GOOD LIFE

Οι περισσότεροι κάνουμε την ίδια κίνηση όταν πάμε να φιλήσουμε κάποιον/α

Μια επιστημονική έρευνα έδειξε πως η πλειονότητα των ανθρώπων έχει την τάση να σκύβει το κεφάλι στο πλάι προς μία συγκεκριμένη πλευρά σε κάθε ερωτικό φιλί.

Και συγκεκριμένα η έρευνα έδειηε πως σχεδόν όλοι σκύβουν προς τα δεξιά. Αν λοιπόν,  για να φιλήσετε τον/την σύντροφό σας στρίβετε το κεφάλι προς τα αριστερά, τότε ανήκετε στη μειονότητα.

Η νέα μελέτη έγινε από διεθνή ομάδα ψυχολόγων και νευροεπιστημόνων και υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν συνήθως μια κλίση προς τα δεξιά ενώ φιλούν τους ρομαντικούς εταίρους τους. Αυτό, θεωρητικά, μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις για τις νευροεπιστήμες και τις γνωστικές επιστήμες.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, είναι η πρώτη που διερεύνησε σε μη δυτικές χώρες την εγγενή προδιάθεση που υπάρχει στον άνθρωπο να γυρίζει το κεφάλι προς τη μία πλευρά ενώ φιλά κάποιον.

Για τη μελέτη, ερευνητές πανεπιστημίων του Μπαγκλαντές, κάλεσαν 48 παντρεμένα ζευγάρια να φιληθούν ιδιωτικά στα σπίτια τους και μετά το φιλί να πάνε σε διαφορετικά δωμάτια, να ανοίξουν ένα φάκελο και απαντήσουν ο καθένας ξεχωριστά σε ορισμένα ερωτήματα που αφορούσαν πτυχές του φιλιού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει μια προδιάθεση τα κεφάλια να στρέφονται προς τα δεξιά κατά τη διάρκεια του φιλιού, τόσο γι’ αυτόν που δίνει το φιλί όσο και για τον παραλήπτη. Αυτό ίσχυε για τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων στη μελέτη. Βέβαια, οι αποδέκτες του φιλιού είναι υποχρεωμένοι να ταιριάζουν το κεφάλι τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή σύγκρουση. Οι άνδρες ήταν 15 φορές πιο πιθανό από τις γυναίκες να ξεκινήσουν το φιλί.

Προηγούμενες μελέτες σε αυτόν τον τομέα αφορούσαν φιλιά ζευγαριών σε δημόσιους χώρους, όπως αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, παραλίες ή πάρκα δυτικών χωρών.

Ο τρόπος για να δοθεί ένα φιλί καθορίζεται από το γεγονός ότι ο εγκέφαλος χωρίζει τα καθήκοντά του σε διαφορετικά ημισφαίρια (παρόμοια με το να είναι κάποιος δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας). Οι εντολές δίνονται από τις περιοχές των συναισθημάτων και αποφάσεων του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα επίπεδα ορμονών (όπως η τεστοστερόνη) και οι νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στις συμπεριφορές ανταμοιβής (όπως η ντοπαμίνη) μπορεί να κατανέμονται άνισα σε κάθε ημισφαίριο προκαλώντας την προδιάθεση να στρίβουμε το κεφάλι προς τα δεξιά.

Ο Rezaul Karim, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ντάκα, εξήγησε: “Η στροφή του κεφαλιού είναι μία από τις πρώιμες προδιαθέσεις που παρατηρούνται στην ανάπτυξη – ακόμη και στη μήτρα προτιμάται η μετατόπιση του κεφαλιού προς τα δεξιά. Το εάν αυτή η θεμελιώδης προδιάθεση είναι έμφυτη και εκτείνεται μέχρι την ενηλικίωση είναι ένα ζήτημα για τη νευροεπιστήμη και την ψυχολογία”.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!