GOOD LIFE

Μήπως χρειάζεστε μαγνήσιο και δεν το ξέρετε;

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη μαγνησίου, είναι τέτοια που δεν οδηγούν εύκολα στον εντοπισμό της αιτίας τους. Έτσι, δεν δίνεται η δέουσα προσοχή στη σπουδαιότητα του εν λόγω μετάλλου και οι διαταραχές διαιωνίζονται. 

Το μαγνήσιο είναι ο αφανής ήρωας της διατροφής, αφού συμμετέχει σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα. Επηρεάζει τα πάντα, από τον χτύπο της καρδιάς σας, τους μύες μέχρι και τη λειτουργία των ορμονών. Μελέτες έχουν δείξει, ότι μόνο περίπου το 25% των Αμερικανών ενηλίκων έχει επαρκή ποσότητα μαγνησίου και η National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) έδειξε, επίσης, ότι τουλάχιστον το ήμισυ του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει ανεπαρκή πρόσληψη μαγνησίου.

Ενώ είναι εύκολο να πάρετε μαγνήσιο από τις τροφές, άλλο τόσο εύκολο είναι να έχετε ανεπάρκεια λόγω των τροφίμων. Και αυτό συμβαίνει, γιατί πολλές τροφές μειώνουν την απορρόφηση του μαγνησίου. Οι κύριοι ένοχοι είναι τα ροφήματα με καφεΐνη και το αλκοόλ. Για παράδειγμα η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του μαγνησίου. 

Τα συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου

αϋπνία,
διαταραχές της διάθεσης, όπως ευερεθιστότητα, ήπιας μορφής κατάθλιψη, σύγχυση, νευρικότητα και άγχος,
αδυναμία, χρόνια κόπωση και αδυναμία στα μάτια,
μυϊκές κράμπες και μούδιασματα στα χέρια και τα πόδια,
έλλειψη όρεξης, μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα ή διάρροια,
μεταβολικές διαταραχές, όπως αύξηση της γλυκαιμίας (των επιπέδων σακχάρου στο αίμα),
πονοκέφαλος, κυρίως λόγω καταστάσεων νευρικής ή μυϊκής έντασης,
μειωμένη αντίσταση στο στρες,
ταχυπαλμίες ή μικρής διάρκειας καρδιακές αρρυθμίες, αίσθημα θωρακικού βάρους ή υψηλή πίεση, εμφανίζονται σε χρόνια έλλειψη μαγνησίου.

Τρόποι για να πάρετε αρκετό μαγνήσιο

Φυσικά υπάρχουν πάντα τα συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο που μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα φαρμακεία, αλλά ο πιο υγιής τρόπος είναι να ο μαγνήσιο είναι  να επιλέγετε για σνακ τις κατάλληλες τροφές, όπως είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, οι ηλιόσποροι ή να φτιάχνετε μια σαλάτα με σκούρα πράσινα λαχανικά..
Επίσης μαγνήσιο μπορείτε να βρείτε στους χουρµάδες, στα αράπικα φιστίκια, στα ρεβίθια, στις µπανάνες, στα σύκα, στα µήλα, στα ροδάκινα, στα βερίκοκα, στο πλήρες φύτρο σταριού, στα πλήρη δηµητριακά, στο κεχρί, στο καλαµπόκι, στη σόγια, στα όσπρι, στο σκόρδο, στο µπρόκολο και στην αγκινάρα, ενώ καλές πηγές μαγνησίου είναι επίσης το κακάο και τα μπαχαρικά.
Μπορείτε να πάρετε μαγνήσιο και με μπάνιο σε άλατα μαγνησίου αλλά η πρόσληψη μαγνησίου μέσω δέρματος είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή που προκύπτει από κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!