MEN'S GUIDE

Ξέρεις τι είναι το calcio storico; 'Ενα "ζόρικο" άθλημα μόνο για άνδρες [βίντεο]

Πρόκειται για μια πολύ πιο βάρβαρη εκδοχή του ποδοσφαίρου και μάλιστα οι Ιταλοί θεωρούν πως αυτή είναι η ιστορική εκδοχή του γνωστού αθλήματος.

Αυτό άλλωστε δηλώνει και το όνομά του "calcio storico" (ιστορικό ποδόσφαιρο στα ιταλικά) και αυτό το περίεργο άθλημα παίζεται μέχρι και σήμερα στη Φλωρεντία, αφού οι κάτοικοί της  θεωρούν (μεταξύ άλλων) πως έχουν ανακαλύψει και το ποδόσφαιρο.

Το εν λόγω άθλημα είναι γνωστό από τα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ενώ παρέμεινε δημοφιλές και την εποχή της Αναγέννησης. Οι Φλωρεντίνοι έπαιζαν ένα άθλημα που σήμερα θα το λέγαμε κάτι σαν πάλη με συνδυασμό ράγκμπι και σίγουρα δεν θυμίζει και πολύ το ποδόσφαιρο.

Οι κανόνες του είναι σχετικά απλοί, καθώς κάθε ομάδα έχει 27 παίκτες, εκ των οποίων οι 4 είναι τερματοφύλακες,  οι 8 αμυντικοί (3 full-backs, οι 5 half-backs) και οι 15 επιθετικοί (forwards ). 
Ο κάθε αγώνας διαρκεί 50 λεπτά και ξεκινά με μια μπάλα που πέφτει στη μέση του γηπέδου και αμέσως ξεκινά η πάλη μετξύ των 30 επιθετικών και των δύο ομάδων. Στόχος να εξολοθρεύσουν όσους περισσότερους αντιπάλους μπορούν, να αποκτήσουν αριθμητικό πλεονέκτημα και μετά προσπαθούν να κινηθούν προς τους τερματοφύλακες και να σκοράρουν σε εστία με δίχτυα ενώ κάθε άστοχο σουτ μετράει υπέρ των αντιπάλων στο σκορ. 


Επιτρέπονται τα πάντα σε χτυπήματα εκτός από γροθιά στο πρόσωπο και κλωτσιά στο κεφάλι και συχνά σε κάθε αγώνα τραυματίζονται μέχρι και 10 παίκτες ενώ έχουν σημειωθεί και θάνατοι παικτών. 


Να σημειωθεί πως εικάζεται πως τα ρωμαϊκά χρόνια για να γίνει πιο θεαματικό το άθλημα έβαζαν και ταύρους να μάχονται με τους παίκτες.
Στη σύγχρονη εποχή κάθε καλοκαίρι το συγκεριμένο άθλημα αναβιώνει στην Piazza Santa Croce στη Φλωρεντία.


Αν πάντως βρεθείς αυτό το καλοκαίρι στη Φλωρεντία σίγουρα αξίζει να δεις αυτό το θέαμα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!