GOOD LIFE

Το σεξ μια φορά την εβδομάδα χαρίζει μακροζωία;

Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να αποκαλύψει πως πιθανά να υπάρχουν συνδέσεις ανάμεσα στο σεξ και τη γήρανση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό Psychoneuroendocrinology, και είναι μια μικρής κλίμακας μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στην οποία συμμετείχαν 129 μητέρες που ήταν σε σχέση με κάποιον ή παντρεμένες.


Οι ερευνητές με ερωτηματολόγια συγκέντρωσαν στοιχεία για τις γυναίκες αναφορικά με τη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών αλλά και το πόσο ικανοποιημένες νιώθουν με τη  σχέση τους με το σύντροφο τους καθώς και πόσο συχνά έχουν καβγάδες, τα επίπεδα άγχους στην καθημερινότητά τους κ.λπ.

Παράλληλα στο εργαστήριο ερεύνησαν το μήκος των τελομερών στο DNA αυτών των γυναικών . Το τελομερές είναι μια περιοχή του DNA που βρίσκεται στο τέλος του χρωμοσώματος και προστατεύει τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά. Το μήκος των τελομερών σταδιακά μειώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Η φθορά τους είναι ένας κεντρικός παράγοντας στη πρόκληση του γήρατος.   

Η μείωση του μήκους των τελομερών αναδεικνύεται ως προγνωστικός δείκτης για την ανάπτυξη νόσου και την πορεία νοσημάτων συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μορφών καρκίνου και άρα αποτελεί μια ένδειξη μακροζωίας.

Η μελέτη έδειξε πως οι γυναίκες που έκαναν σεξ τουλάχιστον μια φορά  την εβδομάδα είχαν σημαντικά μεγαλύτερο μήκος τελομερών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες γυναίκες ενώ αυτή η διαφορά δεν άλλαζε ούτε με παράγοντες όπως το άγχος ή η κακή σχέση με τον σύντροφό τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας  Tomás Cabeza de Baca εξηγεί πως τα πορίσματα της μελέτης δεν αποδεικνύουν την άμεση σχέση μεταξύ της συχνότητας του σεξ και της μακροζωίας, αποτελούν όμως βάση για περαιτέρω διερεύνηση.


Επίσης αξίζει να αναφερθεί πως οι ίδιοι οι ερευνητές επισημαίνουν πως υπάρχει πιθανότητα οι πιο υγιείς γυναίκες (και άρα αυτές που έχουν πιο μακριά τελομερή) να κάνουν πιο συχνά σεξ λόγω ακριβώς της καλής κατάστασης της υγείας τους και να μην ισχύει απαραίτητα το αντίστροφο. Η έρευνα θα συνεχιστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!