GOOD LIFE

Δείτε γιατί δεν πρέπει να πίνετε ποτέ αναψυκτικό μαζί με αυτές τις τροφές

Μια νέα μελέτη έρχεται να δείξει πως ένας ιδιαίτερα δημοφιλής συνδυασμός συγκεκριμένων τροφών και συγκεκριμένων ποτών μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία σας.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, η κατανάλωση φαγητών πλουσίων σε πρωτεΐνες, όπως τα μπέργκερ ή τα κρέατα κάθε είδους,  μαζί με ένα ποτήρι αναψυκτικό ή χυμό με ζάχαρη, ή γενικότερα με κάποιο ρόφημα με ζάχαρη μπορεί να ωθεί το σώμα στο να αποθηκεύει περισσότερο λίπος, 

Η ίδια έρευνα έδειξε πως τα ροφήματα με ζάχαρη αυξάνουν την όρεξη για περισσότερο φαγητό μετά την κατανάλωση κάθε γεύματος.

"Μας εξέπληξε ο αντίκτυπος των ροφημάτων με ζάχαρη στον μεταβολισμό, όταν συνδυάζονται με γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες", δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σάνον Κάσπερσον, βιολόγος στο αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας.

"Ο συνδυασμός φάνηκε να μειώνει κατά μέσον όρο 8% τις καύσεις λίπους, ενώ αύξησε την λαχτάρα των εθελοντών μας για πλούσια σε λιπαρά και αλάτι τρόφιμα για 4 ώρες μετά την κατανάλωσή του".

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι αυξάνουν την πρόσληψη πρωτεϊνών υφίστανται αλλαγές τόσο στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο οργανισμός τους το φαγητό, όσο και στις ποσότητες του φαγητού που καταναλώνουν, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση BMC Nutrition.

Η κυριότερη από αυτές τις αλλαγές είναι ότι αυξάνονται οι καύσεις, γράφουν οι ερευνητές. Ωστόσο, η προσθήκη ενός αναψυκτικού με ζάχαρη στο γεύμα, ίσως ακυρώνει αυτό το όφελος, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 27 υγιείς, νεαρούς εθελοντές οι οποίοι αφού κατανάλωναν ειδικά σχεδιασμένα γεύματα, περνούσαν το επόμενο 24ωρο σε ένα απομονωμένο δωμάτιο όπου καταγράφονταν τα επίπεδα του οξυγόνου, του διοξειδίου του άνθρακα, η θερμοκρασία και η ατμοσφαιρική πίεση, ώστε να υπολογίσουν οι επιστήμονες τη λειτουργία του μεταβολισμού τους.

Οι εθελοντές αρχικά έμειναν στα δωμάτια έπειτα από τη κατανάλωση των συνηθισμένων τους γευμάτων και στη συνέχεια έπειτα από πρωινό και μεσημεριανό γεύμα εμπλουτισμένο με πρωτεΐνες, το οποίο άλλοτε περιείχε και άλλοτε δεν περιείχε αναψυκτικό με ζάχαρη ή με τεχνητό γλυκαντικό.

Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικού με ζάχαρη ελάττωνε τις καύσεις τους, ενώ το αναψυκτικό με τεχνητό γλυκαντικό όχι.

Παρότι, δε, τα αναψυκτικά με ζάχαρη αύξαναν τις θερμίδες που κατανάλωναν οι εθελοντές σε ένα γεύμα, εκείνοι δεν ένιωθαν πιο χορτάτοι.

Τα νέα ευρήματα πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!