GOOD LIFE

Μήπως κακώς συνηθίζετε να πετάτε τις φλούδες από το καρπούζι;

Για πολλούς η γευστική, γλυκιά κόκκινη σάρκα του καρπουζιού είναι η απόλυτη καλοκαιρινή απόλαυση, και κανείς δεν ασχολείται με τη λευκή σάρκα του καρπουζιού και την φλούδα του, που σχεδόν πάντα καταλήγει στα σκουπίδια.

Και όμως η φλούδα του καρπουζιού είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ωφέλιμα για τον οργανισμό στοιχεία όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα και χλωροφύλλη.

Συγκεκριμένα η φλούδα του καρπουζιού έχει βιταμίνη Α, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C. Περιέχει επίσης κιτρουλίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, βήτα-καροτίνη, και λυκοπένιο. 

Η βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στη φλούδα του καρπουζιού μπορεί να χρησιμοποιηθουν για το να βελτιώσουν την όψη του δέρματος και να κάνουν τα μαλλιά λαμπερά. Ενώ η τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η λευκή σάρκα και η φλούδα του καρπουζιού βοηθούν στην πρόληψη των ρυτίδων στο πρόσωπο και λευκή σάρκα του καρπουζιού μπορεί να αντιμετωπίσει την ακμή (απλά τρίψτε το λευκό μέρος της φλούδας στα σημεία που χρειάζεται).  

Τέλος, όχι μόνο εκτιμάται πως το λυκοπένιο μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα και βελτιώνει την ανδρική σεξουαλικότητα, αλλά μια έρευνα έδειξε πως η κιτρουλίνη που επίσης περιέχει η φλούδα από το καρπούζι έχει παρόμοια δράση με το Viagra, και μάλιστα χωρίς τις παρενέργειες που έχει το γνωστό μπλε χάπι.

Σε ορισμένες χώρες όπως στη Νότια Αμερική, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, και τις αραβικες χώρες, οι φλούδες απο καρπούζι, τρώγονται συχνά ως πίκλες ή ως λαχανικό που συχνά μαγειρεύονται.

Μάλιστα σε χώρες της Μέσης Ανατολής θεωρούν πως η φλούδα του καρπουζιου μπορεί να θεραπεύσει τουλάχιστον πέντε είδη ασθενειών και την χρησιμοποιούν και ως φάρμακο για: τη χρόνια υψηλή πίεση αίματος, τη φλεγμονή των νεφρών,τη δύσκολη ούρηση, τη δυσκοιλιοτητα και την υδρωπικία.

 

Πώς να φτιάξετε πίκλες καρπουζιού

Μπορείτε έυκολα να φτιάξετε πεντανόστιμες πίκλες από τη λευκή σάρκα του καρπουζιού. Απλά κόψτε την σε κομματάκια - κυβάκια και βάλτε την σε άλμη με ζάχαρη, ξίδι και νερό. Βράστε όλα τα υλικά  μαζί μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μετά αφήστε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια διατηρήστε τα κυβάκια  σε βάζα για 3-10 μέρες πριν τα φάτε.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!