GOOD LIFE

Οι 6 τρόποι με τους οποίους συχνά καταστρέφονται ακόμα και οι πιο ζάμπλουτοι

Συχνά ακούμε για επιχειρηματίες και celebrities που κερδίζουν ασύλληπτα ποσά κάθε χρόνο και γίνονται ζάμπλουτοι ακόμα και μέσα σε μια νύχτα. Και όμως κάποιοι εξ αυτών μπορεί μια μέρα να τα χάσουν όλα.

Το πιο πρόσφατο ανάλογο παράδειγμα είναι αυτό του ηθοποιού Johnny Depp, ο οποίος παρά τα αστρονομικά ποσά με τα οποία αμοίβετα για τις ταινίες του και μια πολυετή και άκρως επιτυχημένη καριέρα, μοιάζει να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται σε νομική διαμάχη με την εταιρεία που διαχειρίζονταν τα περιουσιακά του.

Πώς όμως ένα άνθρωπος που... κολυμπάει στο χρήμα μπορεί ξαφνικά να τα χάσει όλα; Οι ειδικοί εξηγούν πως οι πιο συνηθισμένες αιτίες που οδηγούν ακόμα και τους μεγιστάνες και τους εκατομμυριούχους σε οικονομική καταστροφή είναι οι ακόλουθες.

Δεν έχουν προγραμματισμένο budget

Ακόμα και όταν κάποιος κερδίζει πολλά χρήματα μπορεί να τα ξοδέψει όλα αν δεν προσέξει. Αυτός είναι ο λόγος που οι εισοδηματίες χρειάζονται budget δηλαδή ένα ποσό το οποίο μπορούν να ξοδεύουν, αλλά δεν μπορούν να υπερβούν. Ο προγραμματισμός των εξόδων ενός ατόμου ή μιας οικογένειας είναι τεράστιας σημασίας. Αυτός μπορεί να γίνει με την βοήθεια ενός οικονομικού συμβούλου ή με αυτοπειθαρχία και online εργαλεία. Ταξίδια, δώρα, έξοδα διασκέδασης πρέπει όλα να είναι εντός προγράμματος.

 

Δεν έχουν κανένα πλάνο για το μέλλον

Επειδή έχουν μεγάλο εισόδημα τώρα, πιστεύουν πως αυτό μπορεί να λύσει κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει. Φυσικά αυτή είναι μία λάθος προσέγγιση γιατί δεν έχει κανένα προγραμματισμό για το μέλλον. Ακόμα και μία επένδυση που θα αποδώσει μελλοντικά είναι πολύ πιο έξυπνη κίνηση από την κατασπατάληση χρημάτων στο παρόν χωρίς καμία βλέψη για το αύριο. Επίσης συχνά συνηθίζεται όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα να μην σχεδιάζουν την ασφάλεια τους ή ακόμη και τη σύνταξη τους, και μια αναποδιά που εμφανίζεται μετά από χρόνια και ειδικά όταν το άτομο βρίσκεται στην τρίτη ηλικία μπορεί να αποδειχτεί ακόμα και ολέθρια για το σύνολο της περιουσίας του.

Υποθέτουν πως θα έχουν χρήματα πάντα

Τα υψηλά εισοδήματα μπορούν να προκαλέσουν την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Μπορεί να νιώθει κανείς ανίκητος και άπιαστος με όσα κερδίζει. Αυτός ο τρόπος σκέψης όμως είναι επικίνδυνος. Τα πράγματα αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Με την οικονομική κρίση τις αλλαγές τις βίωσαν όλοι. Για να καταπολεμήσει κανείς την οποιαδήποτε κρίση θα πρέπει να έχει αποθέματα χρημάτων που θα μπορέσουν να καλύψουν μελλοντικά έξοδα διαβίωσης και τρόπου ζωής.

Δεν έχουν φορολογική στρατηγική

Ενώ πολλοί πιστεύουν πως οι φόροι δεν είναι υπό τον έλεγχο τους, αλλά πολλές μικρομεσαίες οικογένειες έχουν βρει τη στρατηγική που χρειάζεται για να αντεπεξέλθουν. Εφόσον οι επιχειρηματίες έχουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία, πληρώνουν περισσότερους φόρους, οπότε στην περίπτωση τους είναι επιτακτικό να ξέρουν τι πληρώνουν και πως πρέπει να πληρώνουν. Η φοροδιαφυγή πληρώνεται ακριβότερα στο τέλος, αλλά και η γνώση των νόμων μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν παραπάνω έξοδα σε φόρους.

Δεν αποταμιεύουν σε αναλογία με τα κέρδη τους

Όσο κερδίζει κανείς πιο πολύ εισόδημα το λογικό είναι να αποταμιεύει περισσότερα χρήματα. Όμως πολλοί άνθρωποι όσο κερδίζουν περισσότερα λεφτά, ξοδεύουν και περισσότερα. Στην περίπτωση που επενδύουν στις γνώσεις τους και στον εαυτό τους και την οικογένεια τους είναι έξοδα που δεν γίνονται άδικα. Αντιθέτως είναι επένδυση στο μέλλον. Αν όμως τα έξοδα είναι περιττά τότε κάποια χρήματα θα μπορούσαν να είναι στην τράπεζα, κάνοντας τους πλουσιότερους.

Ξοδεύουν πολλά χρήματα σε χλιδάτα αντικείμενα τα λεγόμενα "γυαλιστερά παιχνίδια"

Τζετ, σκάφη, supercars, είναι γυαλιστερά παιχνίδια που κοστίζουν πολλά χρήματα για να τα αποκτήσει και να τα συντηρήσει κανείς. Ένα καλό αυτοκίνητο είναι απόλυτα λογικό να το αγοράσει κάποιος ακόμα κι αν κοστίσει λίγο παραπάνω από ένα απλό μοντέλο, όμως σε αυτή την περίπτωση μπορεί κάποιος να έχει το αυτοκίνητο αυτό για χρόνια. Αντιθέτως, οι υπερβολές μπορούν να καταστρέψουν οικονομικά κάποιον. Το να κάνει κανείς τα χρήματα του να κρατάνε και να δημιουργούν πλούτο είναι ένα προτέρημα που μπορεί να βελτιώσει το μέλλον των επιχειρήσεων του και της οικογένειας του.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!