GOOD LIFE

Επηρεάζει η θρησκευτική πίστη τη σεξουαλική συμπεριφορά;

Μια μελέτη θέλησε να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στη θρησκευτική πίστη και τη σεξουαλική συμπεριφορά ειδικά των νέων.

Μια μελέτη, ανέλυσε υλικό από συνεντεύξεις 118 νέων ηλικίας 17-18 ετών, προκειμένου να διαπιστώσει πόσο επηρεάζει η θρησκευτική πίστη τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και την χρήση αντισύλληψης. 


Περίπου οι μισοί είχαν υπόψη τους διάφορες θέσεις της θρησκείας τους για τη σεξουαλική δραστηριότητα και ένας στους τρεις πίστευε πως η θρησκεία τους απαγόρευε το προγαμιαίο σεξ. Οσο μεγαλύτερη ήταν η θρησκευτική πίστη των νέων τόσο μικρότερη ήταν η αποδοχή της σεξουαλικής δραστηριότητας στα πλαίσια διαφόρων υποθετικών σεναρίων σχέσεων.

Ωστόσο, η θρησκευτική πίστη δεν εμφάνισε σημαντική σχέση με τις αναφορές ως προς τη δική τους σεξουαλική συμπεριφορά και τη χρήση αντισύλληψης. Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στην ίδια μελέτη, οι νέοι τόνισαν πως αυτό που επιδρά στη σεξουαλική τους δραστηριότητα δεν είναι οι αρχές της θρησκείας τους, αλλά τα χαρακτηριστικά της σχέσης τους (όπως η διάρκειά της) και η σωματική τους υγεία.

Τα προαναφερθέντα αποτελέσματα συμφωνούν με άλλες μελέτες, που έδειξαν πως η θρησκευτική πίστη των νέων επιδρά περισσότερο στις πεποιθήσεις γύρω από θέματα σεξουαλικότητας παρά στη σεξουαλική συμπεριφορά. 

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει πως η θρησκευτική πίστη των νέων συχνά συνοδεύεται από ενοχές για τη σεξουαλικότητά τους, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως σε εκείνους τους νέους που δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις πεποιθήσεις και στις συμπεριφορές ενδυναμώνονται τα συναισθήματα ενοχής. 

Σημαντικό πάντως για τη σεξουαλική υγεία είναι να υποστηρίζονται οι νέοι ώστε να υιοθετούν τις πεποιθήσεις εκείνες που ταιριάζουν καλύτερα στο συνολικό σύστημα αξιών τους.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!