απλώς συμβουλεύσου ιατρικά εγχειρίδια ή κάποιον ειδικό με συγκεκριμένες σπουδές και γνώσεις.

Για το τέλος, αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως το κλειδί είναι η ισορροπία. Οι υπερβολές ακόμα και όταν αφορά σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής δεν ωφελούν. Συμβουλεύσου το γιατρό σου, αγάπα τον εαυτό σου, «αγκάλιασε» περισσότερο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και όλα θα πάνε μια χαρά.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!